Tenis

Ðoković na još jednom treningu, ali i dalje nema odluke o vizi i eventualnoj deportaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/01/2022

-

07:11

Ðoković na još jednom treningu, ali i dalje nema odluke o vizi i eventualnoj deportaciji
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o eventualnom ukidanju australijske vize Novaku Ðokoviću još uvek nije doneta, a prvi teniser sveta Novak Ðoković održao je danas novi trening. Kako prenosi Rojters, Ðoković je delovao opušteno i vežbao je servis i ritern sa svojim timom na praznom terenu u Melburn parku, a pravio je i povremene pauze.

Ministar za imigracije Aleks Hok koji ima diskreciono pravo da ukine vizu Novaku i naredi deportaciju, ukoliko zaključi da je to od javnog interesa, još uvek se nije oglasio, a mediji spekulišu da bi to moglo da se desi tokom dana.

Tanjug/AP/Mark Baker

 

Ðokoviću je poništena viza po dolasku u Australiju, nakon čega je proveo je šest dana u imigracionom pritvoru, da bi Federalni sud u Melburnu prihvatio njegovu žalbu i poništio tu odluku.

List Ejdž piše, pozivajući se na izvor iz Liberalne partije premijera Skota Morisona, da vlada ima nameru da ponovo poništi Ðokovićevu vizu. List navodi i da će Ðokovićev advokatski tim u slučaju odluke o deportaciji dmah uložiti žalbu.

Prema jednom onlajn istraživanju medijske grupe Njuz Korp, 83 odsto Australijanaca podržalo bi odluku vlade o deportaciji Ðokovića, prenosi Rojters.

Birmingen: Odluka u rukama Houka

Ministar finansija Sajmon Birmingen je jutros za Kanal 9 ponovio da je odluka u rukama ministra Aleka Hoka, ali da je politika vlade "kristalno jasna", a to je da "pravila važe za sve".

Istovremeno Komitet za Melburn, koji okuplja biznismene i umetnike, saopštava da je reputacija grada kao domaćina velikih manifestacija, narušena sporom oko Ðokovića.

Podsetimo da se srpski teniser Novak Đoković našao juče se u žrebu za početak Australijen opena, ali to i dalje ne znači da će imati priliku da odbrani titulu na ovom turniru. Žreb je održan nakon odlaganja, a Đokovićev rival biće zemljak Momir Kecmanović. Inače, žreb je bio odložen zbog toga što se na konferenciji za medije obraćao australijski premijer Skot Morison. Iako su mnogi očekivali da će govoriti o Đokoviću, on se samo jednom rečenicom osvrnuo na taj slučaj. 

"Situacija je jasna. Ministar Houk će imati svoje saopštenje kao što je i ranije rečeno i to je sve što vam ja mogu reći", rekao je Morison novinarima. 

Saga Đokovića se i dalje nastavlja pod velom neizvesnosti, zbog diskrecionog prava ministra da preinači odluku suda. Houk, međutim, ni juče nije doneo definitivnu odluku kada je u pitanju srpski teniser, preneli su australijski mediji.

Tanjug/AP/Mark Baker

 

Politikološkinja iz Australije Nina Marković Kazi objasnila je za Euronews Srbija da je trenutno u toj zemlji pandemija korone u prvom planu, i da premijer Morison zbog toga nije hteo da se mnogo osvrće na slučaj u vezi sa Đokovićem.

"Tema dana u svim medijima je pitanje korone, zbog toga u svom obraćanju nije želeo da skreće sa te teme. Apelovao je na decu da se vakcinišu, zato što je njihova vakcinacija otpočela ove nedelje. On je želeo da pošalje poruku građanima da se što više vakciniše trećom dozom vakcine, ali i da pomene pitanje o tome da se olabave pravila za radnike koji rade u industrijama", rekla je Marković Kazi.

Dodala je da se zemlja se zbog virusa suočava sa velikim problemima, a jedan od njih je i to da nema ko da nabavi i dostavi robu, i da su nedavno bili i protesti farmera koji se bune jer nema ko da im pomuze krave.

"Novak Đoković je zapravo došao u trenutku kada se zemlja suočava za ozbiljnim problemima", objasnila je ona globalnu situaciju u Australiji.

Rekla je i da je Morison zaobilazio da se konkretno oglasi o daljoj sudbini srpskog tenisera, dajući novinarima dosta neprecizne odgovore, kao i da u tamošnjim medijima dominira negativna slika o Đokoviću zbog toga što je nevakcinisan želeo da uđe u zemlju.

Podsetimo i da se pre dva dana o celoj situaciji saopštenjem oglasio i sam Đoković:

"Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu", naveo je on, te dodao:

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja. Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

 

Kako je dodao, sledećeg dana je prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bi uručio pehare deci i odradio brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja. Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema L'ekipu u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L'ekip", naveo je.

Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim,  viza mu je odmah po dolasku u Melburn poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

On je u ponedeljak izvojevao pobedu pred sudom, koji mu je odobrio vizu, ali i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Houk donese odluku suprotnu tome i deportuje ga, ali još uvek nije poznato kada će on tačno da saopšti svoju odluku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport