Tenis

Slučaj Đoković, burni dani u Melburnu: Od odbijanja vize i karantina do treninga u Rod Lejver areni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

18:02

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Melburnu presudio je u korist Novaka Đokovića pošto je poništio odluku Federalne vlade Australije o deportaciji, ali još uvek nije sasvim sigurno da će Đoković definitivno ostati u Melburnu, jer se čeka odluka ministra za imigracije.I dok su neke stvari i dalje neizvesne, najbolji teniser sveta se oglasio - i to sa terena.

Podsetimo, Sud u Melburnu usvojio je žalbu Novaka Đokovića na odluku da mu se ukine viza za ulazak u Australiju. Međutim, uprkos Novakovoj pobedi koja mu otvara put ka učešću na Australijan openu, Ministarstvo za imigracije na čijem je čelu Aleks Houk ima poslednju reč.

Ministar nije doneo odluku da danas ponovo ukine vizu Novaku Đokoviću. Houk je imao četiri sata da eventualno iskoristi svoje pravo prema Aktu o migraciji, ukoliko je vlada želela da pokuša da zadrži Đokovića u pritvoru.

I dalje je, međutim, nejasno kako će on reagovati nakon odluke suda da izađe u susret zahtevima Novaka Đokovića i da poništi odluku o poništavanju vize. Portparol ministra za imigraciju potvrdio je da ministru ostaje diskreciono pravo ukidanja vize Novaku Đokoviću i on trenutno razmatra ovo pitanje i proces je u toku.

Po australijskom zakonu, osnova za novu odluku o poništavanju vize jeste ukoliko ministar smatra da postoji osnov za ukidanje vize iz člana 116 i ukoliko smatra da bi ukidanje vize bilo u javnom interesu. 

Profesorka imigracionog prava Meri Krok je za Gardijan rekla da iza ovoga stoji politika koja je ogromna, kaže da zakon daje ministru takozvana "božanska ovlašćenja" da ukine vize i da je za to potrebno da se povrdi samo jedan osnov kako bi viza bila ukinuta. Ipak kaže da bi to definitivno ponovo završilo na sudu.

Associated Press

Prethodno su pripadnici Australijske granične službe bili prisutni ispred hotela, odnosno ispred zgrade u kojoj se nalaze advokati Novaka Đokovića. U jednom trenutku izgledalo kao da će oni pokušati da ga uhapse, ali se to nije dogodilo. Međutim, ono što se dogodilo bili su incidenti ispred zgrade u kojoj se nalazi kancelarija advokata Novaka Đokovića.

Kako je Đoković završio u karantinu?

Podsetimo, saga je počela objavnom Novaka Đokovića na društvenim mrežama u kojoj je naveo da je dobio izuzeće i da će učestvovati na prvom gren slem turniru u sezoni. Ulazak u zemlju mu je, međutim, odbijen nakon sedam sati čekanja na aerodromu. 

Do suđenja Đoković se nalazio u hotelu "Park" u Melburnu u kom su smešteni ilegalni migranti.

Australjiski mediji su se, od prvog dana, neprestano bavili Đokovićevim slučajem. U međuvremenu, porodica Đokovića održala je nekoliko protesta ispred Narodne skupštine Republike Srbije, a posle nekoliko dana isplivali su i navodi da je Đoković dobio medicinsko izuzeće jer je nedavno preležao koronavirus, tačnije imao je pozitivan nalaz 16. decembra 2021. godine, dve nedelje pred sam turnir.

Suđenje i konačna odluka očekivala se u nedelju u ponoć po srednjoevropskom vremenu.

Kako je teklo suđenje?

Za sve koji su pratili suđenje, protekla noć bila je burna. Iako je iznošenje argumenata počelo još u ponoć po našem vremenu, tek oko 7 sati ujutru je donesena odluka. 

Đokovićevi advokati su u završnim argumentima govorili o njegovom iskustvu na aerodromu u Melburnu. To je važno zbog toga što većina njihovih pravnih arugmenata proističu iz načina na koji je tretiran, kao i iz onoga što su mu rekli službenici, piše BBC. Dodaje se da se to odnosi na zvaničnike koji su doneli odluku kasno uveče da se Đokoviću ukine viza.

Advokati su izneli nekoliko argumenata zbog kojih smatraju da je situacija bila nepoštena. Naveli su da je došao sa puta koji je trajao 25 sati, da je bio umoran, i da mu nije bilo jasno šta nije u redu sa vizom. Takođe, naveli su da nije mogao da razgovara sa advokatima niti sa drugim zvaničnicima koji su mogli da mu pomognu tokom njegovog boravka na aerodromu.

Posebno je bio upečatljiv komentar sudije Entonija Kelija tokom saslušanja, iz kojeg se moglo naslutiti kakva će biti njegova odluka. Kada se govorilo o putničkoj deklaraciji Novaka Đokovića pre nego što je stigao u Australiju i koju je popunio njegov agent, sudija je rekao da je njegovu pažnju privukao "status" koji je priložen uz dokument Teniskog saveza Australije i pitanje zašto to nije prihvaćeno od strane delegata koji je donosio odluku o vizi. 

"Profesor i eminenti lekar je omogućio kandidatu medicinsko izuzeće. Dalje, medicinsko izuzeće i osnov za njega je odvojeno dato od nezavisnog panela koji je ustanovila vlada države Viktorije, i taj dokument je bio u rukama delegata. Pitanje koje me interesuje je: Šta je još taj čovek mogao da uradi?", upitao je sudija Keli.

Novak na terenu

Porodica Novaka Đokovića posle presude  održala konferenciju za novinare na kojoj je navedeno da je teniser već bio na terenu u Melburnu.

"Novak je pre svega sportista, on se bavi tenisom, on je najbolji teniser svih vremena. Sve što radi u životu je da se bavi svojim idealima i svojim principima. Etiketirali su ga na sve načine, ali on je pre svega bio taj koji se zalagao za slobodu izbora", rekao Novakov brat Đorđe.

Samo nekoliko minuta kasnije oglasio se i sam teniser i to prvi put nakon što je usvojena njegova žalba pred sudom u Australiji.

"Zadovoljan sam i zahvalan što je sudija usvojio moju žalbu. Uprkos svemu što se dogodilo, želim da ostanem ovde i da se takmičim na Australijan openu", napisao je Đoković na društvenim mrežama.

Kako je dodao, ostaje fokusiran na takmičenje.

"Doleteo sam ovde da bih igrao na jednom od najvažnijih događaja koje imamo pred neverovatnim fanovima", napisao je Đoković.

Srpski teniser je zaključio: "Za sada, ne mogu da kažem ništa osim hvala što ste bili uz mene kroz sve ovo i što ste me ohrabrili da ostanem jak".

Uz objavu na mrežama Đoković je objavio fotografiju sa Rod Lejver Arene centralnog turnira Australijan opena. Na fotografiji je u društvu svog tima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport