Tenis

Federer odustao od Rolan Garosa: Najava kraja karijere ili nešto drugo?

Komentari

Autor: Konstantin Radulović

07/06/2021

-

15:25

Federer odustao od Rolan Garosa: Najava kraja karijere ili nešto drugo?
Federer odustao od Rolan Garosa: Najava kraja karijere ili nešto drugo? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Nakon dve operacije kolena i više od godinu dana rehabilitacije, važno je da slušam svoje telo i budem siguran da sebe ne forsiram previše na putu oporavka."

To je rečenica kojom je, na veliko iznenađenje svih ljubitelja tenisa Rodžer Federer saopštio da se povlači sa ovogodišnjeg Rolan Garosa. Jeste, Švajcarac je posle toga dodao onaj marketinški pozdrav "vidimo se uskoro" i pričao o tome kako se najbolje oseća na terenu, ali sve je više zaljubljenika u tenis koji su svesni da će "velika trojka" svetskog tenisa, koju još čine Novak Đoković i Rafael Nadal, morati da nastavi borbu za trofeje i rekorde bez svog najstarijeg člana.

 

profimedia

 

 

Jer, osvajač 20 Gren slem titula, i bez sumnje, jedan od najvećih igrača koji su se ikada pojavili na teniskom terenu, i "kada igra sa jednom rukom" je u svetskom vrhu. Neko ko postavlja standarde i od ovog sporta pravi umetnost. Međutim, koliko god bilo reči o teniskom geniju, jasno je da neko koga tri i po sata borbe protiv 57. tenisera sveta Dominika Kepfera nateraju da se povuče sa jednog od četiri najznačajnija turnira na turu, ne može više da igra na vrhunskom nivou.

 

 

Odnosno, precizno i konkretno rečeno, može, ali ne u kontinuitetu.

Teniski mečevi su iscrpljujući, na aktere u dobroj meri utiče i spoljašnja temperatura, koja dodatno oduzima snagu i energiju, a sa stanjem organizma kakvo on ima, Rodžer Federer sebi ne može da priušti da na terenu iz dana u dan provodi po 180 minuta, a neretko i više.

 

Tanjug AP/Thibault Camus

 

 

"Košarkaši, fudbaleri i sportisti iz kolektivnih sportova prilikom povratka sa terena dobijaju redukovanu minutažu kako bi se što pre vratili u formu. Mi u tenisu sebi ne možemo da priuštimo taj luksuz. Nemoguće je da na jednom meču odigramo samo prvi set, a onda sledeći dan drugi. Zato mogu da razumem ovakvu odluku ", pokušao je juče u toku dana da opravda i navijačima objasni Federerovo povlačenje njegov veliki rival Endi Mari, koji takođe ima velikih problema sa povredama.

 

 

A, dugo su ljubitelji tenisa čekali da se Rodžer Federer vrati na teren nakon problema sa kolenom. Poslednji veliki turnir Švajcarac je odigrao u januaru 2020. godine kad ga je u finalu Australijan opena savladao Novak Đoković, dok je poslednji trofej osvojio u rodnom Bazelu 2019. godine. Pokušao je ove godine da se vrati u pobednički ritam u Dohi i Ženevi, ali igranje uvodnih nekoliko kola, bilo je sve što je aktuelni osmi teniser sveta uspeo da postigne.

I zato, zbog svega izrečenog od strane samog Federera, plus provučeno kroz rezultatske filtere u poslednje tri sezone, mnogi svetski mediji, ali i teniski stručnjaci i navijači, su skloni mišljenju da je ovo poslednja Rodžerova sezona u profesionalnom tenisu. Ona u kojoj je trebalo da zablista i slavodobitno ode u zasluženu penziju.

 

Tanjug AP/Thibault Camus

 

 

Ipak, kad je video da mu to u prvoj polovini godine neće uspeti, Federer je odlučio da čuva snagu za drugih šest meseci u kojima je pred sebe postavio dva osnovna cilja. Prvi je da pomeri starosnu granicu uspeha u ovom sportu, i nakon što je 2017. godine postao najstariji teniser koji je trijumfovao na Vimbldonu, ovog jula mu je cilj da to učini kao tridesetdevetogodišnjak. I onda, za kraj da u oktobru na turniru u svom Bazelu definitivno stavi tačku na jednu od najuspešnijih karijera u istoriji sporta.

To su predviđanja, ali odluku će doneti samo i isključivo Rodžer Federer sa svojim timom, mada nije isključeno da sportsku javnost, kao što je to učinio juče u Parizu.

Komentari (0)

Sport