Tenis

Ni danas nema odluke australijskog ministra o Đokoviću, Španija demantuje da se vodi istraga protiv njega

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

11:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpski teniser Novak Đoković našao se u žrebu za početak Australijen opena, ali to i dalje ne znači da će imati priliku da odbrani titulu na ovom turniru. Uprkos odluci suda kojom mu je odobrena viza, ministar za imigraciju Aleks Houk i dalje može da odluči da Đoković bude vraćen u Evropu. Australijski mediji, međutim, navode će se prvi reket sveta sigurno žaliti sudu ukoliko bude doneta odluka o njegovom deportovanju.

Kako je preneo "The Age" pozivajući se na izvore bliske sprskom teniseru, njegov tim je spreman da ospori eventualnu odluku o deportaciji. Navodi se da će, u slučaju da odluka o deportaciji stigne do vikenda, advokatski tim Đokovića želeti da uloži žalbu i kako se nadaju da će u tom slučaju sve biti gotovo do nedelje uveče. Takođe, piozivajući se na izvore iz Liberalne partije ovaj portal naveo je da vlasti "više naginju ka tome da odbiju Đokoviću vizu i deportuju ga".

Žreb je održan nakon odlaganja, a Đokovićev rival biće zemljak Momir Kecmanović. Inače, žreb je bio odložen zbog toga što se na konferenciji za medije obraćao australijski premijer Skot Morison. Iako su mnogi očekivali da će govoriti o Đokoviću, on se samo jednom rečenicom osvrnuo na taj slučaj. 

"Situacija je jasna. Ministar Houk će imati svoje saopštenje kao što je i ranije rečeno i to je sve što vam ja mogu reći", rekao je Morison novinarima. 

Saga Đokovića se i dalje nastavlja pod velom neizvesnosti, zbog diskrecionog prava ministra da preinači odluku suda. Houk, međutim, ni danas neće doneti definitivnu odluku kada je u pitanju srpski teniser, preneli su australijski mediji.

Španija ne vodi istragu protiv Đokovića

Španski mediji su juče objavili da je policija ove zemlje otvorila istragu u vezi sa boravkom Novaka Ðokovića u toj zemlji od 31. decembra do 3. januara. Navodno, pisalo se kako je policija dobila od Vlade Španije nalog da istraži kako je srpski teniser ušao u tu državu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije objavilo je danas, međutim, da ne istražuju da li je najbolji teniser sveta Novak Đoković prekršio kovid pravila o ulasku u tu zemlju prošlog meseca time što nije vakcinisan, preneo je portal Politiko.

"Vest je lažna. Niti je Vlada to naredila, niti postoji policijska istraga protiv sportiste", rekao je portparol ministarstva za ovaj portal.

U Španiju mogu da uđu samo stanovnici Srbije koji imaju kompletan sertifikat o vakcinaciji ili posebno ovlašćenje, piše u španskim uslovima za ulazak. Đoković je otputovao u Marbelju 31. decembra uoči Australijan opena. 

Marković Kazi: Korona je tema broj jedan

Politikološkinja iz Australije Nina Marković Kazi objasnila je za Euronews Srbija da je trenutno u toj zemlji pandemija korone u prvom planu, i da premijer Morison zbog toga nije hteo da se mnogo osvrće na slučaj u vezi sa Đokovićem.

"Tema dana u svim medijima je pitanje korone, zbog toga u svom obraćanju nije želeo da skreće sa te teme. Apelovao je na decu da se vakcinišu, zato što je njihova vakcinacija otpočela ove nedelje. On je želeo da pošalje poruku građanima da se što više vakciniše trećom dozom vakcine, ali i da pomene pitanje o tome da se olabave pravila za radnike koji rade u industrijama", rekla je Marković Kazi.

Dodala je da se zemlja se zbog virusa suočava sa velikim problemima, a jedan od njih je i to da nema ko da nabavi i dostavi robu, i da su nedavno bili i protesti farmera koji se bune jer nema ko da im pomuze krave.

Euronews TV

"Novak Đoković je zapravo došao u trenutku kada se zemlja suočava za ozbiljnim problemima", objasnila je ona globalnu situaciju u Australiji.

Rekla je i da je Morison zaobilazio da se konkretno oglasi o daljoj sudbini srpskog tenisera, dajući novinarima dosta neprecizne odgovore, kao i da u tamošnjim medijima dominira negativna slika o Đokoviću zbog toga što je nevakcinisan želeo da uđe u zemlju.

Objasnila je da je javno mnjenje u Australiji podeljeno, ali da je mnogo više onih koji podržavaju Morisona koji u prvi plan stavlja problem nevakcinisanih insistirajući na "tvrdoj liniji argumentata" u borbi sa virusom, a ne na problemu srpskog tenisera. 

"Međutim, ima i politčkih podela. Na primer, u okviru liberalne partije koja je deo vladajuće koalicije vidi se podeljenost. Neki su vrlo glasni, kao što je senator srpskog porekla Aleks Antić koji je na strani Đokovića, a pored njega tu je i Džon Aleksander i njegove kolege. Međutim, lider Laburista u Viktoriji, premijer Den Endrjuz, spekuliše o tome da li bi on mogao da stavi zabranu", dodala je Marković Kazi.

Srpski teniser se juče oglasio saopštenjem

Srpski teniser je juče na svom Instagram nalogu napisao saopštenje povodom aktuelne situacije.

"Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu", naveo je on, te dodao:

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja. Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Kako je dodao, sledećeg dana je prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bi uručio pehare deci i odradio brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja. Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema L'ekipu u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L'ekip", naveo je.

Što se tiče detalja putovanja, kako je objasnio, popunio ih je njegov prateći tim u njegovo ime, što je, dodao je, i rekao imigracionim službenicima po dolasku.

"Moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku, jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija", naveo je.

Podsetimo, Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim,  viza mu je odmah po dolasku u Melburn poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

On je u ponedeljak izvojevao pobedu pred sudom, koji mu je odobrio vizu, ali i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Houk donese odluku suprotnu tome i deportuje ga, ali još uvek nije poznato kada će on tačno da saopšti svoju odluku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport