Poznati

Lavina reakcija nakon što je poznati glumac i voditelj Rasel Brend optužen za seksualne napade, BBC otvorio istragu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2023

-

16:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Britanski komičar, glumac i voditelj Rasel Brend optužen je za silovanje, seksualni napad i emocionalno zlostavljanje tokom sedmogodišnjeg perioda na vrhuncu njegove slave, prenose strani mediji. Sa druge strane, Brend negira ove navode rekavši da su sve njegove veze bile uz saglasnost. U svakom slučaju, javnost je podeljena oko ovog pitanja.

Optužbe su rezultat istraživanja koje su sproveli Sandej Tajms, Tajms i program Dispatches britanskog Kanala 4. Četiri žene, od kojih je jedna imala samo 16 godina u vreme događaja, navode da je do seksualnih napada došlo između 2006. i 2013. godine, dok je Brend bio prezenter na BBC Radiju 2, Kanalu 4 i potom glumac u holivudskim filmovima.

Jedna žena je rekla da ju je Brend silovao u njegovom domu u Los Anđelesu, a britanski Tajms piše da je istog dana bila primljena u centar za žrtve silovanja. Druge žene optužile su Brenda za kontrolišuće, zlostavljačko i predatorsko ponašanje, navodi Tajms.

Policija se oglasila i kaže da je svesna medijskih navoda, kao i da sami nisu dobili nikakve izveštaje od navodnih žrtava. Naveli su da će se obratiti medijima u vezi ovog slučaja, kako bi poručili žrtvama da mogu da im se obrate.

profimedia

 

Oglasila se predstavnica za medije Parlamenta u Britaniji koja kaže će pažljivo da prati kako će BBC, gde je Rasel radio, izveštavati o ovoj priči.

Brend negira optužbe

Brend je u videu koji je objavio na društvenim mrežama negirao optužbe i rekao da su sve njegove veze bile sporazumne. On ne negira da je u to vreme bio promiskuitetan, ali da su sve njegove veze bile uz saglasnost. On je nezavisno od svega nastavio da nastupa u Londonu i sudeći po fotografijama paparaca, nije delovao uznemireno.

''Ove optužbe se odnose na vreme kada sam radio u mejnstrimu, kada sam stalno bio u novinama, kada sam bio u filmovima, i kada sam, kako sam opširno pisao u svojim knjigama, bio veoma, veoma promiskuitetan. Tokom tog promiskuitetnog perioda, odnosi koje sam imao bili su apsolutno i uvek sporazumni'', rekao je Brend.

Endrju Tejt, čovek koji je inače i sam optužen za seksualno uznemiravanje i trgovinu ljudima, branio ga je u svom potkastu. Branio ga je i Ilion Mask koji je na svojoj mreži X napisao da ga podržava. 

Sa druge strane, glumac Džoržd Taker glumac koji je poznat po seriji Zvezdane staze kaže da bi se zabrino kada bi njega branili Taker Krlson i Endru Tejt.

BBC i Kanal 4 istražuju optužbe: Pokrenuta hitna interna istraga

O slučaju su se oglasio BBC i producentska kuća Kanal 4 navodeći da istražuju navode da je Brend seksualno napao četiri žene. Kako piše na sajtu britanskog javnog servisa, Brend je radio kako voditelj BBC-ja između 2006. i 2008. godine i naveo da se "hitno razmatraju pitanja koja su ovim povodom pokrenuta".

Kanal 4, gde je Brend takođe radio, isto je najavio svoju internu istragu. BBC piše da će se to uraditi i pored toga što se ne navodi da su se napadi dešavali u prostorijama javnog servisa ili producentske kuće.

Brend je bio voditelj mnogih radio i TV programa. Počeo je karijeru kao stend-ap komičar početkom 2000-ih, ali je svoj veliki proboj dobio nekoliko godina kasnije kao voditelj rijalitija Veliki brat (Big Brother's Big Mouth).

Komentari (0)

Magazin