Aktuelno

Pašalić: Devojčica koja je hospitalizovana u Tiršovoj nema ime, niti JMBG

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

19:48

Pašalić: Devojčica koja je hospitalizovana u Tiršovoj nema ime, niti JMBG
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je danas da devojčici koja je pre dva dana u pratnji policijske patrole dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici, ni njenim siblinzima, nije određeno lično ime, kao ni JMBG i zahtevao od nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd da u zakonskom roku odredi lična imena deci.

Iz Kancelarije zaštitinika građana podsećaju da, u skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena. 

Zaštitnik građana je juče pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd i već danas utvrdio i da se porodica nije nalazila u evidenciji organa starateljstva do događaja od 20. septembra.

"Kao i do sad, Zaštitnik građana aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi", ističe se u saopštenju. 

Podsetimo, Zaštitnik građana juče je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, povodom saznanja da je dete rođeno 2021. godine, u pratnji policijske patrole, prethodni dan dovedeno u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici, gde je uspešno reanimirano, a koje je bilo i neuhranjeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija