Ostali sportovi

Kraj za hrabre odbojkaše Srbije na EP: Grbićeva Poljska ide u polufinale na Sloveniju!

Komentari

Autor: Euronews

12/09/2023

-

19:58 >> 22:14

Kraj za hrabre odbojkaše Srbije na EP: Grbićeva Poljska ide u polufinale na Sloveniju!
Kraj za hrabre odbojkaše Srbije na EP: Grbićeva Poljska ide u polufinale na Sloveniju! - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Odbojkaška reprezentacija Srbije eliminisana je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, posle poraza od selekcije Poljske. Izabranici Igora Kolakovića, pružili su sjajan otpor najbolje rangiranoj ekipi na svetu. Meč je lako mogao da ode u drugom pravcu, da je maratonski treći set od 45 minuta efektivne igre, pripao "orlovima". Ali, na kraju, ipak pobeda selekcije Nikole Grbića, koja će se za finale boriti sa Slovenijom - 3:1 (26:28, 25:15, 36:34, 25:17).

Ključni trenutak utakmice, moglo bi se reći, dogodio se tokom trećeg, maratonskog seta u kom smo videli više od 70 poena! Iako su "orlovi" u tom delu igre imali čak četiri set lopte, nikako nisu mogli da "završe posao" i steknu velikih 2:1. Prijem Poljaka je bio fenomenalan, što im je omogućilo da dođu do velikog broja izgrađenih akcija u napadu. Međutim, ni blok Srbije nije kaskao. Uspeli su da odbrane čak sedam set lopti protivnika, ali, na žalost ne i osmu...

Posle takvog nesrećnog scenarija, izabranici Igora Kolakovića izgubili su elan u ispostaviće se odlučujućem, četvrtom setu. Platili su danak velikom broju servis grešaka (8), dok su Grbićevi momci na krilima sjajne timske igre došli do pobede i plasmana među četiri najbolje selekcije na prvenstvu. 

Tok utakmice po setovima.

Kraj utakmice, Srbija - Poljska 1:3 (28:26, 15:25, 34:36, 17:25).

Četvrti set:

Propuštene prilike iz prethodnog seta, poremetile su igru Kolakovićevih momaka na početku četvrtog. Naročito sa "crte", odakle su napravili čak četiri servis greške. Ali su dobrom realizacijom u napadu i kvalitetnim blokom, ipak došli do prednosti u ranoj fazi (7:6). Samo da bi Poljaci ubrzo stigli do preokreta. Poveli su 10:8, pa 13:10. Grbićevi korektori probijali su blok "orlova". Napad Poljaka je sjajno funkcionisao u tim momentima. A, na njihovu ruku išla je i sedma servis greška Srbije, posle koje su Poljaci otišli na 15:11. "Orlovi" su na kratko prišli na 15:13, da bi Grbićevi momci serijom 6:2 stekli nedostižnu prednost (21:15). Od tog trenutka više nijšta nije funkcionisalo u taboru Srbije, a Poljska je dominantom igrom stigla do pobede i plasmana među četiri najbolje selekcije na turniru.

Treći set:

Izjendačenu igru videli smo početkom trećeg seta. Blok i dobar servis služio je obe ekipe (4:4). Da bi Poljaci prvi stigli do "osetnije prednosti" (7:4). Usledila je bolja igra "orlova". Perić i Luburić režirali su 5:1 seriju (9:8) za preokret Srbije. Kolakovićevi momci zaigrali su ozbiljnije na bloku. Ali, nisu mogli da iskoriste momentum i steknu možda ozbiljniju prednost. Poljsku je služio servis i rezultasku klackalicu gledali smo tokom čitavog seta (9:9, 13:13, 15:15). Da bi Poljaci u finišu iskoristili greške u prijemu "orlova" i došli do +2 (19:17). Usledila je potom velika drama. Kujundžić je igrao maestralno u bloku, sreća je na kratko napustila Poljake, a Srbija je serijom 4:1, došla do vođstva (21:20). Kačmarek je doneo egal (21:21), da bi ubrzo pogrešio na servisu. Poljska je u tim trenucima igrala bez dizača, pa je falilo ideje u napadu, što je iskoristila Srbija da povede 23:22. Ali, nažalost Šlipka je "zakuvao" u sledećem posedu Poljske (23:23). Pohanovski je potom odservirao as, Kujundžić je odbranio set loptu rivala (24:24). Šlipka je ponovo doneo prednost Poljacima, ali ne zadugo. Pošto je Podrščanin pogodio kada je trebalo (25:25). Međutim, Šlipka je bio nezaustavljiv u narednom napadu, ali je greškom iz servisa, propustio treću set loptu Poljske. Grbićevi momci su potom ponovo pogrešili. Šlipka je poslao loptu u aut, ali Srbija nije uspela da iskoristi pad koncentracije rivala (27:27). Treći set se dugo igrao na razliku. Srbija nije uspela da napravi ekstra korak zbog fenomenalnog prijema protivnika. "Orlovi" su na kraju imali četiri set lopte, međutim nikako nisu ispeli da "završe posao". Dok je Poljska posle maratonske deonice, iskoristila osmu set loptu (38:36) za vođstvo od 2:1.

Drugi set:

Za razliku od uvodnog seta, Poljaci su bolje počeli drugu deonicu (4:2). Iako su se Grbićevi momci mučili sa servis linije, odakle su napravili šest grešaka. Poljaci su imali visok procenat realizacije napada, što im je u ranoj fazi drugog seta donelo tri poena predosti (8:5). Šlipka je ponovo pravio probleme primačima Srbije. Što se odrazilo i na napad Kolakovićevih momaka. Teško su dolazili do izgrađenih akcija. Dok je Poljska blistala na krilima Kačmareka i Leona. Povela je 13:8, pa i 16:9. A, visoku prednost rivala, Srbije nije uspela da sustigne do kraja seta - 25:15.

Prvi set:

Pobednik Lige nacija očajno je otvorio utakmicu. Poljaci su poveli 1:0, ali je ubrzo usledila 5:0 serija Srbije na krilima odličnih servisa Todorovića. Poljska se mučila na startu, napravila je čak četiri greške. Kujundžić se onda razigrao, pa su "orlovi" u ranoj fazi utakmice stekli četiri poena predosti (8:4). Međutim, Grbićevi momci su počeli da hvataju priključak. Podigli su stepen odbrane, napadali su kroz sredinu. Da bi potom Hubert sa nekoliko dobrih blokova doneo Poljacima egal (9:9). Bila je to 4:0 serija rivala, a onda je Srbija uzvratila istom merom. Luburić i Podrščanin su počeli da se upisuju na semafor (13:9). A, onda je Poljska na krilima svojih korektora ponovo vezala četiri poena (13:13). Kujundžić je dobrim servisima doneo "orlovima" +3 (17:14). Da bi nizom neshvatljivih grešaka, Kolakovićevi momci dozvolili preokret Poljske (17:18). Uvodni set je ušao u neizvesnu završnicu. Igralo se poen za poen. Luburić (9) i Kujundžić (5) predvodili su listu strelaca Srbije, koja je potom povela 21:19, pa zatim i 23:21. Šlipka je dobrim servisima izjednačio rezultat (23:23). Srbija se u narednom napadu odbranila i došla do set lopte (24:23), koju nije iskoristila. Da bi u nastavku prvog dela igre, odbranila dve set lopte rivala i došla do vođstva posle odlične reakcije trojnog bloka kod pokušaja Vilfreda (28:26).

 

Komentari (0)

Sport