Ostali sportovi

Sve spremno za Beogradski maraton: Biće ovo nešto sasvim drugačije

Komentari

Autor: tanjug

04/06/2021

-

18:53 >> 18:55

Sve spremno za Beogradski maraton: Biće ovo nešto sasvim drugačije
Sve spremno za Beogradski maraton: Biće ovo nešto sasvim drugačije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski marato koji će ovog vikenda biti održan 34. put, biće potpuno drugačiji od svih prethodnih, najavio je direktor ovog takmičenja Dejan Nikolić.

Jedan od najprepoznatljivijih sportskih brendova glavnog grada Srbije održaće se u nedelju (08.00h), a Nikolić je posebno naglasio da bez velike podrške Vlade Srbije, javno-komunalnih preduzeća i Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa ne bi bilo moguće organizovati ovaj sportski događaj u uslovima borbe protiv pandemije koja još traje.

"Odrekli smo se dečijeg maratona, javnog treninga atletike. Neće biti ni trke zadovoljstva kao ni masovnog zajedničkog starta, već će maratonci i polumaratonci trke započinjati u 'talasima'. Takođe, smanjili smo brojnost učesnika. Sa oko 10 hiljada onih koji su želeli da učestvuju, od čega je njih tri i po hiljade trebalo da bude iz čak 70 zemalja sveta, sveli smo se na oko pet hiljada domaćih učesnika, četiri hiljade polumaratonaca i hiljadu maratonaca“, rekao je Nikolić.

Jedno od glavnih obeležja Beogradskog maratona prethodnih godina bili su i promoteri, svetski atletski rekorderi poput Karla Luisa, Sergeja Bubke, Majka Pauela, ali zbog mera predostrožnisti, promotera ove godine neće biti:

MN Press

 

 

"Poznate ličnosti iz sveta atletike oko sebe uvek privlače veliki broj ljudi koji žele da se fotografišu ili uzmu autogram. To smo želeli da izbegnemo što pokazuje da smo vodili računa i o najsitnijim detaljima“, konstatovao je Nikolić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je naglasio da održavanje Beogradskog maratona na neki način predstavlja postepeno vraćanje normalnom životu, a da 34. izdanje maratona pokazatelj da Beograd ima tradiciju organizacije tako važnih manifestacija:

"Kada se pomene maraton, prve asocijacije su masovnost i zdravlje. Ove godine tome ćemo dodati i pridržavanje epidemiološkim merama. Zato se ove godine maraton organizuje po posebnim pravilima. Imam poseban respekt prema maratoncima, jer imaju specifičan mentalni sklop, znaju kako da planiraju svoju izdržljivost i snagu kako bi izdržali celu trku“, rekao je Radojičić uz poziv učesnicima da uživaju u trci.

Beogradski maraton se ove godine održava pod sloganom "Bez barijera“, a predsednica Počasnog odbora i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je istakla da se time šalje poruka da je Srbija društvo jednakih mogućnosti za sve.

"Drago mi je što su se ove godine organizatori odlučili da tradicionalnu trku zadovoljstva zamene šetnjom zadovoljstva za osobe sa invaliditetom. To će biti divna prilika da po ko zna koji put pokažemo da zajedničkim radom i voljom možemo da savladamo sve prepreke“, konstatovala je Kisić Tepavčević.

Komentari (0)

Sport