Aktuelno iz kulture

Osnivač "Rolingstouna" izbačen iz upravnog odbora Kuće slavnih: Venerovi komentari ocenjeni kao "rasistički" i"mizogini"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

18:34

Osnivač "Rolingstouna" izbačen iz upravnog odbora Kuće slavnih: Venerovi komentari ocenjeni kao "rasistički" i"mizogini"
Jan Vener - Copyright Tanjug/AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač magazina "Rolingstoun" Jan Vener izbačen je iz rokenrol Kuće slavnih, nakon što je izneo stavove koje su mnogi ocenili kao rasističke.

Venerovi intervjui u knjizi "The Masters" obuhvataju razgovore sa muzičarima kao što su Bono, Bob Dilan, Džon Lenon, Brus Springstin i mnogi drugi, a svi su muškarci svetle puti. Upitan o tome zašto nema žena, rekao je da "jednostavno, nijedna od njih nije bila dovoljno artikulisana na ovom intelektualnom nivou", a novinara je pozvao da "pokuša da obavi dubokosmislene razgovore sa Grejs Silk ili Dženis Džoplin".

"Molim vas, samo izvolite, probajte. Znate, Džoni Mičel nije bila nikakav filozof rokenrola. Ona, po mom mišljenju, nije dostigla taj nivo", rekao je Vener o muzičarkama.

Za izvođače tamne puti, rekao je da "nisu bili u duhu vremena".

"O crnim umetnicima - znate, Stivi Vonder je genije, zar ne? Pretpostavljam da kada koristite tu reč, greška je u njenoj upotrebi. Možda Marvin Gej ili Kurtis Mejfild? Mislim, jednostavno nisu bili artikulisani na tom nivou", istakao je Vener.

Nakon ovih opaski, Vener je izbačen iz upravnog odbora Kuće slavnih, uprkos tome što je jedan od osnivača. Od njega se ogradio i magazin koji je osnovao, a na čijem je čelu danas njegov sin Gas.

"Iako ga veoma volim, ne slažem se sa komentarima koje je dao i razumem zašto su toliko uznemirujući i uvredljivi", napisao je Gas Vener u mejlu zaposlenima.

Na društvenim mrežama, ovaj intervju se oštro kritikuje, kao i sam Jan Vener, kog nazivaju "rasistom" i "mizoginistom". 

Samom Veneru nije preostalo ništa drugo, već da se izvini, pa je tako rekao da se "izvinjava od sveg srca, jer izbor intervjua ne odražava uvažavanje bezbrojnih umetnika čiju muziku i ideje poštuje".

Komentari (0)

Kultura