Aktuelno

Incidenti sa migrantima sve učestaliji: Obračuni kriminalnih grupa, ali ima i sukoba "lične prirode"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2023

-

20:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nekoliko meseci u Srbiji su učestali sukobi migranata, pogotovo na severu zemlje. Uz hladno oružje, koje se koristi najčešće u sukobima, meštani sve više prijavljuju i pucnjave. Poslednji sukob u nizu dogodio se 11. septembra u šumi kod Hajdukova, naselja u blizini Subotice. Epilog je bilo troje povređenih i jedan ubijeni migrant.

Kako je za Euronews Srbija rekao Dejan Burmaz iz Uprave granične policije, ovakvi događaji su sa aspekta policijskog rada u potpunosti rasvetljeni, međutim, identifikacija počinilaca u nekim slučajevima može da potraje s obzirom na to da lice nezakonito boravi na teritoriji Srbije.

Poslednjem sukobu u Hajdukovu prethodno je i oružani sukob na parkingu u Subotici, u blizini centra grada. Takođe, početkom avgusta, državljanin Iraka je povređen u sukobu u blizini osnovne škole na Paliću. I nešto ranije, krajem jula, građani su prijavili pucnjavu takođe u šumi kod naselja Hajdukovo, gde je policija zatekla tela avganistanskog državljanina, kao i njegovog povređenog sunarodnika.

A sever Srbije nije izuzetak, do incidenata je dolazilo i na drugom kraju zemlje. Grupa migranata noževima je napala posetioce jednog kafića u Pirotu.

Sukobi i "lične prirode"

Kako je ranije za Euronews Srbija rekao Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, sukobi vatrenim oružjem učestali su od polovine 2022. godine. 

"Do polovine prošle godine nije bilo oružanih sukoba, ili su bili retki. Sada je ta situacija eskalirala i pokazuje da krijumčarenje poprima nove razmere, i radi se o kriminalnim grupama koje ne prezaju od sukoba", rekao je Đurović.

On podseća na to da problemi sa krijumčarima postoje od "mađarskog zida", i od tada migrantima treba pomoć krijumčara kako bi prešli granicu.

"Sa 'pušbekovima' i nasiljem na granici od strane Mađara, ti ljudi teže prelaze i moraju da koriste krijumčare. Danas imamo 'bum' krijumčarenja jer su cene izuzetno visoke i može dobro da se zaradi. Naravno da su te mreže složene, i naravno da se onda njihovi pripadnici na najnižem nivou sukobljavaju", dodaje Đurović.

Euronews

Sa druge strane, Burmaz objašnjava da nije nužno da se radi o sukobima i da se istražuju pucnjave, da li je reč o pucanju u vazduhu i da li je reč o nekoj vrsti upozorenja.

"Druge situacije koje nisu tako česte jesu ubistva i ranjavanje migranata. Generalno jeste u poslednjih mesec dana bilo više takvih sukoba nego što je uobičajeno i jeste bilo tri ubijena migranta. Od početka godine ta brojka je osam. U procentima ne možemo da kažemo koliko njih mi nađemo, ali da se oni pronalaze, procesuiraju, da izdržavaju zatvorske kazne da. Postoji jedna procedura njihove identifikacije koja podrazumeva ili prepoznavanje ili na osnovu forenzičkih tragova", rekao je Burmaz.

Kako je rekao, sukob u centru Subotice bio je na primer lične prirode, ali ima i onih u kojima se radi o obračunu takozvanih mini kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata.

"Ovaj sukob u Hajdukovu je takođe jako čudan, radi se o migrantima koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije. Nisu bili pripadnici nijedne kriminalne grupe. Da li je neko hteo da pošalje poruku da ne koriste tu rutu za prebacivanje ili nešto drugo, ali oni sami nisu bili pripadnici nijedne kriminalne grupe. Incident u Pirotu je oblast javnog reda i mira, koji nema veze ni sa jednom kriminalnom grupom, tako da ti događaji sa našeg aspekta se sagledavaju. Ne negiramo da postoje kriminalne grupe, ali ne može sve da se podvede pod to", rekao je on.

Kako je dodao, ono što je pravilo, onog momenta kada se neko otkrije i procesuira za neko krivično delo, procedura prema zakonu o strancima jeste da on dobije rešenje o vraćanju.

"Vraćanje podrazumeva po sporazumu o readmisiji sa susednom zemljom u zemlju porekla ili neku zemlju gde će biti prihvaćen i ima važeći dokument. Kada bude procesurian oni se ponašaju isto, a to je sami napuste teritoriju Srbije, s tim što zadrže neke kontakte i hijerarhiju u nekoj kriminalnoj grupi kojoj su pripadali i mogućnost da tom grupom upravljaju van Republike Srbije", naglasio je on.

Meštani u strahu

Za meštane Subotice i okolnih sela rafali više nisu retkost. Pored kuće Gabora Sabe u Hajdukovu, u julu je došlo do pucnjave. Rafalnu paljbu otvorio je migrant. Jedan Avganistanac je ubijen, dva su primljena u Subotičku bolnicu sa prostrelnim ranama u predelu nogu. Sabo kaže da je još tokom dana čuo kako rafali odzvanjaju iz obližnje šume. Nešto posle devet sati uveče, obračun se nastavio pored njegove kuće u kojoj živi sa ženom i dvoje male dece. 

"I odmah sam zatvorio vrata, prozore... Nisam znao tačno gde se dešava, ali sam čuo da je tu negde. Zatvorili smo sve. Posle smo videli da je tu bio jedan migrant sa puškom", kaže Gabor Sabo, meštanin Hajdukova.

I meštani govore da se plaše i da ne zalaze u šumu.

"Ne, ne, nema šanse! Ne samo u šumu već ima tamo i neki voćnjak i svašta nešto. To sada ne možemo da radimo jer ne znamo šta još može da se desi", ispričao je on ranije za Euronews Srbija.

Subotičani još pamte obračun migranata iz jula prošle godine. U sukobu krijumčarskih grupa u subotičkom naselju Makova sedmica ubijena je jedna osoba, a još šestoro njih ranjeno. Nakon toga uslideli je velika akcija policije u kojoj je uhapšeno 40 osoba i zaplenjeno više komada oružja i municije.

Komentari (0)

Srbija