Ostali sportovi

Stari snimak izazvao oštre reakcije javnosti: Jedina tamnoputa devojčica na takmičenju u gimnastici ostala bez medalje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2023

-

21:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na društvenim mrežama jedan stari snimak koji ukazuje na mogući rasizam na sportskom takmičenju za decu postao je viralan i izazvao reakcije mnogih javnih ličnosti, kao i Gimnastičarskog saveza Irske.

Video je snimljen u Dablinu u martu 2022. godine, i na njemu se vidi sudija koja dodeljuje medalje takmičarkama u gimnastici, ali izostavlja jedinu tamnoputu učesnicu u vrsti.

Nije jasno kako je i zašto video tek sada postao viralan, ali je jedna od njegovih verzija na "X" (Tviter) platformi prikupila više od 50 miliona pregleda i izazvao brojne reakcije. 

Prinstscreen YouTube/Evening Standard

 

Gimanstičarski savez Irske tako je bio primoran da odgovori na negodovanje javnosti, navodeći u saopštenju da im je "duboko žao" zbog onoga što se dogodilo. Savez je takođe objavio da je devojčica dobila svoju medalju nakon ceremonije i da je sudija koja je delila medalje "duboko zažalila" zbog svoje "greške". 

Oni tvrde da su primili žalbu od roditelja devojčice ubrzo nakon incidenta, kao i da su postigli sporazum u medijaciji prošlog leta. Međutim, majka devojčice sada odbacuje tu verziju događaja, rekavši za "Irish Independent" da nikada nisu dobili iskreno izvinjenje.

Majka devojčice takođe je pozvala sve sportske saveze da uvedu nultu toleranciju prema rasizmu i obaveznu obuku za sve zvaničnike.

Savez, koji je dobio oštre kritike javnosti na društvenim mrežama, zato što je predugo čekao da se izvini devojčici i njenoj porodici, najavio je da imenovanje nezavisnog stručnjaka koji će analizirati postojeće procedure i dati niz preporuka za buduće protokole, kako se sličan incident više nikada ne bi ponovio.

 

 

Oglasila se i Simon Bajls, jedna od najuspešnijih gimnastičarki današnjice, koja je na svom Tviteru napisala da joj se "srce slomilo" kada je videla snimak.

"Nema mesta rasizmu u bilo kom sportu ili uopšte", navela je prvakinja, koja je dodala da je devojčici iz videa poslala posebnu poruku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport