Tenis

Održan žreb za AO, Đoković sa Nadalom potencijalno u polufinale - deportacija neizvesna

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/01/2022

-

07:45

Održan žreb za AO, Đoković sa Nadalom potencijalno u polufinale - deportacija neizvesna
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

Nakon odlaganja od 75 minuta, održan je žreb za prvi grend slem u sezoni, na kojem se Novak Đoković našao kao prvi nosilac i u prvom kolu igraće protiv zemljaka Miomira Kecmanovića.

Inače, australijski mediji su dan uoči žreba najavili da će najbolji teniser sveta najverovatnije biti deportovan, što je i dalje neizvesno.

Žreb, koji je trebalo da počne u 05.00, pomeren je za 06.15, jer su organizatori očekivali da će premijer Australije Skot Morison saopštiti status Novaka Ðokovića, ali se to nije dogodilo, preneo je "Sidnej Morning Herald". Upitan da prokomentariše trenutnu situaciju Novaka Đokovića, premijer je bio jako škrt na rečima i nije želeo da da opširan komentar.

"Situacija je jasna. Ministar Houk će imati svoje saopštenje kao što je i ranije rečeno i to je sve što vam ja mogu reći", kazao je Morison novinarima.

Međutim, kako je australijski portal The Age jutros naveo na svom Twiter nalogu, izgleda da se saga Novaka Đokovića i dalje nastavlja jer ministar za imigraciju Aleks Houk ni danas neće odlučiti o njegovoj deportaciji.

Inače, što se žreba tiče, navodi se da će u slučaju da se Novaku ipak uskrati viza, jer je ovo pitanje i dalje neizvesno, na njegovo mesto doći teniser sa specijalnom pozivnicom (vajld kard).
Međutim, ukoliko se sve ovdija po sadašnjem žrebu, Svetskog broja 1 u drugoj rundi čeka bolji iz duela izmedu Tomija Pola i kvalifikanta, potencijalni rival u trećoj rundi je Aleksandar Bublik, u četvrtfinalu Mateo Beretini, a u polufinalu Rafael Nadal.

U drugoj polovini žreba su Stefanos Cicipas i Danil Medvedev. Dušan Lajović igraće protiv Martona Fučovića, Laslo Ðere protiv Denisa Šapovalova, a Filip Krajinović protiv Dijega Švarcmana.

Pogledajte o Novaku Đokoviću i u najnovijoj KOCKI:

Euronews TV

Đoković glavna tema i u jutarnjem programu u Australiji

Gost najpoznatijeg australijskog jutarnjeg programa "Sunrise" bio je Bogdan Obradović koji se video linkom iz Beograda uključio u program, a povod je bila situacija sa Novakom Đokovićem koja je aktuelna proteklih dana. Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije branio je najboljeg tenisera sveta.

Obradović je u emisiji rekao da je evidentna greška ljudskog faktora u formularu Novaka Đokovića za ulazak u Australiju, tačnije u delu da nije putovao dve nedelje uoči dolaska, ali i da je svetski broj jedan krivicu preuzeo na sebe mada je verovatno pogrešio član njegovog tima.

"To je ljudska greška. Novak je ljudsko biće i moguće da čak on nije ni popunjavao formulare, već da su ljudi koji su to radili za njega pogrešili. Novak je i pored toga rekao da je on pogrešio, svakome može da se desi", rekao je i dodao:

"Znate da svu tu papirologiju, pogotovo u slučaju vize, niko ne čita uz previše fokusa jer čovek samo želi da uđe u zemlju i radi posao koji treba, u slučaju Đokovića da igra Australijan open. On je bio fokusiran na pobedu, da osvoji desetu titulu na Australijan openu, a ne da se bavi vizom", kazao je Obradović.

Obradović je upitan šta misli o informaciji da je nakon pozitivnog testa na kovid, Đoković imao javne aktivnosti.

"Svi su često u poslednje vreme kritikovali Novaka zbog stvari koje nije radio dobro, ali i to je ljudski propust, i opet, dobro je jer je priznao i rekao da je to učinio", naveo je Obradović.

Oglasio se i Boris Beker: Osvoji AO, pa se vakciniši

I bivši trener Novaka Đokovića, Boris Beker, veruje da je srpski teniser imao "najgoru moguću pripremu" za 2022. godinu, ali misli i da je favorit za trofej ako pregura prvu nedelju.

"Njegove pripreme su najgore ikada pred grend slem. Ne samo da nije bio na terenu šest dana, nije mogao da jede ono što mu je potrebno. Posle svega, nije znao do ponedeljka uveče da li će ostati ili neće, da li će morati da se vrati", rekao je Boris Beker za Eurosport i nastavio:
"Ako bude ranjiv, to će biti u prvoj nedelji turnira. Ako pregura to, onda je favorit za trofej", istakao je Beker.

Beker je stao uz Đokovića, uz ocenu da ima mentalitet "uličnog borca", ali je doveo u pitanje šta će se dogoditi ako se ne bude vakcinisao protiv virusa korona.

MN Press

 

"Prvo mi ga je bilo žao. Poznajem ga veoma dobro, i dalje smo bliski prijatelji. Mnogo toga je bilo pogrešno. Pitanje je ko je ispao loš momak. Publika misli da je to Novak. Ponekad pravi duple greške, ali je imao ispravna dokumenta"

"Pitam se šta će se dogoditi u budućnosti. Da li želi da ima ovakvu dramu na svakom grend slemu? Pravila postaju sve striktnija. Zato je moje mišljenje da sada treba da odigra Australijan open što bolje, a onda da pokuša da shvati da će mu biti lakše ako se vakciniše".

Đokovićevo saopštenje

Srpski teniser se juče na svom Instagram nalogu napisao saopštenje povodom aktuelne situacije.
"Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu", naveo je on, te dodao:

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja. Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana".

Kako je dodao, sledećeg dana je prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bi uručio pehare deci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja. Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema L'ekipu u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L'ekip", naveo je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Dodaje i da je osetio obavezu da odradi intervju za L’ekip "jer nije želeo da izneveri novinara, ali se postarao da drži propisanu distancu i nosio je masku sve vreme, osim kada su ga slikali".
"Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu".
Što se tiče detalja putovanja, kako je objasnio, popunio ih je njegov prateći tim u njegovo ime, što je, dodao je, i rekao imigracionim službenicima po dolasku.

"Moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku, jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija", naveo je.

Nedelju dana drame u Australiji

Podsetimo, Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim,  viza mu je odmah po dolasku u Melburn poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

On je u ponedeljak izvojevao pobedu pred sudom, koji mu je odobrio vizu, ali i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Hok donese odluku suprotnu tome i deportuje ga, ali još uvek nije poznato kada će on tačno da saopšti svoju odluku.

Ono što je sada sporono je to da je, u svojim putnim papirima Ðoković naveo da nije putovao 14 dana pre dolaska u Australiju, tačnije 6. januara, ali australijski portal Ejdž tvrdi da je, sudeći prema društvenim mrežama, Ðoković za to vreme putovao iz Beograda u Španiju, što zapravo ne potkrepljuje njegove navode.

Inače, zbog akutelne situacije sa koronom, pravilo u Australiji važi da svi putnici koji stignu u ovu zemlju moraju da kažu "da li su putovali 14 dana pre leta i da li planiraju da nastave sa tim", objašnjavju australijski portali i dodaju da "davanje lažnih ili obmanujućih informacija se u Australiji tretria kao ozbiljan prekršaj" koji može biti sankcionisan.

Upravo zbog tih nelogičnosti u dokumentima koje se kose sa izjavama, Đokovićeva saga u Australiji traje skoro nedelju dana i zaokupila je pažnju svetske javnosti.

Komentari (0)

Sport