Tenis

Doček za sedmostrukog šampiona Vimbldona - Đoković poručio: Za ovakve trenutke se živi, moja omiljena titula je sledeća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2022

-

20:29

Doček za sedmostrukog šampiona Vimbldona - Đoković poručio: Za ovakve trenutke se živi, moja omiljena titula je sledeća
Doček za sedmostrukog šampiona Vimbldona - Đoković poručio: Za ovakve trenutke se živi, moja omiljena titula je sledeća - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ispred Skupštine grada Beograda organizovan je doček za Novaka Đokovića koji je jučerašnjim trijumfom nad Nikom Kirjosom došao do svoje sedme Vimbldonske titule. Brojni građani su se okupili da dočekaju srpskog tenisera koji se pojavio na čuvenom balkonu sa peharom. Publika ga je pozdravila gromoglasnim aplauzom uzvikujući "Nole, Nole!".

"Za ovakve trenutke vredi živeti i raditi, nastaviti igrati profesionalni tenis. Imao sam puno sreće u životu i karijeri da dostignem velike visine i osvojim sve velike trofeje, ali ovo su trenuci koji su nezaboravni. Trofeji su trofeji, ali momenti gde delimo uspeh i gde se povezujemo, to je nešto što ću nositi u srcu do kraja života", rekao je Đoković okupljenima.

Istakao je da su ovo najlepši trenuci za njega, jer ima blagoslov da, kada ostvari velike uspehe u sportu koji voli, može da se vrati i da to proslavi sa svojim narodom.

"Jedno veliko hvala svima što ste se pojavili večeras, što ste došli u velikom broju. Divni ste. Puno srpskih trobojki, dece, mladih ljudi. To mi ispunjava srce. Hvala vam, volim vas zauvek", rekao je Novak.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetio je da je nekoliko puta životu bio na balkonu Skupštine grada Beograda i pomenuo je i druge uspešne srpske tenisere.

"Mislim da nije postojala tradicija tenisa u našoj zemlji donedavno. Bilo je jako teško devedesetih godina svima nama. Svi znamo koliko je to težak period bio. U tih 10-15 godina su stasavali mnogi uspešni teniseri i to je nešto što nam je dalo dodatni podstrek i verujem da je to bio presudni faktor zašto se danas ovde nalazim. Taj neki srpski inat, volja za životom, za pobedom. Juče sam dok sam davao intervjue za američku televiziju pokušavao da objasnim šta znači srpski inat. Ne postoji reč koja to prevodi, barem ja ne znam, ali to je nešto što simboliše naš duh, našeg nebeskog naroda koji u svim sferma života istrajava i pokazuje srce i dušu i volju kad je najteže. I zapravo takva nam je sudbina, da moramo da prolazimo kroz trnovit put. Ali kažem - uvek postoji dobro na kraju puta i svetlo na kraju tunela. Hvala vam puno, vi ste to svetlo", rekao je Đoković.

Novak je citirao Kobija Brajanta i rekao: "Moja omiljena titula je sledeća titula. Idemo dalje, sve do medalje, i one zlatne".

"Svaki put kada osvojim ovaj trofej, vratim se u detinjstvo i odrastanje na Kopaoniku gde sam i počeo da igram tenis. Vimbldon, kad sam ga gledao prvi put i video Samprasa kako ga osvaja, to je bila prva slika tenisa za mene. Ovaj turnir ima posebno mesto u mom srcu. Tamo imam motiv da zaigram najbolji tenis. Preukusna je trava, nekako sam gladan te trave kad god dođem u London", istakao je Novak Đoković.

Osvrnuo se i na događaje iz januara kada mu nije bilo dozvoljeno da učestvuje na Australijan openu i naveo da u tom trenutku nije očekivao da će da se danas nađe na balkonu.

"Ovo je prevazišlo moja očekivanja, a nadam se da ovo nije poslednji put našeg druženja. Biće još slavlja i radosti. Što se tiče tog početka godine, to je nešto što je potreslo mene, moju familiju i bliske ljude. Počela je godina na za mene ružan način, desilo se to što se desilo. Ostavio sam to iza sebe, međutim mesecima me je pratio taj osećaj, naopaki pogledi, osude i kritike", rekao je on. 

Novak se jučerašnjom titulom izjednačio sa svojim idolom iz detinjstva, Pitom Samprasom, kome je takođe sedam puta polazilo za rukom da podigne trofej londonskog turnira. Pored toga, približio se Rafaelu Nadalu po broju osvojenih gren slem titula. Španac ih ima 22, Đoković 21, a Rodžer Federer 20.

Pre nego što se Novak pojavio članovi dečjeg hora Čarolija izveli su himnu Srbije i organizovan je muzički program i vatromet. Teniser je potpisane loptice bacao u publiku.

Komentari (0)

Sport