Ostali sportovi

Vaterpolo reprezentacija Srbije poražena na startu Svetskog prvenstva: Španci su još bolji

Komentari

Autor: Euronews

17/07/2023

-

14:57

Vaterpolo reprezentacija Srbije poražena na startu Svetskog prvenstva: Španci su još bolji
Vaterpolo reprezentacija Srbije poražena na startu Svetskog prvenstva: Španci su još bolji - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Znatno podmlađena i izostankom Dušana Mandića vrlo oslabljena vaterpolo reprezentacija Srbije porazom je započela učešće na Svetskom prvenstvu u Fukuoki, pošto su naslednici osvajača dva poslednja olimpijska zlata u prvom kolu D grupe ostali u senci aktuelnog planetarnog prvaka - 14:16 (2:3, 3:5, 5:5, 4:3). 

"Delfini" su sjajno uplivali u meč, a dvostruki strelac Strahinja Rašović "samo" je materijalizovao nekompleksaški stav i držanje ozbiljno podmlađene ekipe u odnosu na branioca titule i jednog od večitih rivala našeg tima. Član Novog Beograda iskoristio je svoja prva dva šuta, dok je dobro organizovana odbrana probijena tek u dve situacije s igračem više. 

Alvaro Granados prvo je iskoristio prednost od jednog čoveka u vodi, a onda i dupli višak, dok je rezultatski preokret doneo u egal trenucima, iz jednog brzog kontranapada. U vakumu između njegovih golgeterskih bljeskova naši igrači su dva puta pogađali okvir gola, međutim kraj prve četvrtine dočekali su u minusu.

Prvotimac Novog Beograda briljirao je i u nastavku meča sa, ruku na srce, unapred poznatim ishodom, zbog toga što su momci sa Pirineja već neko vreme, kvalititativno, prilično ispred naslednika jedne neponovljive generacije. Pogađali su Perone, Maljarah, Bustos i Munariz, ali je Granados najčešće kažnjavao potpuno potonuće srpske defanzive u tim trenucima.

Serijom 6:0, Španci su kaparisali uvodne bodove, iako je Rašović još dva puta ubacio loptu prerko gol linije, a Nikola Jakšić mu se priključio pred kraj prvog poluvremena. Nisu izabranici Uroša Stevanovića dizali ruke u znak predaje, ali je rival preko Peronea, na otvaranju treće četvrtine, ponovo pobegao na +5 (5:10). Povremeno spuštanje razlike nije bilo dovoljno za hvatanje slamke spasa, već samo impuls za nastavak borbe za osminu finala.

Pretposlednjih osam minuta posebno, jer su Srbi uspeli da ih ne izgube. U zadnjoj četvrtini usledio je rano još jedan niz realizovanih napada Španaca, čime su istakli kandidaturu za prvo mesto u D grupi i direktan plasman u nokaut rundu. Srbiji ostaje da dokaže premoć nad Južnoafričkom Republikom (19. jul) i proba da slavi u regionalnom derbiju sa Crnom Gorom (21.7). Onako kako je to danas uradila u zadnjem kvartalu, kada je od 10:16 stigla do 14:16, pokazujući da je niko ne može i ne sme potceniti i unapred otpisati. Bez obzira što je u Japan stigla sa čak sedmoricom debitanata i bez levorukog šutera. 

Danas su se od svih "delfina" izabranih da prekinu seriju slabih plasmana na velikim takmičenjima najviše istakli strelac pet pogodaka, Strahinja Rašović, kao i njegov klupski kolega Nikola Jakšić (4). U timu pobednika parirali su im pre svega pomenuti Granados (5) i malo manje efikasni Roha Perone (4).

Komentari (0)

Sport