Ostali sportovi

Rukometaši Danske jure treću titulu u nizu na Mundijalu, Srbija cilja četvrfinale

Komentari

Autor: Euronews

10/01/2023

-

22:45

Rukometaši Danske jure treću titulu u nizu na Mundijalu, Srbija cilja četvrfinale
Rukometaši Srbije - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Najbolje 32 rukometne reprezentacije na Svetu od 11. do 29. januara boriće se za zlatno odličje na planetarnom šampionatu. Uz direktne prenose na TV Arena sport, kao i svakog prvog meseca u godini, ljubitelji rukometa imaće priliku da navijaju za Srbiju, ali i da uživaju u bravurama mnogobrojnih rukometnih mađioničara.  

Epizoda broj 28 Svetskog prvenstva za 2023. godinu dobila je svetla pozornica u Švedskoj i Poljskoj, koje su podelile organizaciju turnira.

Pred nama je još jedno nadmetanje na kojem ćemo imati format prema kojem će 32 nacionalna tima plasman u glavnu fazu tražiti kroz osam grupa (po četiri tima). Tri najbolje selekcije obezbediće kartu za naredni stepen takmičenja.

Ukupno devet gradova, od čega četiri poljska i pet švedskih, biće domaćini planetarnog takmičenja, koje će premijeru imati u sredu od 21 sat, kada će se pod svodovima Spodek dvorane, u istorijski izuzetno važnom i kulturološki, umetnički i turistički bitnom gradu Katovicama, za prvu pobedu boriti domaćin Poljska i olimpijski šampion Francuska.


Iako bez nekoliko zvučnih imena, kao što su Timoti Ngesan, Igo Deska, Benoa Konku, izabranici Gijoma Žila imaju ulogu favorita na otvaranju takmičenja, koje su poslednji put osvojili pred svojim navijačima 2017. godine. Shodno tome, ali i bremenu šampiona iz Tokija, jasno da Francuska i na ovom turniru spada u krug favorita.

Poljski rukometni savez i dalje je uveren da bi njihovi rukometaši pod vođstvom, mladog Patrika Rombela (39 godina), mogli do iznenađenja već u prvoj utakmici. Reprezentacija koja na odličje sa Svetskog prvenstva čeka od 2015. godine i nadmetanja u Kataru, sada će imati i podršku svojih navijača.

Grupu B još dopunjuju Saudijska Arabija kao i Slovenija, koja je nakon eliminacije od Srbije u baražu za Svetsko prvenstvo, dobila specijalnu pozivnicu Svetske kuće rukometa (IHF). Treba napomenuti da selektor balkanske selekcije Uroš Zorman na ovo takmičenje vodi čak šestoricu debitanata.

Krug favorita formira i drugi domaćim takmičenja Švedska, koja na ovom prvenstvu ima status evropskog prvaka. Pripremni period je međutim pokazao i da izabranici Glena Solberga imaju određenih problema, s obzirom na to da su zabeležili pobedu i poraz u duelu sa Srbijom. Selekcija koja je 90-ih i uvodnih godina novog milenijuma vladala Starim kontinentom, na zlato sa svetske smotre čeka od 1999. i takmičenja u Egiptu. Šveđani će se nadmetati u grupi C, koja će biti igrana u Geteborgu, a rivali će joj biti Brazil, Urugvaj i Zelenortska Ostrva. Interesantna za gledanje svim ljubiteljima rukometa sa ovih prostora mogla bi da bude afrička selekcija koja je letos postala vicešampion svog kontinenta, a koju sa klupe predvodi Ljubomir Obradović, nekadašnji selektor Srbije u obe konkurencije, a uz asistenciju Živojina Maksića.

Španija i Crna Gora bi trebalo da vode glavnu reč u A grupi, s obzirom na to da su preostala dva rivala Čile i Iran. Što se azijske selekcije tiče, njih će na ovom turniru predvoditi Veselin Vujović.

Zanimljivo će biti u Kristijanštadu, gradu u koji će doputovati tri evropske i jedna selekcija sa azijskog podneblja. Island, Mađarska, Portugal i Južna Koreja igraće u D grupi, a s obzirom na to da su reprezentacije iz Evrope bile prethodnog januara u grupnoj fazi evropskog prvenstva, jasno je da mnogo nepoznanica međutim timovima nema.

Grupe G i H, iz kojih će timovi kasnije tokom takmičenja i ukrštati, samo naizgled deluju lako za Dansku i Hrvatsku. Najveći izazov za balkanski tim biće Egipat, koji iako neće moći da računa na igrača Vesprema i desnog beka Omara Jahiju, zbog rezultata s prethodnog velikog takmičenja, ali i činjenice da ima kontinuitet u radu sa španskim selektorom Parondom predstavlja tim koji bi ponovo mogao do četvrtfinala. Grupu još kroje SAD kao i Maroko.

Branilac titule Danska će biti stacionirana u Malmeu. To znači da će izabranici Nikolaja Jakobsena imati veliko uporište svoji navijača, kojima je od Danske do pomenutog švedskog grada, primera radi, vozom potrebno svega 35 minuta vožnje. Grupa u kojoj su još Belgija (debitant), Tunis i Bahrein deluje kao zagrevanje za tim koji bi mogao da postane prvi koji je tri puta u nizu osvojio Svetsko prvenstvo.

Treba pomenuti da će i Norvežani imati status favorita u svojoj grupi, gde će im rival, između ostalog biti Severna Makedonija, koju sa klupe predvodi Kiril Lazarov. Tu će biti još Argentina, kojoj će ovo biti veliko takmičenje bez Manola Kadenasa na klupi, kao i Holandija, koja je na EURO 2022 znala da iznenadi mnoge selekcije.

Za kraj najave Svetskog šampionata, ostavili su krstarenje Katovicama i grupom D. Grupa u kojoj će se takmičiti i Srbija krojena je od dve evropske reprezentacije (Srbija i Nemačka), jedne afričke (Alžir) i jedne sa bliskog istoka (Katar), vicešampiona sveta iz 2015, kada je i bio domaćin završnog turnira.

Izabranici Tonija Đerone su prvi deo priprema odradili u sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, a finalni rad bio je sproveden u Švedskoj, gde je Srbija prvo poražena (35;34), ali je potom i savladala domaćina (30:28). Ono što dodatno može da ohrabri je vest da će golman Dejan Milosavljev, prema najavama, biti spreman da pomogne timu.  

Prvi rival Srbije biće Alžir, 13.01. od 20 sati i 30 minuta. Selekcija koja je zbog odsustva dvojice glavnih igrača bila tek peta na prvenstvu Afrike biće u podređenom položaju pred Orlovima.

Naredni rival biće Nemačka, koju sa klupe predvodi Alfred Gislason, nekadašnji trener Kila. Iako u sastavu prvaka Sveta iz 2007. možda nema izrazito zvučnih imena, svakako da će igrači kao što su Filip Veber, Johanes Gola, Andreas Volf, Juri Knor i mnogi drugi biti velika pretnja po srpsku reprezentaciju.

Za kraj ostaje duel protiv Katara. Nekadašnji viceprvak planete i selekcija koju od 2013. godine predvodi Valero Rivera od avgusta meseca radi praktično na okupu. Iako se povredio tokom pripremnog duela sa Crnom Gorom i bio pod znakom pitanja, Rafael Kapote biće spreman za izazove koji očekuju Katar.

Komentari (0)

Sport