Ostali sportovi

Nezapamćena vladavina odbojkašica Srbije od 2016: Sedam takmičenja - sedam medalja

Komentari

Autor: Euronews

16/10/2022

-

09:36 >> 09:44

Nezapamćena vladavina odbojkašica Srbije od 2016: Sedam takmičenja - sedam medalja
Nezapamćena vladavina odbojkašica Srbije od 2016: Sedam takmičenja - sedam medalja - Copyright Odbojkaši savez Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijske igre 2016. - srebro, EP 2017. - zlato, SP 2018. - zlato, EP 2019. - zlato, Olimpijske igre 2020 (odigrane 2021.) - bronza, EP 2021. - srebro, SP 2022. - zlato! Sedam godina, sedam velikih takmičenja, dve generacije, dvojica selektora i sedam medalja. Četiri zlata, dva srebra i bronza za žensku odbojkašku selekciju Srbije! Impresivno, neverovatno, zasluženo.

Kao retko koja selekcija na svetu, odbojkašice Srbije vladaju planetom u ovom sportu sa toliko kvaliteta, znanja, vica, autoriteta da je to za anale svetskog sporta.

U Poljsku su otišle srkomno, ali sa namerom da odbrane svetsko zlato iz Japana od pre četiri godine. Legendarnog Zorana Terzića na klupi je zamenio Italijan Danijele Santareli, kada je Maja Ognjenović rešila da napravi brejk, ostala je sumnja da li će jedna od najboljih igračica ovog sporta u istoriji Tijana Tića Bošković, uspeti da "povuče" tim do medalje.

Sumnje su bile neopravdane. Zlato sija na grudima odbojkašica uz svih 12 pobeda i to kakvih? Maestralnih. U ne baš razumljivom formatu trebalo je po dva puta pobediti domaćina Poljsku i olimpijske pobednice SAD, trebalo je oduvati Brazilke u finalu tako da se to pamti 3:0 (26:24, 25:22, 25:17).

I sve su to mogle Bjanka Buša, Katarina Lazović, Bojana Drča, Mina Popović, Slađana Mirković, Brankica Mihajlović, Teodora Pušić, Ana Bjelica, Maja Aleksić, Jovana Stevanović, Aleksandra Jegdić, Tijana Bošković, Bojana Milenković i Sara Lozo. 

Nikad lakše nije bilo izabrati MVP-a šampionata jer je Tijana Bošković najbolja odbojkašica sveta, kako je rekla u najavi Maja Ognjenović, "zato što uvek na nju možete da se oslonite jer je jednostavno neponovljiva".

I tu priča o fenomenalim odbjkašicama Srbije nije kraj. Tu je samo nastavak jedne zrele, kvalitetom utemeljene priče samo nastavak, jer one žele da povrate evropski tron 2023. a da se konačno okite i zlatom na Olimpijakim igrama u Parizu 2024. godine.

Srpske heroine stižu u Beograd danas u 12.15 časova, a svečani doček biće im organizovan ispred Skupštine grada Beograda od 20.00 časova. Srbija može samo da bude ponosna.

Komentari (0)

Sport