Tenis

Neizvesno da li će Novak Đoković igrati u Australiji - čeka se konačna odluka ministra Houka koji i dalje "vaga"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2022

-

08:04

Neizvesno da li će Novak Đoković igrati u Australiji - čeka se konačna odluka ministra Houka koji i dalje "vaga"
Novak Đoković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šanse Novaka Đokovića da odbrani titulu na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu i dalje su neizvesne jer australijski ministar za imigracije Aleks Houk je taj koji odlučuje hoće li mu ukinuti vizu, međutim on to neće učiniti danas, piše australijiski portal "Ejdž".

Kako se navodi, australijska vlada i dalje ispituje da li je Novak Ðoković na svojim formularima za ulazak u zemlju izneo nesitinu, a kancelarija ministra za imigracije Aleksa Houka potvrdila je da on još uvek rasmišlja o tome da li da ukine vizu Ðokoviću.

Kako prenosi australijski portal "Ejdž", Ðoković je u tom dokumentu naveo da nije putovao u poslednjih 14 dana pre nego što je došao u Australiju 5. januara. Kako se tvrdi, Ðoković je viđen na terenima u Srbiji 25. decembra, a 2. januara kako trenira u Španiji.

Ističe se da davanje pogrešnih informacija u tom dokumentu predstavlja "ozbiljan prekršaj“, koji je kažnjiv, a najbolji tensier sveta službenicima je rekao da je Teniska asocijacija Australije popunila formular u njegovo ime. Granični službenik uneo je da je to učinjeno "na osnovu informacija koje je dostavio čovek sa vizom“.

Tanjug AP/Mark Dadswell

 

Sa druge strane, australijski portal The age piše da bi Houk jednostavno mogao da iskoristi svoju moć prema zakonu o imgracijama i ukine Đokoviću vizu, a da kao glavni razlog navede pitanje javnog zdravlja. Međutim, njegova kancelarija je juče potvrdila da on i dalje razmatra ovo pitanje, kao i da ne želi da donese odluku dok ne proveri sve detelje u vezi sa ovim slučajem. 

"Sve se radi u skladu sa zakonom, a ministar Houk temeljno razmatra ovo pitanje. Pošto je istrga u toku, neprikladno je detaljno komentaristi kada i kako će on odlučiti o ovom slučaju", naveli su za ovaj portal iz njegovog kabineta.

Da se i dalje proverava dokumentacija koju je Đoković priložio potvrdili su za australijski The Age i izvori iz savezne vlade. 

Zapravo ono što je sada sporono je to da je, u svojim putnim papirima Ðoković naveo da nije putovao 14 dana pre dolaska u Australiju, tačnije 6. januara, ali australijski portal "Ejdž" tvrdi da je, sudeći prema društvenim mrežama, Ðoković za to vreme putovao iz Beograda u Španiju, što zapravo ne potkrepljuje njegove navode.

Australian Broadcasting Corporation/Channel 9 via AP

 

Inače, zbog akutelne situacije sa koronom, pravilo u Australiji važi da svi putnici koji stignu u ovu zemlju moraju da kažu "da li su putovali 14 dana pre leta i da li planiraju da nastave sa tim", objašnjavju australijski portali i dodaju da "davanje lažnih ili obmanujućih informacija se u Australiji tretria kao ozbiljan prekršaj" koji može biti sanckonisan.

Upravo zbog tih nelogičnosti u dokumentima koje se kose sa izjavama, Đokovićeva saga u Australiji traje skoro nedelju dana i zaokupila je pažnju svetske javnosti. Uprkos tome što je sud u Melburnu juče presudio u njegovu korist i poništio odluku Federalne vlade o deportaciji, priča nije dobila svoj kompetan epilog u kojem upravo završnu reč ima Mnistarstvo za imigracije i Aleks Houk, koji će, sudeći po pisanju australijskih medija, sve i dalje držati u neizvesnosti. 

ATP pozdravio odluku da se Ðokoviću dozvoli da igra

Sa druge strane, najmoćnija svetska asocijacija u muškom tenisu "Asocijacija teniskih profesionalaca" (ATP) je pozdravila jučerašnju odluku australijskog suda kojom je Ðokoviću dozvoljeno da ostane u Melburnu i da se takmiči na Australijan openu sledeće nedelje.
"Pozdravljamo ishod jučerašnjeg saslušanja i radujemo se uzbudljivim teniskim nedeljama koje su pred nama", navodi se u saopštenju asocijacije, a prenosi agencija Rojters.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Asocijacija je u saopštenju navela da ovaj spor oko Ðokovićevog medicinskog izuzeća od vakcine protiv kovida-19 i povezani događaji nanose "štetu na svim frontovima", kao i da je ova situacija naglasila potrebu za jasnijim razumevanjem i komunikacijom o pravilima.

"Putujući u Melburn, jasno je da je Novak Ðoković verovao da mu je odobreno neophodno medicinsko izuzeće kako bi se pridržavao propisa o ulasku", navodi se u saopštenju ATP-a.
"Serija događaja koji su doveli do sudskog ročišta u ponedeljak nanela je štetu na svim frontovima, uključujući i Novakovom blagostanju i pripremama za Australijan open", saopštio je ATP, koji se, kako navodi Rojters, ranije našao na udaru kritika nekih igrača jer nije stao u Ðokovićevu odbranu.

ATP dodaje i da snažno preporučuje da se svi igrači vakcinišu, navodeći da je 97 odsto od 100 najboljih igrača vakcinisano. Sudija Entoni Keli je ocenio juče da je odluka Australije da Ðokoviću ukine vizu "nerazumna" i naložio je njegovo puštanje iz imigracionog pritvora. Istovremeno, australijska vlada je saopštila da još uvek razmatra drugi način da ga deportuje.

In this image taken from aerial video footage, tennis star Novak Djokovic practices on the tennis court during a training session Tuesday, Jan. 11, 2022, in Melbourne Australia. The top-ranked Serbian tennis star won a court battle to compete in the Australian Open but still faces the threat of deportation because he is not vaccinated against COVID-19. (Australian Broadcasting Corporation/Channel 9 via AP)

Ðoković odradio trening na "Rod Lejver areni"

Za to vreme Đoković je odradio trening na ''Rod Lejver areni" u Melburnu, rano jutros po našem vremenu.

Kako prenosi AFP, Ðoković je bio prvo u teretani, a posle toga je sa svojim timom nastavio pripremu za predstojeći Australijan open na centralnom terenu kompleksa. Juče se i oglasio prvi put  prvi put posle odluke suda i naveo da želi da se takmiči na turniru.

"Zadovoljan sam i zahvalan što je sudija usvojio moju žalbu. Uprkos svemu što se dogodilo, želim da ostanem ovde i da se takmičim na Australijan openu", napisao je Đoković na društvenim mrežama. Kako je dodao, ostaje fokusiran na takmičenje.

"Doleteo sam ovde da bih igrao na jednom od najvažnijih događaja koje imamo pred neverovatnim fanovima", napisao je Đoković.

Srpski teniser je zaključio: "Za sada, ne mogu da kažem ništa osim hvala što ste bili uz mene kroz sve ovo i što ste me ohrabrili da ostanem jak".

Uz objavu na mrežama Đoković je objavio fotografiju sa Rod Lejver Arene centralnog turnira Australijan opena. Na fotografiji je u društvu svog tima.

Kazi: Atmosfera - zatišje pred budu

"Danas je atmosfera kao zatišje pred buru. Svi očekuju odgovor, međutim, liberali su podeljeni, a oni su eo valdajuće koalicije", rekla je dr Nina Marković Kahzi, politikološkinja iz Melburna i dodala da je bilo pozitivnih signala onih liberala koji su podržali Đokovića.

Međutim kako je dodala, šef liberala u parlamentu Australije za pravo, smatra da Đokovića treba deportvati.

"Zanimljivo je da danas australijski mediji postavljaju pitanje - na koji način bi se tačno negativno odrazila ova čitava situacija na bilateralne odnose Srbije i Australije, ukoliko Novak Đoković bude deportovan", rekla je ona za Euronews Srbija.

Podsetila je i da se postavlja pitanje gde je Novak Đoković bio krajem decembra.

"Svi koji veruju u vladavinu prava su očekivali da ova saga bude završena", dodala je ona.

Euronews

Brnabić: Činimo sve što možemo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj je premijer Australije Skot Morison u telefonskom razgovoru obećao da će da će, kakva god bude odluka o Novaku Đokoviću, prvo javiti Vladi Srbije, kako se o tome ne bi čulo iz medijskih poluinformacija i dezinformacija, i da je noć provela spavajući sa telefonom pored glave.

"Bilo mi je važno da lično iskažem zabrinutost. Ponudila sam usluge Vlade Srbije ako postoji bilo šta što možemo da uradimo. Dogovorili smo se da se čujemo narednih dana", rekla je ona za TV Hepi i istakla da je o razgovoru, vođenom u ponedeljak uveče, obavestila predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Đokovićevu porodicu.

Ona je ukazala da, nažalost, neizvesnost još traje, ali da misli da su, što vreme više prolazi, veće šanse da Đoković ostane u Australiji.

"Mi činimo sve što možemo. Ja se nadam da će sve proći okej. Videćemo dalje", rekla je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport