Ostali sportovi

Srbija dobila meč za sedmo mesto na šampionatu Evrope: Slede važnije bitke na Svetskom prvenstvu

Komentari

Autor: Euronews

16/01/2024

-

16:06

Srbija dobila meč za sedmo mesto na šampionatu Evrope: Slede važnije bitke na Svetskom prvenstvu
Srbija dobila meč za sedmo mesto na šampionatu Evrope: Slede važnije bitke na Svetskom prvenstvu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srbija nije uspela da se umeša u borbu za medalje na Evropskom prvenstvu za vaterpoliste, niti je umela da iskoristi pretposlednju priliku da se kvalifikuje za ovogodišnje Olimpijske igre, gde bi branila dve vezane titule, ali je barem pobedom završila takmičenje u Zagrebu i Dubrovniku. Tako što je rutinski "potopila" slabu Rumuniju u utakmici za sedmo mesto - 18:7 (5:1, 3:2, 4:1, 6:3). 

Koliko god u ovom trenutku bili daleko od krem društva, "delfini" su i dalje sila za selekcije poput komšijske, što se videlo od samog početka duela u hrvatskoj prestonici. Ozbiljno igrom u oba pravca, naši momci su odmah počeli s "davljenjem" rivala.

Jesu ih Rumuni šokirali u jednoj od Svetskih liga, ali danas nisu mogli da im pariraju ni u odbrani ni u napadu, a vođstvo od 4:0 ide u prilog očekivanom odnosu snaga. Jednim kasnim golom u prvih osam minuta samo su podsetili na svoje prisustvo.

Ni druga deonica nije promenila sliku u bazenu, s tim da je favorit bio nešto tanji u realizaciji igrača više, kao najčešćoj situaciji za "poentiranje", dok su Rumuni opustili ruku, iskoristili pukotine u našem "bedemu" i tešnje izgubili taj deo susreta. 

Svi plasmani Srbije na EP

2006. Beograd 1
2008. Malaga 2
2010. Zagreb 3
2012. Ajndhoven 1
2014. Budimpešta 1
2026. Beograd 1
2018. Barselona 1 
2020. Budimpešta 5
2022. Split 9 
2024. Zagreb 7
* osvojena mesta u samostalnoj eri države

 trećoj deonici, naš tim se vratio u prvobitni ritam i dodao "gas" koliko je to bilo potrebno, a kao logična posledica takvog pristupa došlo je uvećavanje rezultatske distance u odnosu na nemoćnog protivnika.

Stručni štab je menjao postavu i raspodeljivao minutažu na veći broj pojedinaca, ali bez bojazni da će to u bilo kom trenutku ugroziti trijumf, u svemu, boljeg sastava sa ovog dela Balkana. 

Imajući na umu važnost svakog zajedničkog takmičarskog trenutka, ali i svest da reprezentacije poput rumunske nisu i ne mogu biti reper zatimove koji ciljaju visoke plasmane na velikim turnirima.  

Posle ovog susreta, Uroš Stevanović i njegovi izabranici već večeras se autobusom vraćaju u Beograd, gde će imati vremena da odrade samo nekoliko treninga i prepakuju kofere, pošto već 5. februara kreće muški deo vaterpolo Svetskog prvenstva u Dohi. 

Odnosno, zadnji krug "plovidbe" do malo nepopunjenih mesta na Igrama u Parizu. U tom vodenom "paklu", Mandića i društvo čekaju najpre susreti C grupe, protiv Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Crne Gore.

Od evropskih selekcija veliku brigu su već prebrinuli domaća Francuska i finalisti prošlogodišnjeg SP, Mađarska i Grčka, a večeras će im se pridružiti i pobednik bitke za zlatnu evropsku medalju - branilac krune Hrvatska ili Španija. 

Komentari (0)

Sport