Tenis

Nejasna situacija na aerodromu u Melburnu: Đoković čeka da uđe u Australiju zbog problema s vizom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2022

-

14:06

Nejasna situacija na aerodromu u Melburnu: Đoković čeka da uđe u Australiju zbog problema s vizom
Novak Đoković - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u vezi sa dolaskom najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića u Australiju je za sada nejasna.

Đoković je trenutno smešten u sobi i kod njega ne može niko da uđe, potvrdio je za B92 njegov otac Srđan.

The Age je javio da je vlada države Viktorije odbila noćašnji zahtev granične službe da odobri vizu za Novaka Đokovića nekoliko sati pre nego što je sleteo u Melburn, nakon što je otkriveno da je Đokovićev tim predao pogrešnu vrstu vize.

Prema navodima tog medija, Đoković je sleteo u predgrađe Melburna. Kako se navodi, prethodno je federalna granična služba kontaktirala državnu vladu. Piše da Đoković pokušava uđe u zemlju sa vizom koja ne sadrži podatke o medicinskom izuzeću za nevakcinisane.

Federalne vlasti su navodno kontaktirale zvaničnike države Viktorije i zatražile su od njih da je Đokovićev zahtev za ulazak odobri, ali su iz države Viktorije rekli d ažele taj zahtev u pisanoj formi. 

Prethodno je Džala Pulford iz Viktorijanskog zakonodavnog saveta navela da Đoković neće dobiti vizu.

Najbolji teniser sveta je juče objavio da će učestvovati na predstojećem Otvorenom prvenstvu Australije, a to što je dobio izuzeće kako bi ušao u tu zemlju izazvalo je burne reakcije u javnosti.

"Prijalo mi je da budem sa svojom porodicom i dragim ljudima, odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja. Hvala svima na podršci", napisao je Đoković na društvenim mrežama.

Ta jedna objava izazvala je brojne polemike, a mnogi se nadaju da će Đoković i zvanično da objavi koji su to razlozi zbog kojih je dobio izuzeće.

Australijski premijer Skot Morison je rekao da Novak Đoković neće imati drugačiji tretman od ostalih putnika koji dolaze u tu zemlju. Naveo je da bi najbolji svetski teniser mogao da se nađe na prvom letu za povratak kući ako ne pruži dokaze o medicinskom izuzeću.

Šta znači medicinsko izuzeće?

Podsetimo, u nedeljama za nama bilo je mnogo nagađanja o tome da li će Novak Đoković igrati u Melburnu. Država Viktorija je donela rigorozne mere, što je uzburkalo javnost, s obzirom na to da takva situacija otvara mogućnost da neki od tenisera neće nastupiti.

S obzirom na to, organizatori Gren Slema su odlučili da promene, odnosno, ''olabave'' određene mere. Konkretno, određenom broju nevakcinisanih, a naglašeno je da će broj biti jako mali, će biti dozvoljeno da budu učesnici isključivo uz medicinsko izuzeće od vakcinacije prilikom dolaska u Melburn.

Naglašeno je da nevakcinisani učesnici koji budu dobili pomenuto medicinsko izuzeće neće biti primorani na karantin, već samo na izolaciju koja će trajati od testa pri dolasku, do dobijanja (negativnog) rezultata na istom. Očekivano, najviše pažnje izazvalo je to da li će se u Melburnu pojaviti Novak Đokoivć.

Organizatori Australijan opena saopštili su da je najbolji teniser sveta Novak Ðoković medicinsko izuzeće za nastup u Melburnu, uprkos strogim pravilima o vakcinaciji protiv korona virusa, dobio nakon striktnih procedura.

"Ðoković je zatražio medicinsko izuzeće, a ono je odobreno nakon rigoroznog procesa, u kojem su učestvovale dve odvojene komisije medicinskih stručnjaka", navodi se u saopštenju Australijan opena.

Organizatori su saopštili da je molbu za dobijanje medicinskog izuzeća morao da odobri nezavisan tim doktora, a nakon što je prva komisija utvrdila da su ispunjeni svi uslovi, molba je prosleđena drugoj komisiji, koju su angažovale vlasti u Australiji.

"Kako je i druga komisija utvrdila da su svi uslovi za izuzeće ispunjeni, Ðoković je dobio dozvolu za nastup u Melburnu", navodi se.

Ističe se da je molba za izuzeće anonimna i članovi komisija ne znaju koji je teniseru u pitanju.

Euronews

Komentari (0)

Sport