Ostali sportovi

Trijumf Ferštapena na Velikoj nagradi Saudijske Arabije

Komentari

Autor: Euronews

27/03/2022

-

20:48

Trijumf Ferštapena na Velikoj nagradi Saudijske Arabije
Trijumf Ferštapena na Velikoj nagradi Saudijske Arabije - Copyright Tanjug/(AP Photo/Hassan Ammar)

veličina teksta

Aa Aa

Šampion je šampion, Maks Ferštapen (Red Bul) je u uzbudljivoj trci uspeo da nadvlada Šarla Leklera (Ferari) i da trijumfuje na Velikoj nagradi Saudijske Arabije, koja se vozila na stazi u Džedi.

Vodio je Lekler sve do tri kruga pre kraja kada ga je šampion pretekao i uspeo da sačuva prednost koja je iznosila pola sekunde.

Perez je najbolje startovao sa pol-pozicije, ali prilikom promene guma izgubio prvo mesto koje je preuzeo Lekler.

Latifi se u 16. krugu zakucao u ogradu, pa je na stazu izašao Sejfti kar. Trku su nastavili od 20. kruga, a borbu su nastavili da vode Ferari i Red Bul. Lekler (Ferari) je vodio, Ferštapen (Red Bul) je bio drugi, Sainz treći a pertez četvrti. Tek su sledili Rasel, Magnuson i Hamilton.

Održao je Lekler prednost od sekunde i po nad Ferštapenom, Sainz i Perez su vodili bitku za treću poziciju, a Hamilton je stigao do šestog mesta sa 20 sekundi zaostatka na 15 krugova do kraja.

Danijel Rikiardo u Meklarenu je morao da odustane u 37. krugu, a bolid mu je ostao na stazi. Uz žutu zastavicu nekako su uspeli da bolid odvuku u boks. Nedugo zatim i Alonso je završio trku. Hamilton je ušao u boks na promenu guma u 41. krugu i zadržao se skoro četiri sekunde, pa se vratio na stazu tek na 12. poziciji. Mercedes je ove sezone nekonkurentan Ferariju i Red Bulu.

Maks Ferštapen je pritisnuo Leklera u 43. krugu, ali je vozač Ferarija sjajno odbio napad u krivini i zadržao je čelnu poziciju. 

Međutim, u 47. krugu Ferštapen je uspeo da zaobiđe Leklera na pravcu i da zabeleži prvu pobedu u sezoni posle odustajanja u prvoj trci u Bahreinu.

Ferštapen je bio prvi, Lekler (Ferari) drugi, Sainc (Ferari) treći, a Perez (Red Bul) četvrti. Luis Hamilton je u Mercedesu završio tek na 10. mestu.

U generalnom plasmanu vozača posle dve trke vodi Šarl Lekler (ferari) sa 44 boda, Sajnc (Ferari) ima 33, Ferštapen (Red Bul) 25...

 

Komentari (0)

Sport