Ostali sportovi

Bilans devetog dana na ZOI u Pekingu: Johanes Štrolc kao otac Hubert 1988. godine

Komentari

Autor: Euronews

10/02/2022

-

15:50

Bilans devetog dana na ZOI u Pekingu: Johanes Štrolc kao otac Hubert 1988. godine
Bilans devetog dana na ZOI u Pekingu: Johanes Štrolc kao otac Hubert 1988. godine - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Junak devetog dana ZOI u Pekingu bio je Austrijanac Johanes Štrolc. Osvojio je zlato u kombinaciji što mu je prva medalja na Zimskim olimpijskim igrama, a ponovio je uspeh oca Huberta koji je u kombinaciji osvojio zlato 1988. godine u Kalgariju. Toko su Štrolcovi postali prvi otac i cin koji su postali olimpijski pobedninci na ZOI u istoj disciplini.

On je bio četvrti po rezultatu u spustu, ali ubedljivo najbolji u slalomu, pa je slavio u vremenu 2:31,43. Štorlcu je ovo najveći uspeh posle zlatne medalje na juniroskom svetskom prvenstvu iz 2013. godine, 
 
Norvežanin Amot Aleksdander Kilde je stigao do srebrne medalje u vremenu 2:32,02 što mu je posle bronze u Superveleslalomu drugo odličje u Pekingu. Do bronze je stigao Kanađanin Džejms Kraford (2:32,11).

Norvežanka Tereza Johaug je osvojila zlato u kros kautriju za trkačice na 10 kilometara. Ona je u foto-finišu prva prošla kroz cilj u vremenu 28:06,3, samo četiri desetinke zaostala je srebrna Kertu Niskanen iz Finske. Njena zemljakinja Krista Parmakoski osvojila je bronzu nadmašivši za desetniku Ruskinju Nataliju Neprijajevu.

Amerikanac Natan Čen opravdao je ulogu favorita u umetničkom klizanju. U slobodnom sastavu osvojio je zlato sa 332,60 bodova, Japanaci Juma Kadžijava i Šoma Uno osvojili su srebro i bronzu.

 

 

Posle zlata na 3.000 metara, Holanđanka Irene Shauten je u vreme olimpijskog rekorda pobedila i u trci na 5.000 metara u brzom klizanju. Ona je u vremenu 6:43,51 postavila novi rekord ZOI, Kanađanka Izabele Vajdeman je došla do srebra (3:48,18), a Čehinja Martina Sablikova (6:50,09) do bronzanog odličja.

 

 

Nemačka mešovita posada (dva sola i jedan dvosed) u sankanju (Natali Gajsenberger, Johanes Ludvig, dubl Tobijas Vendl, Tobijas Arlt) osvojila je zlato u vremenu rekorda staze 3:03,406, Austrajanci (3:03, 486, posada Egle, Kindl, dubl Šteu, Koler) su došli do srebra, dok su Letonci (3:04,354, posada Tiruma, Aparjods, dubl Bots, Plume) iznenadili bronzanom medaljom.

Kod snouborderki (Falfpajp) pobednla je Amerikanka Kloe Kim, Keralt Kastelet iz Španije je bila srebrna, a Japanka Sena Tomita bronzana. Muškarci su se takmičili u disciplini (Big kros) i slavio je Austrijanac Alesandro Hamerle, Kanađanin Eliot Grondin bio je drugi, a Omar Visintin (Italija) bronzani.

U slobodnom skijanju ekipno (Erials) slavili su Amerikanci. Kina je došla do srebra a Kanada do bronze.

Bilans medalja posle devetog dana: Nemačka (6 zlata, 3 srebra), Norvaška (5 zlata, 3 srebra, 4 bronze), Austrija (4 zlata, 5 srebra, 4 bronze), SAD (4 zlata, 5 srebra, bronza), Holandija (4 zlata, 5 srebra, bronza), Švedska (4 zlata, srebro, 2 bronze)

Komentari (0)

Sport