Tenis

Kraj dominacije na Vimbldonu, Novak predao krunu: Alkaraz novi šampion

Komentari

Autor: Euronews

16/07/2023

-

18:34 >> 20:27

Kraj dominacije na Vimbldonu, Novak predao krunu: Alkaraz novi šampion
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Kraj dominacije Novaka Đokovića na Vimbldonu, Karlos Alkaraz je novi šampion. Srpski teniser nije uspeo da se domogne svog 24. grend slem trofeja, pošto je danas u Londonu izgubio od najboljeg tenisera sveta i to nakon pet setova i više od četiri časa iscrpljujuće borbe - 3:2 (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4).

Srpski teniser i četvrostruki uzastopni šampion na Vimbldonu, time nije uspeo da nastavi sjajnu seriju rezultata na Centralnom terenu "Ol Ingland kluba", gde je nakon desetogodišnje dominacije i 39 pobeda u nizu, doživeo prvi poraz posle finala sa Endijem Marejem 2003. godine. I to u kakvom trenutku... 

Španski teniser odigrao je meč za pamćenje. Za razliku od polufinala Rolan Garosa, ovaj put se nije mučio sa grčevima, a da ga sa pravom nazivaju naslednikom Rafaela Nadala, pokazao je danas u Londonu, gde je zaustavio četvorostrukog uzastopnog šampiona u pohodu na osmu titulu i rekord Rodžera Federera, koji će, prema svemu sudeći, ostati netaknut još barem godinu dana.

Ovo je bio drugi poraz Novaka u njihovom trećem međusobnom duelu i prvi na Vimbldonu još od Semija Kverija 2016, ne računajući predaju Tomašu Berdigu naredne godine bez odigranog minuta. Od tada je Đoković vezao 34 pobede u Londonu, gde od Top 10 igrača nije izgubio punu deceniju, ali je danas poklekao u tom pohodu, ostaviši bez pobede u svom 35. grend slem finalu, a ujedno i šanse da kompletira kalendarski slem na US openu u nastavku sezone.

Karlos Alkraz je sa druge strane, posle titule na američkom tlu, stigao do drugog mejdžora u karijeri, a pored čeka na 2.7 miliona dolara takođe je i osvojio novih 2000 poena, koja će ga od sutra još više učvrstiti na vrhu ATP liste. On je ujedno postao treći Španac pored Rafaela Nadala i Manuela Santane koji se popeo na pobedničko postolje Vimbldona.

 

 

Što se samog finala tiče, Novak je sa većom energijom ušao u meč. Osim poteškoća u prvom servis gemu, kada je morao da brani brejk loptu rivala iz Španije, Đoković je i bio više nego raspoložen u uvodnom setu, gde je do kapitalne prednosti stigao brejovima u drugom i četvrtom gemu, dok je na svom servisu bio gotovo nenadmašan.

Za razliku od uvodnog, drugi set doneo je daleko bolju igru Alkarasa. Španac se konsolidovao iza osnovne linije i već na startu došao do brejka i prednosti od 2:0. Ali, Novak je ubrzo odgovorio ribrejkom i pravim rešenjima u napadu došao do izjednačenja (2:2). Igralo se potom gem za gem, uz nešto dužu razmenu udaraca, u kojoj se 20-godišnji momak iz Mursije bolje snalazio. 

Đoković nije mogao da dođe do svoje prepoznatljive igre, ali je upskos tome odolevao napadima najboljeg tenisera sveta, da bi u taj-brejku, najzad, poklekao. Imao je Novak u tom delu igre i 3:0, pa i set loptu pri vođstvu od 6:5, ali je nizom neiznuđenih grešaka, dozvolio Špancu da se vrati u meč i da mu pritom, prekine seriju od 15 uzastopnih pobeda u taj-brejkovima na grend slem turnirima - 8:6.

Bio je to ujedno i prvi izgubljeni taj-brejk Novaka posle 13 vezanih ove sezone, a da nevolja bude veća, loša igra iz finiša drugog seta, prenela se i u treći. Novak se mučio da ubaci prvi servis (67 odsto). Duža razmena više je odgovarala 16 godina mlađem momku iz Španije, koji je ubrzo došao do prednosti, a potom i do vođstva od 3:1, iako je Đoković u četvrtom gemu imao dve brejk prilike. 

Ipak, ključni je bio maratonski, peti gem, koji je trajao gotovo pola sata. Novak i Alkras igrali su kao u transu. Marljivo su se borili za svaki poen, a sreća je na kraju više bila privržena španskom teniseru. Iskoristio je sedmu brejk loptu poveo 4:1, a potom u laganom ritmu dobio i dva naredna gema. Bilo je to prvi put na ATP turu da je neko dobio Đokovića sa 6:1 u setu, a da nije član "velike trojke".

 

 

Ipak, stvari su polako počele da dolaze na svoje u četvrtom setu. Novak je podigao stepen igre, naročito na svom servisu, dok je Alkaraz počeo da posustaje. Iako je Španac imao dve brejk prilike u drugom gemu, prvi reket sveta nije iskoristio svoje šanse. Često se mučio da pronađe rešenja na dijagonale Đokovića, koji je svoj najbolji tenis odigrao upravo u petom gemu, kada je napravio ključni brejk, da bi dominantnu igru potvrdio još jednom, u devetom gemu za 6:3 i poravnjanje u setovima - 2:2.

Međutim, u odlučujućem je ostao bez snage, dok je Alkaraz ubacio u višu brzinu. Odigrao je gotovo bez greške. Iako je u drugom gemu morao da brani brejk loptu Srbina, već u narednom je uspeo da oduzme servis šampionu, a potom i sigurnom igrom održi prednost do kraja. Đoković je u nekoliko navrata došao u situaciju da se vrati u meč, ali je falilo malo energije i sreće u završnici.

Komentari (0)

Sport