Tenis

Novakova žalba prošla na sudu, ali čeka se definitivni rasplet: Sve zavisi od jednog čoveka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

22:00

Novakova žalba prošla na sudu, ali čeka se definitivni rasplet: Sve zavisi od jednog čoveka
Novakova žalba prošla na sudu, ali čeka se definitivni rasplet: Sve zavisi od jednog čoveka - Copyright Tanjug AP/Mark Dadswell

veličina teksta

Aa Aa

Nakon skoro nedelju dana sage u Australiji, sud u Melburnu presudio je u korist Novaka Đokovića i poništio odluku Federalne vlade o deportaciji. To u ovom trenutku znači da najbolji teniser sveta može da igra na prvom gren slem turniru u sezoni, ali birokratska zavrzlama nije u potpunosti odmršena. Naime, Ministarstvo za imigracije, na čijem je čelu Aleks Houk, ima završnu reč.

Slučaj o kojem poslednjih nekoliko dana bruji svet počeo je da puni naslovnice u trenutku kada je srpski teniser na društvenim mrežama objavio da je dobio medicinsko izuzeće i da će učestvovati na predstojećem Australijan openu. To je, međutim, izazvalo bes i nekih australijskih političara, ali i javnosti u zemlji u kojoj su važila neka od najstrožih pravila karantina zbog pandemije koronavirusa, posebno kada je reč o ulazu i izlazu u zemlju.

Đoković je po sletanju u Melburn na aerodromu zadržan oko sedam sati. Viza mu je odbijena, a do suđenja koje je održano u ponedeljak nalazio se u karantinu u hotelu "Park".

Suđenje je okončano u korist Đokovića, a posebno je bio upečatljiv komentar sudije Entonija Kelija tokom saslušanja, iz kojeg se moglo naslutiti kakva će biti njegova odluka. Kada se govorilo o putničkoj deklaraciji Novaka Đokovića pre nego što je stigao u Australiju i koju je popunio njegov agent, sudija je rekao da je njegovu pažnju privukao "status" koji je priložen uz dokument Teniskog saveza Australije i pitanje zašto to nije prihvaćeno od strane delegata koji je donosio odluku o vizi. 

"Profesor i eminenti lekar je omogućio kandidatu medicinsko izuzeće. Dalje, medicinsko izuzeće i osnov za njega je odvojeno dato od nezavisnog panela koji je ustanovila vlada države Viktorije, i taj dokument je bio u rukama delegata. Pitanje koje me interesuje je: Šta je još taj čovek mogao da uradi?", upitao je sudija Keli.

Odluka u rukama jednog čoveka?

Međutim, iako je Đoković posle suđenja izašao na teren, da li će na kraju biti u trci za svoju 21. gren slem titulu i dalje je nejasno. Đoković je, kako piše Gardijan, dobio bitku, ali ne i "rat".

Naime, tek što je savezni okružni sudija Entoni Keli otkrio da je ministar unutrašnjih poslova pristao da reši slučaj, savetnik australijske vlade je upozorio da ministar za imigraciju i dalje može da odluči da iskoristi lično ovlašćenje da ponovo ukine Đokovićevu vizu.

To znači da Aleks Houk, jedan od najbližih političkih saveznika premijera Skota Morisona, sada mora da donese važnu odluku - da Đoković ostane i igra za rekordnu 21. gren slem titulu ili da ga deportuje, što dolazi sa trogodišnjom zabranom ponovnog ulaska u Australiju.

"Oštra granična politika koja je dozvolila australijskim vladama da pritvore tražioce azila na neodređeno vreme sada je usmerena na jednog nevakcinisanog čoveka, koji je slučajno najbolji tenser broj jedan u svetu", navodi se u tekstu Gardijana.

EPA/LUKAS COCH

 

I dalje je, međutim, nejasno kako će on reagovati nakon odluke suda da izađe u susret zahtevima Novaka Đokovića i da poništi odluku o poništavanju vize. Portparol ministra za imigraciju potvrdio je da ministru ostaje diskreciono pravo ukidanja vize Novaku Đokoviću i on trenutno razmatra ovo pitanje i proces je u toku.

Po australijskom zakonu, osnova za novu odluku o poništavanju vize jeste ukoliko ministar smatra da postoji osnov za ukidanje vize, između ostalog ukoliko smatra da bi ukidanje vize bilo u javnom interesu. 

Profesorka imigracionog prava Meri Krok je za Gardijan rekla da iza ovoga stoji politika koja je ogromna, kaže da zakon daje ministru takozvana "božanska ovlašćenja" da ukine vize i da je za to potrebno da se povredi samo jedan osnov kako bi viza bila ukinuta. Ipak kaže da bi to definitivno ponovo završilo na sudu.

"Politika koja stoji iza ovoga je ogromna... Ako se viza ukine prema ovoj odredbi - isključeni ste na tri godine. Australija bi bila u opasnosti da izgubi Australijan open", rekla je ona.

Krok je rekla da takvo otkazivanje "nije uobičajeno" i da bi "definitivno ponovo završilo na sudu" - ovog puta da bi odgovorio na suštinsko pitanje da li nevakcinisana osoba predstavlja rizik.

Đoković želi da učestvuje na turniru

I dok se konačan rasplet i dalje čeka, Novak Đoković se oglasio prvi put posle odluke suda i naveo da želi da se takmiči na turniru.

"Zadovoljan sam i zahvalan što je sudija usvojio moju žalbu. Uprkos svemu što se dogodilo, želim da ostanem ovde i da se takmičim na Australijan openu", napisao je Đoković na društvenim mrežama.

Kako je dodao, ostaje fokusiran na takmičenje.

"Doleteo sam ovde da bih igrao na jednom od najvažnijih događaja koje imamo pred neverovatnim fanovima", napisao je Đoković.

Srpski teniser je zaključio: "Za sada, ne mogu da kažem ništa osim hvala što ste bili uz mene kroz sve ovo i što ste me ohrabrili da ostanem jak".

Uz objavu na mrežama Đoković je objavio fotografiju sa Rod Lejver Arene centralnog turnira Australijan opena. Na fotografiji je u društvu svog tima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport