Košarka

Marku Pešiću "srce podeljeno" na dve strane: Sa jedne Nemačka i zemlja u kojoj je odrastao, sa druge, otac i domovina

Komentari

Autor: Euronews

10/09/2023

-

10:15

Marku Pešiću "srce podeljeno" na dve strane: Sa jedne Nemačka i zemlja u kojoj je odrastao, sa druge, otac i domovina
Marko Pešić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Marko Pešić, sin selektora Srbije Svetislava i bivši reprezentativac Nemačke govorio je uoči finala Svetskog prvenstva u košarci. Momak koji je sa "pancerima" osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu i srebro na Eurobasketu u Srbiji i Crnoj Gori, dao je svoj sud ko će pobediti u današnjem finalu (14:40), a prema njegovim rečima, Nemačka je u blagoj prednosti u odnosu na "orlove".

"Ovo je istorijski trenutak za nemačku košarku i sport. Ali i za evropsku, jer su posle dugo vremena dve ekipe iz Evrope u finalu. One su praktično izbacile dva NBA tima, veoma emotivan dan za mene", rekao je Marko Pešić za nemačke medije i dodao:

"Nemačka mora da pokuša da kontroliše emocije. Tradicionalno, timovi koji su pobedili SAD su se posle dosta mučili u utakmici i obično su gubili. Nije lako nakon ovako emotivne utakmice. Ako Nemačka može da pokaže mentalnu zrelost, imaće blagu prednost zbog dubine tima i činjenice da su toliko dugo igrali zajedno. Ali to će biti otvorena utakmica, siguran sam."

Mlađi Pešić je u malo nezavidnoj situaciji. Sa jedne strane igra reprezntacija zemlje u kojoj je odrastao i gde se afirmisao kao košarkaš, dok je sa druge njegov otac...

"Držim palčeve za obe strane. Naravno, porodica je iznad svega. Svi smo veoma ponosni na mog oca. Nije mu bilo lako u Srbiji. Impresivna je činjenica da ima tu snagu, tako borbeno srce i tu energiju da sa ovim timom postigne ovakve rezultate. Imao bih veliki problem kod kuće da ne podržavam svog oca. Ali to nema veze sa Nemačkom ili Srbijom", pojasnio je Marko.

Upitan je i da prokomentariše činjenicu da je Svetislav uprkos brojnim otkazima, ponovo uspeo da dovede reprezentaciju do poslednjeg stepenika planetarne smotre.

"Moj otac je neko ko se uvek raduje. Često sam ga pitao: „Zašto sve to radiš sebi?“ Ali kada postavi cilj, nikada ne odustaje. On je takav borac. Izuzetno je psihički jak, posebno kada stvari idu loše. Veruje u ono što radi - otkrio je Marko i dodao: - Ima tim koji se u potpunosti identifikovao sa njegovim zahtevima. Obe strane veruju jedna drugoj, jednostavno se uklapa. Ima toliko iskustva i to ste ponovo videli na ovom turniru. To je nešto što ne možete naučiti ili kupiti. Zato on to može", zaključio je sin selektora Srbije.

Komentari (0)

Sport