Ostali sportovi

Sud odlučio: Valijeva dobila dozvolu da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

14/02/2022

-

07:47

Sud odlučio: Valijeva dobila dozvolu da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama
Sud odlučio: Valijeva dobila dozvolu da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama - Copyright Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

veličina teksta

Aa Aa

Ruska klizačica Kamila Valijeva (15) dobila je dozvolu za učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, odlučio je Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Međunarodna klizačka unija (ISU) i Svetska antidoping agencija (WADA) pozvali su CAS da preispita odluku kojom je Valijevoj Ruska antidoping agencija (RUSADA) ukinula suspenziju zbog testa koji je radila u decembru, preneo je CNN.

Nova odluka suda znači da tinejdžerka može da se takmiči, a favorit je za zlato u ženskom singlu kada je u pitanju kratki program ženskog klizanja.

S obzirom na to da je Valijeva maloletna, iz WADA su rekli da će ispitati i ostale članove njene ekipe.

"Kada je maloletna osoba u pitanju, postoji stavka u Svetskom antidoping kodeksu koja kaže da je neophodno istražiti i ostale članove tima. RUSADA je već nagovestila da je to počela. Zamolićemo i naše nezavisno obaveštajno-istražno odeljenje da to ispita", stoji u saopštenju WADA.

Valijeva je na doping testu bila pozitivna na lek trimetadizin, koji se koristi za anginu pektoris. Svetska antidoping agencija zabranila je ovaj lek jer može da pospeši protok krvi u organizmu. Utvrđeno je bilo da je ona koristila trimetadizin tokom Prvenstva Rusije u klizanju.

Mlada klizačica je već ušla u istoriju klizanja, jer je osvojila zlato sa ruskim timom, a izvela je tokom svog nastupa i četvorostruki aksel, što do sada nijedna klizačica nije uradila na Zimskim olimpijskim igrama.

Podsetimo, doping skandal u Rusiji desio se 2018. godine, a 2019. ruski sportisti dobili su zabranu takmičenja na međunarodnim smotrama pod ruskom zastavom, na četiri godine, a kasnije je kazna preinačena na dve godine.

Na Olimpijskim igrama su se ruski sportisti takmičili pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije, a ruska himna nije intonirana.

Kako bi uskoro trebalo da istekne ova zabrana takmičenja, pitanje je kako će ovaj slučaj uticati na to. Kazna bi eventualno mogla da bude prolongirana, što bi značilo nove probleme za ruske sportiste.

Komentari (0)

Sport