Ostali sportovi

Dimitrijević osvojio srebro u Tokiju: Tri svetska rekorda nedovoljna za zlato

Komentari

Autor: Euronews

01/09/2021

-

15:19

Dimitrijević osvojio srebro u Tokiju: Tri svetska rekorda nedovoljna za zlato
Željko Dimitrijević - Copyright EPA/ Tytus Zmijewski

veličina teksta

Aa Aa

Srpski atletičar Željko Dimitrijević osvojio je srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju,

u disciplini bacanje čunja u klasi F51.

Dimitrijević je bio najbolji u Londonu na Igrama pre devet godine. Zlatnu medalju odbranio je u Rio de Žaneiru 2016, a pet godina kasnije, u Tokiju, osvojio je srebro, iako je imao tri hica bolja od svetskog rekorda koji je važio pre finala.

Pedesetogodišnji atletičar do finala u prestonici Japana bio je neprikosnoven u disciplini bacanje čunja, a da taj status potvrdi i u Tokiju nisu mu bila dovoljna ni tri fenomenalna bacanja.

Dimitrijević je u prestonicu Japana na Paraolimpijske igre došao sa najboljim rezultatom sezone, koji je ujedno bio i važeći svetski rekord - 34,71 metara, postavljen 2. juna u poljkom Bidgošću ove godine. Zanimljivo da je sledeći najbolji rezultat od svih finalista imao Slovak Marian Kureja (na kraju bronzani) i to slabiji za više od tri metra (31.19).

Ali..

Momak iz Rusije, Musa Taimazov, koji je na takmičenje stigao sa ličnim rekordom 29,33 metara, u finalu je bacao čunj neverovatno i na kraju za preko šest metara oborio svoj, a postavio novi svetski rekord 35,42 metara.

Dimitrojević je bacao kao poslednji, tri puta je popravljao svoj najbolji rezultat (34,95; 35,21; 35,29), da bi u poslednjoj seriji postavio i maksimalnih 35,29 metara. Nažalost, nedovoljnih za treće uzastopno olimpijsko zlato.

Ipak, srpski atletičar postavio je sjajan rezultat ispisavši novu stranicu srpskog paraolimpijzma. Srbija je u jednom danu osvojla tri medalje na Paraolimpijskim igrama.

Komentari (0)

Sport