Ostali sportovi

Olimpijski plamen krenuo u obilazak: Za tri dana će ga nositi 135 sportista

Komentari

Autor: Euronews

02/02/2022

-

10:52

Olimpijski plamen krenuo u obilazak: Za tri dana će ga nositi 135 sportista
Olimpijski plamen krenuo u obilazak: Za tri dana će ga nositi 135 sportista - Copyright Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zakazano je za petak, 4. februar, a u glavnom gradu Kine je počela trodnevno nošenje olimpijske baklje.

Trajanje ove tradicionalne svečanosti smanjeno je na tri dana zbog loše epidemiološke situacije prouzrokovane virusom Covid-19, a prvi koji je imao tu čast da ponese olimpijski plamen je 80-godišnji Luo Džihuan, bivši takmičar u brzom klizanju.

Tokom ova tri dana plamen će biti nošen kroz tri olimpijske zone, počevši od centra Pekinga, zatim preko okruga Jancin, do provincije Hebej. Planirano je da olimpijski planem nosi 135 osoba, a među njima se nalazi i najbolji kineski košarkaš svih vremena jao Ming.

"Nisam tokom profesionalne karijere imao prilike da učestvujem na Zimskim olimpijskim igrama, a više od pola veka sam sanjao da moja zemlja bude domaćin jednog ovakvog događaja. Konačno, taj san mi se ostvario i na svetu nema srećnije osobe od mene", rekao je Luo.

Tokom Igara u Pekingu samo će određenom broju navijača biti dozvoljeno da pristupe borilištima, a sportisti, članovi ekipa, zvaničnici i novinari moraće da budu u mehuru koji je uspostavljen kako bi se sprečio kontakt i širenje korona virusa.

Komentari (0)

Sport