Tenis

Novak Đoković nije igrao svoj najbolji tenis protiv Rubljova, ali mu je i on bio dovoljan za polufinale Vimbldona

Komentari

Autor: Euronews

11/07/2023

-

20:48

Novak Đoković nije igrao svoj najbolji tenis protiv Rubljova, ali mu je i on bio dovoljan za polufinale Vimbldona
Novak Đoković nije igrao svoj najbolji tenis protiv Rubljova, ali mu je i on bio dovoljan za polufinale Vimbldona - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Nije Novak Đoković briljirao u svim fazama meča protiv Andreja Rubljova, čak je nateran da krene iz minusa ka novom polufinalu Vimbldona, ali je uprkos prolaznim krizama u igri i bljeskovima mlađeg kolege nastavio da brani londonski teniski presto i grabi ka osmoj tituli na najvećem turniru na travnatoj podlozi - 3:1 (4:6, 6:1, 6:4, 6:3). Odnosno, duelu sa Italijanom Janikom Sinerom, kog je prošlog leta, na istom mestu, izbacio u četvrtfinalu. 

Prvi set sa Rusom bio je drugačiji nego ceo duel sa Hubertom Hurkačom, jer je fantastični serviser kakav je Poljak tom svojom veštinom tražio i dobijao brzu razmenu udaraca, toliko da je Novak posle pobede priznao da se "odavno nije tako jadno osećao na riternu", dok je protiv Andreja morao više i duže da se bori za svaki poen.

Teniseri su na smenu osvajali gemove na svoj servis, pa su prva brejk prilike viđene tek u petom, kada je Đoković propustio da pobegne na 4:2. Umesto toga palo je novo izjednačenje, pa još jedno (4:4), dok sedmi reket sveta nije uradio ono što je drugoplasirani na ATP listi prethodno propustio. Pošto je iskoristio Novakov loš gem servis, odbranio je svoj i najzad, posle 44 minuta, završio taj deo bitke za Top 4.

Drugi set bio je sušta suprotnost. Đoković je namestio ruku i rastrčao se po londonskoj travi, a kada ga dobro služe bekhend, smečevi, dijagonale, forhend, servis, smeč... onda mu malo ko šta može. Tako je Rubljova sveo na pukog statistu, čiji se "glas" čuo tek kada je smanjio furiozno vođstvo rivala na 1:5. Prosto nije imao ni vremena ni prostora da reaguje, pa je za samo 27 minuta na semaforu zablinkalo 1:1.

Sledeća "runda" više je ličila je na uvodnu, samo što je imala drugačiji ishod, mada nije da navijači izazivača najvećeg tenisera sveta svih vremena nisu imali povoda za sitne izlive, suštinski, nerealnog optimizma. Jeste se Novak iščupao iz iste situacije u drugom gemu, ali kada je on trebalo da brejkne protivnika uradio je to bez pardona i poveo sa 3:2. 

Da mu je taktika prošla i sledeći put otišao bi na 5:2, ovako se rođeni Moskovljanin spasao od novog naleta Beograđanina, smanjio zaostatak i pokušao da prizove svetlost na kraju tunela. Bila je to, naravno, lažna nada, jer nije finale Srbija opena svaki dan, pa da Rubljov može da iskoristi loš momentum u karijeri sedmostrukog šampiona Vimbldona, kao što je to bilo prošlog leta u Beogradu. Istina, prišao je na 4:5 svom "dželatu" u tri od četiri dosadašnja susreta i dugo ga maltretirao brejk šansama u 10. gemu, da bi Đoković posle šestog izjednačenja realizovao petu set loptu. 

Batrgao se Rus i u četvrtom setu, ali je posle Srbinovog brejka za 2:1 sve išlo na njegovu vodenicu. Znanje i iskustvo učinili su da bez većih poteškoća završi započeto. I posle dva sata i 50 minuta četrnaesti put prođe u vimbldonskih Top 4, odnosno 46. put u karijeri izbori polufinale na turnirima serije 2.000. 

 

 

Komentari (0)

Sport