Tenis

Đoković je neprikosnoveni kralj Australijan opena, ubedljivo pobedio Cicipasa za 22. Grend slem

Komentari

Autor: Euronews

29/01/2023

-

12:42

Đoković je neprikosnoveni kralj Australijan opena, ubedljivo pobedio Cicipasa za 22. Grend slem
Đoković je neprikosnoveni kralj Australijan opena, ubedljivo pobedio Cicipasa za 22. Grend slem - Copyright Profimedia, Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković je neprikosnoveni kralj Melburna! Kad god izađe na "Rod Lejver" Arenu u borbu za trofej srpski teniser jednostavno ne može da izgubi, pa je nastavio da vlada Australijan openom - 10 trofeja u 10 finala. Stefanos Cicipas je u ovom trenutku jedini bio kadar da mu se suprostavi jer igra svoj najbolji tenis, međutim, Grk će morati još malo da sačeka na svoj prvi Grend slem. Igrao je Novak kao da sve vreme nije imao povredu zadnje lože, mentalnom snagom je prebrisao svu golgotu koju su mu Australijanci priredili prošle godine deportacijom i u spektakularnom finalu uverljivo je savladao Cicipasa - 3:0 (6:3, 7:6, 7:6).

U meču gde pobednik osvaja sve, Đoković je stigao do 10. trijumfa na Australijan openu, do 22. Grend slem titule u 33. finalu, po čemu se izjednačio sa Rafaelom Nadalom, do 93. titule u karijeri (četvrti iza Lendla, Federera i Konorsa), do novih 2.975.000 dolara zarade (ukupno 167,5 miliona dolara u karijri) i konačno do povratka na prvo mesto na ATP listi jer od danas (ima 7.070 poena). Novak je neuništiv.

Međusobni 13. duel, drugi u Grend slem finalima, Novak je odlično otvorio protiv Cicipasa. Odlično je servirao, forsirao je slabiji bekhend rivala i brejkom u četvrom gemu poveo je 4:1. Zatim je lako za 36 minuta dobio prvi set 6:3.

 

 

Relativno lako dobije ni prvi set nije opustio Đokovića jer je znao da će rival početi više da napada i rizikuje. Cicipas je počeo bolje da servira, da pogađa i bekhend paralele, održavao je svoj servis. Nije uspevao Novak da dođe do brejk lopte, ali jeste Cicipas pri vođstvu od 5:4. Međurim, Grk nije izdržao pritisak, Đoković je pokazao zašto je teniseki kralj, pogotovo u taj breku. Grk je izgubio četiri servisa, Novak tri i slavio je 7:4 za 2:0 u setovima.

Brejkom je Cicipas započeo treći set, ali onda je Novak pokazao klasu. Odigrao je nekoliko maestralnih poena i napravio ribrejk za 1:1. Nastavio je Đoković da igra svoj tenis, pravio je dobre kombinacije udaraca ne dozvolivši rivalu da ga ugrožava na servisu. Čekao je Novak novu priliku da napadne Stefanosa na servisu i to je učinio u 10. gemu pri vođstvu od 5:4. Grk je izdržao pritisak i uspeo je da ostane u meču. Međutim, Đoković je servirao maestralno, nije dozvolio Grku ni gram nade. I treći set je ušao u taj brek.

A, u njemu je vladao Novak Đoković. Pokazao je klasu srpski teniser, napravio je dva brejka, poveo je 3:0, ali nije dozvolio Grku da mu se približi, poveo je 5:0. Smanjio je Cicipas na 5:2, Novak je imao dva servisa da sve reši. Smanjio je Cicipas jedan mini brejk (5:3), ali ne i forhend 6:3. Nije iskoristio Nole prvu meč loptu, ni drugu, ali jeste treću za veliki trijumf 7:6 (7:5).

Ispisao je Novak Đoković nove zlatne stranice istorije tenisa.

Uživo, Đoković - Cicipas 3:0 (6:3, 7:6, 7:6)

Treći set 7:6

7:6 (7:5) - Novak je brzo napravio dva brejka za 3:0! Kopija taj breka iz drugog seta, ali sa izmenjenim nastavkom. Novak je servirao odlično i poveo je 5:0. Tu priči nije bio kraj, ali jeste Novak odservirao dobro kad je trebalo.

6:6 - Pritiskao je Novak, ali je Cicipas uspeo da se iščupa dobrim servisom. Sa dva asa u gemu uveo je treći set u taj brek.

6:5 - Nije dozvolio Novak rivalu da se bilo šta pita na njegov servis. Lako je poveo.

5:5 - Videlo se na licu Grku nervoza, ali mun je dobar poen vratio samopouzdanje. Usledio je još jedan dobar servis za 30:0. Međutim, Novak je hteo sve da završi odmah. Izjednačio je 30:30, posle greške rivala. Izvadio se Cicipas servisom za 40:30, pa pogodio as za novo izjednačenje.

5:4 - Jedan siguran i atraktivno dobijeni gem Đokovića. Drop šotom je završio napad, pa je forhendom matirao Grka. Cicipas je pod pritiskom, serviraće za opastanak u meču.

4:4 - Izdržao je Cicipas pritisak Đokovića, dobio je prvi poen, a zatim sa dva dobra servisa stigao do 40:0. I rešio gem bez izgubljenog poena.

 

 

4:3 - Miran je bio Novak na servisu, uputio je dva projketila za 30:0, a onda je jednu nezgodnu loptu poslao na pravi način tamo gde se Grk nije nalazio. Lako je održao svoj servis.

3:3 - Cicipas je dobio dva poena posle drop šotova, ali je napravio i duplu servis grešku. Rizikovao je Grk izborom udaraca, pa mu je prošao bekhend, a zatim i forhend za izjednačenje.

3:2 - Dobre kombinacije birao je Novak, odservirao je snađno i precizno kad je trebalo i brzo došao do 40:0, a ztaim drop šotom završio gem.

2:2 - Dobro je servirao Grk, a Novak još bolje reternirao. Stefanos je pogrešio na mreži za 15:30. A, onda je pogodio i 12. as za 30:30. Imao je Novak inicijativu, ali se Grk izvukao i kontrom stigao do 40:30. A. zatim servisom stigao do izjednačenja.

 

 

2:1 - Novak je nastavio da pleše "Rod Lejver" arenom, ekspresno, uz lepe kombinacije udaraca, poveo je u trećem setu.

1:1 - Sjajni Novak vraća brejk. Imao je pomoć fortune Cicipas jer se lopta od mreže odbila na Novakovu stranu. Imao je Grk 30:0, ali je Novak sa dva sjajna poena izjednačio na 30:30. Onda je Novak fantastično vratio projektil Grka koji je promašio zicer pa je srpski as imao brejk loptu. Izdržao je Grk pritisak, posle dobrog servisa osvojio poen volejom za 40:40. Zaigrao je Nole sjajno, kako to samo on ume, pa je iskoristio drugu brejk loptu i izjednačio.

0:1 - Brejk Cicipasa na startu trećeg seta. Imao je Stefanos 0:30 na Novakov servis. Međutim, Novak je odigrao nekoliko jakih forhenda za 15:30, ali je pogrešio i dao Cicipasu dve brejk lopte. Prvu je srpski teniser spasio pogodivši liniju, a onda je promašio zicer. Prvi brejk Cicipasa.

Drugi set 7:6 (7:4)

 

 

7:6 (7:4) - Počeo je Novak brejkom, ali je Cicipas uzvratio brejkom za 1:1. Ponovo je Novak napravio dva mini brejka i poveo je 4:1. Cicipas je izgubio sva tri poena na servis, odgovorio je Novak greškom, pa duplom servis greškom za 4:3! Neverovatno. Cicopas je pogodio servis za 4:4. Nije izdržao Grk pritisak i ponovo je greškom častio Novaka. Nervoza u drugom setu je dostigla vrhunac. Došao je Novak do set lopte posle greške Stefanosa. I rešio je drugi set.

6:6 - Novak je smireno došao do 40:0 i odveo drugi set u taj brek, bez obzira na prvu duplu servis grešku u meču i dobar potez Cicpasa koji je smanjio na 40:30. 

5:6 - Još jedan uverljiv gem za Cicipasa. Sa dva asa, ukupno 10 do sada, Grk je došao do sigurnog taj breka.

5:5 - Izvukao se Nole, imao je Cicipas brejk loptu za set. Bio je Novak pod pritiskom, Grk je odigrao dva dobra poena i poveo 15:30. Nije najbolje servirao Novak, nije birao ni najbolja rešenja, ali je Cicipas pogrešio za 30:30. Posle dobrog servisa Novak je promašio za prvu brejk loptu, Cicipasa u meču, koja je bila i set lopta. Međutim, kralj je kralj kad je najteže. Odigrao je odličan poen i vinerom došao do "đusa". Sada Grk nije izdržao pritisak, izbacio je loptu u aut, pa je srpski teniser uspeo da izjednači.

4:5 - Opustio je Grk ruku, svaku forhend situaciju koristio je da napadne. Pogađao je dobro, servirao je dva asa, ukupno osam za 40:0, ali se Novak nije predavao, smanjio je na 40:30, a onda pogrešio iz čiste situacije. Nema brejk poena u drugom setu.

4:4 - Unervozio je Novak, promašio je zicer na startu gema. Međutim, usledio je peti as, pa nova neiznuđena greška za 15:30. Imao je srpski teniser i sreće da je pogodio vrh mreže, a Cicipas izbacio loptu u aut. Napao je Grk, ali je Novak iz trka bekhend dijagonalom uspeo da stigne do prednosti 40:30. Greši Cicipas, pa je Novak izjednačio.

 

 

3:4 - Opet je preživeo Grk na svoj servis. Počeo je Cicipas da pogađa i bekhend vinere, ali svaki slabiji servis je Novak koristio i stigao je brzo do 15:30. Znao je Nole kad treba da pritisne, na drugi servis Grka nije uspeo da stigne do prve brejk lopte (30:30). Međutim, Cicipas je dobro napao i stigao na poen do gema. Imao je Grk dve lake situacije, ali je Novak sa dva fantastična retrna naveo Grka da promaši volej za 40:40. Pogrešio je Novak na mreži i častio Cicipasa.

3:3 - Jeste Cicipas dobio prvi poen u ovom gemu na servis rivala, ali je Đoković izuzetnim servisima rešavao sve probleme.

2:3 - Svaku situaciju je koristio Novak kada bi Grk promašio prvi servis. Bio je nestrpljiv Stefanos da što pre napadne Novaka i u tome je i grešio, pa je bilo 30:30. Rešavao je Grk probleme dobrim servisom, imao je 40:30, ali je napravio duplu servis grešku. Novak je imao priliku za brejk, ali je pogrešio, pogodio je mrežu. Taj poklon je Cicipas iskoristio i održao servis.

 

 

2:2 - Novak je napravio dve neiznuđene greške za 15:30. Uz to nije pogađao ni prvi servis,ali je dorbrom kombinacijom udaraca ipak stigao do 30:30. Uz dobar smeč i as broj četiri odbrabnio je servis.

1:2 - Igra hrabrije Stefanos, zna da mora da napada. Vezao je nekoliko dobrih forhenda i najlakše do sada dobio svoj servis bez izgubljenog poena.

1:1 - Đoković je nastavio da servira skoro bez greške, Cicipas je uglavnom gledao šta se dešava. Dobijen gem bez izgubljenog poena.

0:1 - Dobro je Cicipas otvorio drugi set, pogodio je bekend paralelu i poveo uz dobre servise 40:15. A, zatim je uz "servis-volej" dobio prvi gem.

Prvi set 6:3

 

 

6:3 - Đoković je bio koncentrisan, uverljiv i nije dozvolio Grku da se mnogo pita. Smanjio je Grk na 30:15, ali je Novak dobro servirao i dobio prvi set za 36 minuta.

5:3 - Novak je "šetao" Grka, a onda pogodio mrežu. Međutim, Cicipas se nekako koncentirsao, vezao je dva dobra servisa, pogodio dva asa, ukupno šest u prvom setu i ostao u setu.

5:2 - Novak nije menjao plan igre koji mu je donosio uspeh. Dobar servis, pa forsiranje rivala da igra bekendom doveli su ga vrlo brzo na prag osvajanja prvog seta.

4:2 - Novak igrom demorališe rivala. Krenuo je Cicipas na mrežu, pa ostao kratak. Promenio je Grk taktiku, rešio je da napada i izlazi na mrežu, ali to nije prolazilo kod Novaka. Ipak, Grk je sa dva asa  uz grešku Novaka odbranio servis.

4:1 - Đoković deluje moćno, Cicipas uznemireno, pa je na semaforu bilo 40:0. Grk je vezao dva poena, ali je izveo slab drop šot, pa je Nole uvećao prednost.

 

 

3:1 - Brejk Đokovića! Cicipas je u dugoj razmeni udaraca uspeo da nadmudri Novaka i amortizuje izgubljen poen na startu. Uzvratio je Novak jednom dobrom kombinacijom za novi pritisak na Grka 15:30. Drugim asom je Grk rešio problem. Međutim, svaki promašeni prvi servis donosio je Novaku prednost pa je Novak imao brejk loptu 30:40. Nije izdržao pritisak, napravio je Grk duplu servis grešku za brejk Đokovića.

2:1 - Nastavio je Novak dobro da servira, očas je došao do 40:0 jer Cicipas nije imao odgovor. Za minut i po Đoković je rešio gem.

1:1 - Izvukao se Cicipas. Znap je da mora da bude agresivan, ali Novak je najbolji defanzivac u istoriji. Grk nije pogađao prvi servis, pa je Nole imao 0:30. Grk je pogodio as, ali je Novak fosrisao bekend Krka i došao do 15:40 i dve brejk lopte. Ispalio je Grk sevris od 206 na sat i spasio prvu, a zatim i drugu brejk loptu. Novak je napravio i drugu grešku, pa je Grk servirao za izjednačenje i asom se izvukao.

1:0 - Novak je dobio prvi gem na svoj servis. Dobro je servirao, imao je i lepe kombinacije, zatim je pogodio i prvi as za 40:0. Posle jedne greške, Novak je pogodio viner i krenuo uverljivo finale.

 

 

Novak Đoković igra protiv Stefana Cicipasa za 10. krunu na Australijan openu, za 22. Grend slem, za 93. titulu u karijeri i za povratak na mesto broj jedan na ATP listi. Pa, i novac jer pobednik dobija 2.975.000 dolara. Jedan meč, dvojice jedinih neporaženih tenisera u sezoni, na čuvenoj "Rod Lejver" areni garantuje spektakl. Pre svega, ne treba zaboraviti i ono najvažnije: Novak nikad nije izgubio finale na "Rod Lejver" areni.

Đoković je u sezoni ostvario 11 pobeda, nanizao je pet u Adelajdu i šest na omiljenom turniru (Karbeljos Baene, Kuako, Dimitrov, De Minor, Rubljov, Pol), izgubio je samo dva seta. Za poraz ne zna ni odlični Grk. Ostvario je 10 trijumfa, osvojio Junajted kup i počistio sve do finala u Melburnu (Alis, Hiđikata, Grikspor, Siner, Lehečka, Hačanov). 

Novaku će današnje finale biti 33. na Grend Slemu, najaviše kod muškaraca. Jedno više igrala je samo Kris Evert Lojd (34), dok je Serena Vilijams 33 puta bila u finalima! Ako osvoji trofej Noletu će to biti 22. Grend slem titula, izjednačiće se po broju sa Rafaelom Nadalom, ali i sa Štefi Graf (22). Nedostajaće mu još dva bi dostigao rezultate Serene Vilijams (23) i Margaret Kort (24).

Trofej Noletu donosi i 93. titulu u karijeri, preskočio bi Nadala na večnoj listi tenisera, a došao na korak do trećeg sa liste Ivana Lendla (94). Daleko su, ali ne mnogo daleko, Rodžer Federer (103) i Džimi Konors (109).

 

 

Cicipas i Novak su odigrali do sada 12 mečeva, vodi srpski teniser 10:2. Jedina dva poraza od Grka doživeo je na Mastersima u Kanadi 2018. (2:1) i u Šangaju 2019. (2:1). Međutim, sve važne mečeve, a odigrali su do sada ukupno pet finala, jedinom na Grend slemu u Parizu dobio je Đoković.

"Neka bude uzbudljivo kao na Rolan Garosu, a rezultat isti", jedna je poruka navijača.

Do sada su oba meča na Rolan Garosu bila spektakularna i dobio ih je srpski teniser sa po 3:2. U polufinalu 2020. godine, Nole je igrao maestralno prva dva seta i ništa nije nagoveštavalo dramu. A, onda je Grk počeo da igra kao u transu, izjednačio je u setovima. Nije imao snage za prfeokret, pa je u petom osetio svu Noletovu moć 3:2 (6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1).

Navijači nisu dugo čekali na novi spektakl, naredne godine Đoković i Cicipas priredili su novi triler. Sa drugačijim zapletom i istim raspletom. Sada je Grk je dobio prva dva seta 7:6 i 6:2, činilo se da će uspeti da osvoji prvi Grend slem u karijeri, ali to nije dao Novak. Dobio je preostala tri seta i slavio 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4).

 

 

Videćemo danas kome će pripasti 13. međusobni duel, da li će Đoković ispisati nove rekorde i stranice istorije ili će prkosni Cicipas konačno stati na listu osvajača Grend slema, ali i postati prvi Grk koji je bio reket broj jedan. Jer Karlos Alkaraz ima 6.730 bodova na prvom mestu, sa do sada osvojenim bodovima u Melburnu Novak Đoković je drugi sa 6.270, a Stefanos Cicipas treći sa 6.195 bodova. Ko osvoji Australijan open dobiće na konto još 700 bodova i preteći mladog Španca koji je preskočio start sezone.

Dakle, pobednik danas nosi sve: i trofej i slavu i naziv "broj jedan".

Komentari (0)

Sport