Košarka

Velike promene u NBA od naredne sezone: Zabranjen odmor zvezdama lige, kazne i do preko milion dolara!

Komentari

Autor: Euronews

14/09/2023

-

08:13

Velike promene u NBA od naredne sezone: Zabranjen odmor zvezdama lige, kazne i do preko milion dolara!
Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill - Copyright Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

veličina teksta

Aa Aa

Novo pravilo izglasano je sinoć u NBA ligi, a ono glasi: Nijedan tim nema pravo da odmara više od jedne "zvezde" po utakmici. Pre nekoliko dana čelnici lige poslali su dopis o promeni pravilnika za odmaranje ključnih igrača tokom utakmica, da bi od sinoć ovaj zakon zvanično stupio na snagu i primenjivaće se u praksi od naredne sezone.

NBA zvezdom smatra se svako ko je u prethodne tri sezone bio izglasan u nekoj od idealnih petorki/defanzivnoj petorki ili ko je bio član Ol star ekipe. A, timovi sa više od jedne sezone su:

Boston, Filadelfija, Golden Stejt, LA Klipersi, LA Lejkersi , Finiks, Sakramento, Memfis, Čikago, Klivlend, Milvoki, Atlanta, Majami, Minesota i Dalas. 

Denver našeg Nikole Jokića neće imati tih problema sledeće sezone...

Takođe, iz NBA lige se napominje da će davati kazne od preko milion dolara ako timovi i košarkaši ne poštuju pravilnik. Prva kazna biće 100.000 dolara, druga 250.000 dolara, a treća najmanje milion! Ukoliko se i dalje ne bude poštovao pravilnik, liga je zapretila sa mnogo drastičnijim merama, o kojima još uvek nije bilo reči.

Dakle, timovi će morati da imaju svoje zvezde spremne za svaku utakmicu. Više neće biti odmaranja po pola sezone, osim u slučaju povreda i valjanih opravdanja. Mečevi na nacionalnoj televiziji će morati da se igraju u punom sastavu, kao i utakmice u NBA kupu, koja je još jedna novina od ove sezone.

Ukoliko neki košarkaš mora da uzme slobodan dan, njegovo prisustvo u dvorani je obavezno, kako bi ga navijači jasno videli. Takođe, ukoliko je zvezda starija od 35 godina i "sakupila" je 34.000 minuta na terenu tokom regularnog dela sezone, uz dogovor sa ligom, može dobiti izuzeće od novog pravilnika.

Predsezona NBA lige počinje 5. oktobra, a prve zvanične utakmice na programu su 24, uz podsećanje da sve mečeve najjače košarkaške lige na svetu i naredne sezone možete pratiti na kanalima TV Arene sport.

 

Komentari (0)

Sport