Fokus

Slučaj ruske klizačice na Olimpijskim igrama u Pekingu: Čeka se odluka suda, hoće li ostati bez medalje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2022

-

20:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mlada ruska klizačica Kamila Valijeva, članica tima koji je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, bila je pozitivna na dopingu testu jer je koristila lek trimetadizin, koji se koristi za anginu pektoris.

Svetska antidoping agencija zabranila je trimetadizin jer ona može da pospeši protok krvi u organizmu. Takođe, navodi se da mlađi od 18 godina ne bi trebalo da koriste ovaj lek.

Naime, potvrđeno je da je Valijeva lek koristila tokom Prvenstva Rusije u klizanju održanom u decembru. 

Ruska antidoping agencija ukinula je privremenu suspenziju Valijevoj 9. febuara, pošto je dan ranije akreditovana laboratorija Svetske antidoping agencije u Stokholmu potvrdila negativan nalaz.

Ruska antidoping agencija je to zanemarila pa je Međunarodni olimpijski komitet uložio žalbu na tu odluku. Sada se čeka šta će povodom toga odlučitu Međunarodni sud za arbitražu.

Valijeva, za sada, nije suspendovana jer ima manje od 16 godina i ne podleže pravilima Svetske antidoping agencije, situacija je konfuzna i čeka se konačna odluka. Sud bi trebalo odluku da donese do utroka, kada bi Valijeva trebalo da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji.

Tanjug AP/Natacha Pisarenko

 

Ovaj slučaj mogao bi da bude istorijski, s obzirom da je Valijeva prethodno osvojila zlato za ruskim timom, a izvela je i četvorostruki aksel, što do sada nijedna klizačica nije uradila na Zimskim olimpijskim igrama.

Ukoliko do kazne dođe, ona bi mogla da ostane bez medalje. Isto tako, njeni treneri bi mogli da budu kažnjeni.

Podsetimo, doping skandal u Rusiji desio se 2018. godine, a 2019. ruski sportisti dobili su zabranu takmičenja na međunarodnim smotrama pod ruskom zastavom, na četiri godine, a kasnije je kazna preinačena na dve godine.

Na Olimpijskim igrama su se ruski sportisti takmičili pod zastavom Olimpijskog komiteta Rusije, a ruska himna nije intonirana.

Kako bi uskoro trebalo da istekne ova zabrana takmičenja, pitanje je kako će ovaj slučaj uticati na to. Kazna bi eventualno mogla da bude prolongirana, što bi značilo nove probleme za ruske sportiste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet