Tenis

Đoković sedmi put šampion Vimbldona: Srbin nadigrao Kirjosa u finalu

Komentari

Autor: Euronews

10/07/2022

-

18:13 >> 18:35

Đoković sedmi put šampion Vimbldona: Srbin nadigrao Kirjosa u finalu
AP Photo/Alastair Grant - Copyright Tanjug/ AP Photo/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, došao je do sedme titule na Vimbldonu, čime se izjednačio sa svojim idolom, Pitom Samprasom. U finalu je savladao Nika Kirjosa rezultatom 3:1 (4:6, 6:3, 6:4. 7:6(7:3)) nakon tri sata igre.

Sada je samo Rodžer Federer ispred Đokovića po broju osvojenih trofeja na Vimbldonu, pošto je Švajcarac u tome uspevao osam puta. Pored toga, Srbin je postao drugi i na listi ukupno osvojenih gren slemova, pošto Rafael Nadal ima 22, Novak 21, a pomenuti Švajcarac 20.

Kirjos je došao do prvog seta rezultatom 6:4. U tom periodu je Australijanac delovao neverovatno dobro i činilo se da Novak nema rešenja za njegove nestvarno kvalitetne servise. Ipak, u drugom delu je Đoković iskoristio blagi pad Kirjosa i izjednačio na 1:1, a onda je usledila potpuna dominacija.

Sve do devetog gema trećeg seta teniseri su bili sigurni na svoj servis, ali onda je Novak uspeo da spasi tri gem lopte, a potom i osvoji gem na protivnikov servis. Potom je potvrdio brejk sjajnim servisima i došao do 2:1.

Četvrti set je bio najneizvesniji i sve do samog kraja nije smo imali priliku da vidimo niti jednu brejk loptu, takod da je usledio taj-brejk. Novak, kao nekrunisani kralj taj-brejkova, iskoristio je svoje iskustvo i pribranost, te skoro rutinski došao do sedam poena.

Imali smo priliku da pratimo zaista neverovatan i atraktivan meč, kakav je bio i sam turnir. Đoković i Kirjos su se na kraju prijateljski pozdravili, a potom i jako lepo govorili jedan od drugom, te je Srbin ozvaničio njihov ''bromance'' odnos.

 

 

Uživo, Đoković - Kirjos 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6(7:3))

Četvrti set

taj brejk:

7:3 Gotovo je! Đoković je šampion!

6:3 Ponovo dobar servis.

6:2 Sjajan servis Kirjosa održao ga je u igri.

6:1 Meč lopta za Đokovića! Australijanac definitivno ne može da parira u dugim razmerama

5:1 Kirjos jako nervozan i počinje nekontrolisano da greši. Odlična situacija za Novaka.

4:1 Jako bitan poen za Novaka. Oba servisa je oduzeo protivniku i sada je veoma blizu titule.

3:1 Greši Kirjos! Srpski teniser ponovo izlazi kao uspešniji iz duge razmene i sada ponovo ima mini brejk prednosti.

2:1 Kirjos vraća mini brejk. Netipična forhend greška za Novaka.

2:0 Prvo dva neca, a onda solidan servis i odlična reakcija na mreži. Odličan start za Đokovića.

1:0 Rani mini brejk! Prvi je na servis liniji bio Nik Kirjos i napravio je svoju sedmu duplu grešku na me

Četvrti set

6:6 Kakva drama, kakvo finale. Novak je došao do izjednačenja, sada sledi taj-brejk koji može jednom da donese titulu, a drugom peti set.

5:6 Kirjos je uspeo da dođe do šestog gema i sada Novak servira za taj-brejk. I dalje nismo videli brejk loptu tokom čitavog četvrtog seta. Došao je Australijanac do svog 29. asa na meču.

5:5 Đoković izjednačuje i sada ulazimo u pravu dramu. Ukoliko Srbin u narednom gemu dođe do brejka imaće sjajnu šansu da dođe do pobede i titule. Ukoliko Kirjos bude uspešan na svoj servis, Novak će servirati za taj-brejk.

4:5 Delovalo je da Novak u devetom gemu može do brejka, alin ije dozvolio Kirjos da se to desi. Poveo je Australijanac sa 3:0, nakon čega je Đoković izjednačio, međutim, Nik je iskoristio svoj servis i uspešno završio gem. Sada Novak servira za opstanak u četvrtom setu.

4:4 Novo izjednačenje. Đoković sve bolji i bolji, deluje veoma mirno i samopouzdano. Čak je i Kirjos fokusiran, sveo je komentarisanje i mumlanje u bradu na minimum.

3:4 Ponovo vodi Kirjos. Još uvek nismo videli ni brejk loptu u četvrtom setu. Sada je na servisu Đoković, koji će, kako deluje, protivnika pokušati da slomi u taj-brejku.

3:3 Prati Novak Kirjosa u stopu i čeka grešku. Kako vreme odmiče, Australijanac će morati da počne da rizikuje i igra ofanzivnije što će biti odlična prilika za Đokovića da dođe do novog brejka.

2:3 Nakon dva sata i 20 minuta Đoković je izbacio ritern u aut, što je prokomentarisao i sam Kirjos između servisa. Ipak, i ovaj gem je Australijanac rutinski osvojio.

2:2 Novak takođe uspešan sa na svoj servis. Odnos u asovima je sada 12:24 u korist Australijanca.

1:2 Ponovo je Australijanac bez mnogo muke bio uspešan sa servis linije. Najbitnije za Novaka je da isto radi i on, kako bi novim brejkom ušao u priliku da završi meč.

1:1 I Đoković siguran na svoj servis. Ušli su par puta u duže razmene iz kojih je ovog puta bolje izlazio Novak.

0:1 Kirjos dolazi do prvog gema u četvrtom setu. Iako je delovao vrlo nervozno, bio je smiren i pribran i bez mnogo problema osvojio prvi servis gem.

 

 

Treći set 

6:4 Fantastični Novak dolazi do preokreta! Tokom čitavog trećeg seta videli smo samo dve njegove neiznuđene greške, što dovoljno pokazuje koliko je mentalno u boljem stanju od protivnika. Očekuje nas četvrti set koji bi Đokoviću mogao da donese titulu.

5:4 Konačno brejk za Novaka! Uprkos fenomenalnim servisima Nika Kirjosa, Novak Đoković je uspeo da spasi tri gem lopte i dođe do brejka! Pokušao je Australijanac brzo da završava poene, tako što bi odmah po servisu napao na mreži, što Đoković nije dozvolio.

4:4 Novak deluje jako sigurno na svoj servis, što je i najbitnije, kako bi u nastavku mirno sačekao priliku za brejk. Kirjos je ovaj gem završio bez osvojenog poena.

3:4 Kirjos nastavlja sa neverovatno dobrim servisima. Prva dva asa zaradio je nakon čelendža, dok je treći bio nuspojava Novakog proklizavanja. Ipak, tri asa u jednom gemu svakako jesu ozbiljno dostignuće.

3:3 Đoković sve uspešniji sa servis linije. Treba napomenuti da je Novak dođao do osmog asa, ali i do pete duple na meču.

2:3 Fantastičan tenis gledamo na Centralnom terenu Vimbldona. Mnoštvo atraktivnih poena i poteza, a prava drama nas tek očekuje s obzirom na to da su oba tenisera veoma sigurni na svojim servis gemovima. Imao je Kirjos momente nervoze i besa, koji su bili izazvani nekim povicima iz publike, te je imao potrebu i da se raspravlja sa sudijom. Ipak, to nije uticalo na njega i došao je do svog 17. asa.

2:2 Đoković bez mnogo muke uzima gem na svoj servis. U ovom gemu smo videli sjajnu prepoznatljivu bekhend paralelu najboljeg srpskog tenisera. 

1:2 Gledamo veliku borbu, izuzetno uzbudljivo finale. Kirjos se i dalje oslanja na servis, mada je počeo da pravi duple greške. Čini se da Đoković samo treba da bude miran i strpljiv i da će mu se ukazati nova šansa za brejk. Ipak, treba istaći da je Australijanac došao do 15. asa.

1:1 Đoković siguran na svoj servis. Kirjos deluje sve umornije, dok se čini da je Novak sve raspoloženiji kako vreme prolazi.

0:1 Kirjos dolazi do prvog gema u trećem setu, ali raduje činjenica da mu je potrebno mnogo više truda nego što je to bilo ranije. Sada snažan servis nije dovoljan, već i nakon toga mora da pruža više od maksimuma, s obzirom na to da je čak dva puta Novak mogao do brejka. Pitanje je koliko će Australijanac moći da izdrži takav tempo protiv igrača kakav je Đoković.

Drugi set

6:3 Đoković je izjednačio! Idemo iz početka. Tri brejk lopte imao je Kirjos u devetom gemu drugog seta. Početni poen je dobio preko Novakove duple greške, a drugi nakon fantastične razmene iz koje je izašao kao pobednik. Međutim, Đoković je ostao smiren i odličnim servisima rezultat sveo na đus, nakon čega je Kirjos imao i četvrtu brejk loptu, ali je Novak spektakularnim drop-šotom uspeo da je poništi, a onda dođe i do set lopte koju je iz prve iskoristio.

 

 

5:3 Novakov bekhend fantastično funkcioniše tokom čitavog drugog seta, ali je Kirjos ipak uspeo da osvoji gem na svoj servis, što je kako vreme prolazi, sve teže i teže. Sada Đoković servira za osvajanje drugog seta.

5:2 Tokom prvog seta je Novak imao preko 70 odsto pogođenih prvih servisa, dok je u drugom upao u mali problem, s obzirom na to da se procenat ozbiljno smanjio. Ipak, dovoljno su kvalitetni bili drugi servisi, te je Kirjosu sada ostalo da servira za opstanak u drugom seru.

4:2 Kirjos rutinski dolazi do drugog gema. Čak 12 asova napravio je Australijanac do sada.

4:1 Novak je potvrdio brejk, sada je ostalo samo da se fokusira u svom sledećem servis gemu, kako bi mirno došao do izjednačenja u setovima. Nije bilo lako Đokovića u ovom gemu, pošto je Kirjos bio spreman da rizikuje, što mu se isplatilo pošto je sa 40:0 stigao do đusa. Ipak, Novak je iskoristio psihičku prednost koju ima i poveo sa 4:1.

3:1 Đoković dolazi do brejka! Fantastičan period za srpskog tenisera, koji je konačno stavio protivnika na muke. Imao je sreće Novak u poslednjem poenu ovog gema, kada je loptica jedva prešla mrežu. Ipak i da nije iskoristio prvu, imao je još dve brejk lopte.

 

 

2:1 Nakon četiri rutinska osvojena servis gema, Đoković je do ovog došao uz malo muke. Kirjos je do sada bio bolji u dužim razmenama, ali je Novak izašao kao uspešniji iz najdužeg poena do sada. U pitanju je bila razmena od čak 23 udarca. Najbitnije je da je Srbin bio siguran na svoj servis, tako da sa mnogo manje pritiska može da traži priliku za brejk.

1:1 Sjajan ritern Đokovića na startu, ali je pravo čudo kako Kirjos pogađa servise u svom prvom finalu gren slema. I dalje Novak bez rešenja za najjače protivnikovo oružje.

1:0 Novak pokazuje pribranost i dolazi do prvog gema u drugom setu. Odlično je što se srpski teniser nije poremetio nakon vođstva Australijanca i što je bez izgubljenog poena osvojio gem.

Prvi set

4:6 Kirjos osvaja prvi set nakon pola sata igre. Bio je ovo prvi servis gem u kom se Australijanac ozbiljno mučio. Ipak, ponovo ga je izvukao servis, koji je najzaslužniji za trenutni rezultat.

4:5 Novi gem bez izgubljenog poena. Sada i Novak pokazuje kakvim servisom raspolaže. U narednom gemu će morati da vrati brejk ukoliko želi da opstane u prvom setu.

3:5 Ponovo siguran gem Australijanca, čiji servisi nikako ne popuštaju. Ako i ne ubaci prvi, drugi bude podjednako jak. U dosadašnjem delu meča je imao pet asova. Sada Đoković servisa za opstanak u prvom setu.

3:4 Sada Đoković dolazi do gema bez izgubljenog poena. Siguran i veoma važan gem za srpskog tenisera.

2:4 Australijanac bez problema potvrđuje brejk. Za sada Novak nema rešenja za protivnikove servise, koji vremenom postaju sve nezgodiniji. Bio je ovo novi gem koji Kirjos uzima bez izgubljenog poena.

2:3 Neverovatni udarci Kirjosa, koji konstantno sjajnim drop šotovima iznenađuje Đokovića, što je doprinelo tome da Australijanac prvi dođe do brejka.

 

 

2:2 I Kirjos siguran na svoj servis. Obojica su do sada imala po dva asa, ali deluje da Australijanac lakše dolazi do gemova na svoj servis, a ovaj je trajao samo minut i po.

2:1 Novak ponovo siguran na svoj servis. Kirjos je imao jedan izvanredan potez forhendom, ali je Đoković servirao izvanredno i bez mnogo muke došao do novog vođstva.

1:1 Kirjos izjednačuje. Za sada smo videli tri duge razmene iz koje je svaki put Australijanac bio uspešniji. Pokušao je Nik servisom ispod ruke na 40:0, ali je Novak bio obazriv i iskoristio tu vrstu poigravanja te smanjio na 40:30, ali je Kirjos ipak osvojio gem.

1:0, Đoković je odličnim servisima došao do prvog gema. Odličan početak srpskog tenisera.

Meč je počeo, Novak je prvi na servis liniji.

Rivali su se pre početka meča slikali zajedno, delovali su veoma prijateljski jedan prema drugome. Sada je u toku dodatak zagrevanju, očekuje se da meč počne kroz nekoliko minuta.

Igrači polako izlaze na teren.

 

 

Ðoković će se u meču boriti za sedmi trofej na Vimbldonu. Biće to njegovo 32. grend slem finale, što je rekord, a imaće priliku da osvoji 21. grend slem trofej u karijeri.

Srbin u Londonu ima 80 pobeda i 10 poraza, a meč na terenima Ol Ingland Kluba nije izgubio od 2017, kada ga je Tomaš Berdih zaustavio u četvrtfinalu posle predaje Đokovića u drugom setu pri rezultatu 6:7, 0:2

Sa druge strane, njegov rival Kirjos prvi put će učestvovati u finalu grend slema.

Kirjos je u finale Vimbldona dospeo nakon što se španski teniser Rafael Nadal povukao sa turnira zbog povrede mišića.


MEĐUSOBNI DUELI ĐOKOVIĆA I KIRJOSA

Centar pažnje kada su ova dvojica igrača u pitanju, mnogo više od tenisa, bio je usmeren na raznorazne medijske prozivke i napade koji su od strane australijskog tenisera bili usmereni ka Srbinu. Malo se govorilo o tenisu, možda najviše u ovim trenucima, kada će snage odmeriti u finalu Vimbldona.

Istini za volju, odnos dvojice protivnika se dosta popravio od prošle zime, kada su vlasti Australije zabranile Đokoviću da igra u Melburnu i proterale ga iz zemlje. Kako je sam Novak istakao, Kirjos je tada bio među retkim javnim ličnostima, ne samo teniserima, koje su stale u odbranu Đokovića. 

Beograđanin nikada u karijeri nije pobedio Nika Kirjosa. Ne samo da jedan od najboljih igrača svih vremena nema trijumf protiv Australijanca, već nikada nije uspeo da mu oduzme set. Doduše, njih dvojica nisu ni imala mnogo međusobnih duela – svega dva i to su oba odigrana 2017. godine.

Na turniru u meksičkom Akapulku bilo je 7:6, 7:5, dok je u Indijan Velsu Australijanac slavio 6:4, 7:6.

Kirjos se može pohvaliti da je u prvim mečevima sa trojicom najboljih u istoriji tenisa izvojevao pobede. Protiv Rafaela Nadala (3/6) na Vimbldonu 2014. i Rodžera Federera (1/6) na Mastersu u Madridu 2015. godine. Švajcarca je pobedio na zemlji, Španca na travi, a Srbina na betonu.

 

 

NIK KIRJOS

"Loš dečko" svetskog tenisa, Nik Kirjos, ima 27 godina i trenutno je 40. igrač na ATP listi. Nikada nije bio pobednik grend slem turnira, niti je igrao u finalima četiri najveća teniska događaja u sezoni. U karijeri je osvojio šest ATP titula.

Najbolji plasman na ATP listi bilo mu je 13. mesto na kojem se pojavio u oktobru 2016. U juniorskoj konkurenciji jedno vreme bio je najbolji na planeti.

Kirjos je kao junior 2013. osvojio Australijan Open, ali kao senior na grend slemovima nije imao previše uspeha, iako se u najjačoj konkurenciji takmiči punih osam godina. Najbolji rezultat, ako izuzmemo ovogodišnji plasman u finale Vimbldona, su mu dva četvrtfinala. Prvo je zabeležio upravo u Londonu 2014, a drugo nekoliko meseci kasnije u Melburnu. Nakon toga je po dva puta, na istim ovim turnira stizao do četvrtog kola.

Komentari (1)

Бока

10.07.2022 18:55

Нас и Руса 200 милиона, и два трофеја са Вимблдона! Наравно, свака част и Казахстану!

Sport