Politika

"Dokle ovako?!": Pašalić pokrenuo kontrolu rada Centra za socijalni rad zbog neuhranjenog deteta, devojčica stabilno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

14:25

"Dokle ovako?!": Pašalić pokrenuo kontrolu rada Centra za socijalni rad zbog neuhranjenog deteta, devojčica stabilno
"Dokle ovako?!": Pašalić pokrenuo kontrolu rada Centra za socijalni rad zbog neuhranjenog deteta, devojčica stabilno - Copyright Euronews/Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Dvogodišnje dete iz Železnika, koje je juče primljeno u Tiršovu, u stabilnom je stanju, zbrinuto je na Odeljenju neurologije i nastavlja se njegovo dalje praćenje, rečeno je za Euronews Srbija u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Dete je na prijemu u bolnicu bilo bez svesti, a prema nezvaničnim saznanjima i neuhranjeno. 

U Gradskom centru za socijalni rad kažu da su upoznati sa slučajem, ali da porodica maloletnog deteta nije bila na njihovoj evidenciji. Dodaju da očekuju da im stigne i zvanična prijava iz bolnice.

"Prema informacijama sa kojima raspolažemo dete se nalazi u bolnici zajedno sa majkom. U skladu sa sadržajem prijave, informacijama dobijenim u prijavi o zdravstevnom stanju deteta kao i razlozima hospitalizacije, od strane nadležne zdravstvene ustanove, organ starateljstva  će preduzimati mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite maloletnog deteta", kažu u Gradskom centru za socijalni rad.

Dodaju da će se procenjivati razlozi i okolnosti zbog koji se dete našlo u ovoj situaciji, a u skladu sa tim procenama primenjivaće se dalje mere i pokretati postupci u cilju zaštite najboljeg intetresa deteta.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Podsetimo, juče je saobraćajna policija zbog brze vožnje zaustavila automobil u Železniku. Automobilom je upravljao muškarac koji je prevozio ženu i dete, koje je bilo u lošem zdravstvenom stanju. 

Policija je pomogla da se dete što pre transportuje u bolnicu. Bilo je u lošem zdravstvenom stanju i delovalo je neuhranjeno.

Kako nezvanično saznajemo reč je o porodici iz neformalnog, romskog naselja u Železniku.

Pašalić pokrenuo kontrolu rada Centra za socijalni rad

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi, ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, povodom saznanja da je dete rođeno 2021. godine, u pratnji policijske patrole, juče dovedeno u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici, gde je uspešno reanimirano, a koje je bilo i neuhranjeno.

Gradski centar za socijalni rad je dužan da u najkraćem roku, ne dužem od 10 dana, dostavi informacije o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na ovaj slučaj, saopšteno je iz Kancelarije zaštitnika građana.

Povodom navedenog slučaja, Pašalić je ocenio da je obaveza države da preduzme sve potrebne mere za zaštitu deteta od različitih oblika zanemarivanja, kao i svake vrste eksploatacije i da poštuje, štiti i unapređuje prava deteta. 

Euronews

 

"Dokle ovako?! Svi znamo gde nas je dovelo zanemarivanje dece, posebno u slučajevima gde su deca životno ugrožena ili postoje razumne indicije koje bi ukazale na to da bi dete moglo biti izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zato je neophodna pravovremena reakcija nadležnih organa", istakao je Pašalić. 

Istovremeno je ukazao i na to da su svi koji primete bilo kakav oblik zanemarivanja ili nasilnog ponašanja prema deci, dužni da to spreče i prijave nadležnim organima, a da će država reagovati u najboljem interesu deteta. 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija