Aktuelno

Suđenje ocu koji je držao zatočenu ćerku u Mirijevu: Odrekao se roditeljskog prava i izjasnio o optužnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2023

-

12:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Urošu P., koji je u stanu u Mirijevu držao zatočenu ćerku (8) bez hrane i vode, počelo je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. On se danas kratko izjasnio o optužnici koja mu na teret stavlja dva krivična dela - nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje.

Pred sudijom je rekao priznaje navedene činjenice iz optužnice, ali i da ne priznaje kvalifikaciju krivičnog dela. On se odrekao roditeljskog prava na dete, a na sledećem ročištu će izneti odbranu. Negirao je da je tukao nevenčanu suprugu.

U optužnici, u koju je Euronews Srbija imao uvid, navodi se da je Uroš P. bio zavistan od kokaina i alkohola, a da je devojčicu ostavljao često samu u stanu bez ikakvog nadzora i roditeljske brige.

Još se navodi da je tokom 2022. godine do 24. marta ove godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje maloletne ćerke. 

U toku istrage tužilaštvo je ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu Policijske stanice Palilula, koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana.

Euronews

U optužnici je navedeno da je devojčica na prijemu u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj imala samo 10 kilograma, da je bila slabog zdravstvenog stanja, dehidrirana (nedostatak tečnosti u organizmu). 

"Imajući u vidu iskaze svedoka i konstatovanu težinu maloletne opštećene neposredno nakon izvršenog dela, zaključujemo da bezobzirno ponašanje okrivljenog nije ograničeno na pet dana, već da je trajalo duže. Notorna je činjenica da težina oštećene nije mogla biti svedena na 10 kilograma za tako kratko vreme", navedeno je u mišljenju medicinskog, sudskog veštaka.

Svedočenje policajke

Posebno je potresno svedočenje policijke koja je pronašla dete u stanu 24. marta. Ona je rekla da na ulaznim vratima od stana u Mirijevu nije bilo brave i da su ih policijski službenici otvorili lisicama. Ušli su u prostoriju u kojoj nije bilo svetla, a koja je ličila na dnevnu sobu. U njoj je bilo, kako je rekla, puno smeća.

Vrata kupatila su bila zaključana, a ključ je bio sa spoljne strane. Otključali su ih i iz kade se pomolila devojčica koja nije ustala, već se podigla u sedeći položaj.

Na sebi je imala roze jaknicu sa kapuljačom na glavi, donji deo trenerke, nogavice dužine do ispod kolena. Kada ju je uzela u naručje odeća je sa devojčice počela da spada, jer je bila jako mršava. Kada u kojoj je ležala nije imala nikakvu posteljinu, već je ispod nje bila ispružena jedna prljava majica", navedeno je u optužnici u koju je Euronews Srbija imao uvid.

Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović

 

Devojčica je normalne visine, ali je bila lagana, osećaj je bio da je teška dva kilograma, sa dugim prstima na rukama koji su jako mršavi. 

U kupatilu nije bilo hrane ni vode, postojao je radijator, ali grejanje nije radilo. Prozor je bio otvoren na kip. Bilo je hladno i osećao se smrad, kao u celom stanu. Policajka je rekla da je u kupatilu videla lavore, prekrivenu wc šolju i puno smeća. 

"Držeći devojčicu sela sam na kadu, a neko od mojih kolega pozvao je hitnu pomoć i radnika Centra za socijalni rad Zvezdara. Devojčica u početku nije govorila, zatim je tražila vodu. Sa njom smo koleginica i ja imale neku komunikaciju u smislu da smo joj puštali da gleda crtani na telefonu, dok smo čekali da dođe radnik Centra za socijalni rad. Dali smo joj vodu, ali kap po kap jer nismo znale kako će reagovati na unošenje tečnosti", rekla je policajka na stoji u optužnici svedočenje policajke. 

Dalje se navodi da je Hitna pomoć nakon sat vremena odvezla dete u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj radi ukazivanja medicinske pomoći. 

Lampica za uzbunu

Prva lampica za uzbunu da za devojčicu rođenu 2015. godine nema odgovarajućih uslova za odgajanje upalila se samo nekoliko dana nakon rođenja. Porodilište je obavestilo Centar za socijalni rad da roditelji ne brinu adekvatno o bebi - da je majka zavisnik od droge, a da je otac pasivan kada je u pitanju roditeljstvo.

"Gradski centar za socijalni rad - Odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja", stoji u izveštaju Gradskog centra za socijalni rad.

Po toj tužbi Prvi osnovni sud na osnovu mišljenja psihijatrijske klinike Laza Lazarević donosi presudu po kojoj se majka delimično lišava roditeljskog prava, dok se isti zahtev za oca odbija.

Od 2018. dete pripada ocu i u naredne dve godine njihov odnos nadzire Centar za socijalni rad koji ocenjuje da otac pokazuje adekvatno roditeljsko angažovanje. Zbog plača deteta, još jednu prijavu komšije su podnele 2020, ali nakon razgovora koje je otac obavio sa socijalnim radnicima, ustanovljeno je da nema zanemarivanja.  

Euronews Srbija

 

Nakon toga intenzitet praćenja se smanjuje, a dete ne kreće ni u predškolsko, ni u školu , što institucije ne registruju. Odgovor na pitanje ko je zakazao u sistemu od početka slučaja traži i zaštitnik građana.

"Kao što sam rekao, te propuste koje smo utvrdili su reperkutovale da smo tražili utvrđivanje disciplinske odgovornosti ili neke druge odgovornosti u slučaju onih konkretnih osoba koje su propustile da urade ono što je njihov deo posla i insistiraćemo na tome do kraja", rekao je ombudsman Zoran pašalić nedavno za Euronews srbija.

Za zanemareno dete se saznaje kada je nova devojka oca prijavila za nasilje. Po nalogu tužilaštva, policija provaljuje u stan i neuhranjeno dete zatiče u kadi. Dete je prebačeno u kliniku u Tiršovoj na oporavak, a nakon tri meseca pronađena joj je hraniteljska porodica. Devojčica je u septembru krenula u školu, a na testovima za polazak u prvi razred pokazala je izuzetne rezultate.
 

Komentari (0)

Srbija