Ostali sportovi

Startuje novogodišnja turneja "Četiri skakaonice", Kubacki i Lanišek prvi favoriti

Komentari

Autor: Euronews

28/12/2022

-

10:21

Startuje novogodišnja turneja "Četiri skakaonice", Kubacki i Lanišek prvi favoriti
Startuje novogodišnja turneja "Četiri skakaonice", Kubacki i Lanišek prvi favoriti - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Novogodišnja turneja "Četiri skakaonice" svakako je centralna sportska manifestacija u toku novogodišnjih praztnika i omiljena čak i onima koji posle ručka nisu ludo zaljubljeni u skijaške skokove.

Najbolji skakači danas u Obersdrofu od 16.30 časova startuju na 71. izadanju ovog takmičenja u kvalifikacijama, a sutra u isto vreme biće održano i prvo takmičenje. Prvog dana 2023. već tradicionalno je rezervisano za skokove u Garmiš-Partenkirhenu, da bi se serija završial u Austriji na skakaonicama u Insbruku (4. januar) i Bišofshofenu (6. januar).

Japanac Rjoju Kobajaši brani krunu od prošle sezone, međutim, s obzirom na formu u ovoj takmičarskoj godini prvi favorit je Poljak David Kubacki, osvajač "Četiri skakaonice" 2020. godine.

Poljak je na dosadašnjh osam takmičenja ostvario četiri pobede, dva puta je bio drugi i vodećiu je u Svetskom kupu sa 650 bodova. Najveći rival i u Svetskom kupu, a i za trofej "Četiri skakaonice" biće mu Slovenac Anže Lanišek, drugi u SK sa 576 bodova i pobednik na tri skakonice (Ruka, Titise Nojštad, Engelberg). Neki uži krug favorita popunjavaju odlični Austrijanac Šetafn Kraft i Norvežani Halvor Egner Granerud i Marijus Lidvik. 

Najtrofejniji skakač na Novogodišnjoj turneji "Četiri skakonice" je Finac Jana Ahonen sa pet trofeja, sledi Nemac Jens Vajsflog sa četiri, po tri su osvajali Helmut Reknagel, Norvežanin Bjron Virkola i Poljak Kamil Štoh, koji će se takmičiti i na ovom izdanju.

Novogodišnja turneja “Četiri skakaonice” 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg” (137m)

28. decembar - kvalifikacije (16.30)
29. decembar - takmičenje (16.30) 

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska” (142m)

31. decembar - kvalifikacije (14.00)
1. januar - takmičenje (14.00) 

Insbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel” (130m)

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner” (142m)

5. januar - kvalifikacije (16.30)
6. januar - takmičenje (16.30)

Komentari (0)

Sport