Tenis

Novak slobodan da ide, čeka se konačna odluka ministra: Kako su advokati srpskog tenisera osporili ukidanje vize

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

11:24

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

MInistar za imigracije Aleks Houk nije doneo odluku da danas ponovo ukine vizu Novaku Đokoviću. Houk je imao četiri sata da eventualno iskoristi svoje pravo prema Aktu o migraciji, ukoliko je vlada želela da pokuša da zadrži Đokovića u pritvoru.

Međutim, vlada je odlučila da ne donese odluku u četvorosatnom periodu, što znači da je Đoković sada slobodan da ide, piše The Age

Očekuje se da Houk do sutra donese odluku o tome da li će ukinuti vizu teniseru koji zauzima prvu poziciju na ATP listi,

Podsetimo, ministar ima pravo da ukine vizu Đokoviću, čak i nakon odluke suda. Na kraju današnjeg saslušanja zastupnik Vlade Kristofer Tran je ukazao da će ministar razmotriti tu opciju. 

Profimedia

 

Ukoliko se to dogodi, teniski šampion mogao bi da se suoči sa zabranom ulaska u Australiju od tri godine. Ministar može da ukine vizu ukoliko veruje da određena osoba "nosi rizik po zdravlje, bezbednost ili red australijskog društva, ili segmenta društva, ili da nosi rizik za zdravlje ili bezbednost individualaca.

Mešutim, na saslušanju koje je trajalo celu noć sud je odlučio da usvoji Novakovu žalbu na odluku da mu se ukine viza pri seltanju u Australiju. 

Kako su službenici postupali prema Novaku na aerodromu?

Novakovi advokati su u završnim argumentima govorili o njegovom iskustvu na aerodromu u Melburnu. To je važno zbog toga što većina njihovih pravnih arugmenata proističu iz načina na koji je tretiran, kao i iz onoga što su mu rekli službenici, piše BBC. Dodaje se da se to odnosi na zvaničnike koji su doneli odluku kasno uveče da se Đokoviću ukine viza.

Associated Press

Advokati su izneli nekoliko argumenata zbog kojih smatraju da je situacija bila nepoštena. Naveli su da je došao sa puta koji je trajao 25 sati, da je bio umoran, i da mu nije bilo jasno šta nije u redu sa vizom. Takođe, naveli su da nije mogao da razgovara sa advokatima niti sa drugim zvaničnicima koji su mogli da mu pomognu tokom njegovog boravka na aerodromu.

EPA/JAMES ROSS

 

Zbog toga je, kako su naveli zastupnici, on zatražio dodatno vreme, odnosno da se sačena jutro kako bi mogao da se čuje sa svojim timom, i službenici su načelno sa tim bili saglasni. Potom je otišao da spava da bi se malo odmorio, ali su ga probudili oko šest časova. Advokati su naveli da je on bio pod pritiskom da odgovori "jer je bolje za njega ako oni odmah donesu odluku", navodi BBC. Đoković je rekao da su mu rekli da odmah prihvati ukidanje vize, da bi njegovi advokati znali ujutru sa čime se suočavaju. Prema rečima njegovog advokata, te su instrukcije bile lažne i nepravedne.

Zastupnik australijske vlade je naveo da proceduralna pravičnost nije narušena jer je odluka o započinjanju intervjua doneta u skladu za kodeksom.

Prethodno je sud objavio naređenje u kojem je sudija Entoni Keli bio saglasan da se Novaku Đokoviću dozvoli da prati saslušanje van hotela Park, u kojem se nalazio u karantinu prethodnih dana.

"Šta je još taj čovek mogao da uradi?"

Posebno je bio upečatljiv komentar sudije Entonija Kelija tokom saslušanja, iz kojeg se moglo naslutiti kakva će biti njegova odluka. 

Kada se govorilo o putničkoj deklaraciji Novaka Đokovića pre nego što je stigao u Australiju i koju je popunio njegov agent, sudija je rekao da je njegovu pažnju privukao "status" koji je priložen uz dokument Teniskog saveza Australije i pitanje zašto to nije prihvaćeno od strane delegata koji je donosio odluku o vizi. 

"Profesor i eminenti lekar je omogućio kandidatu medicinsko izuzeće. Dalje, medicinsko izuzeće i osnov za njega je odvojeno dato od nezavisnog panela koji je ustanovila vlada države Viktorije, i taj dokument je bio u rukama delegata. Pitanje koje me interesuje je: Šta je još taj čovek mogao da uradi?", upitao je sudija Keli.

 

Komentari (0)

Sport