Aktuelno

Odloženo suđenje ocu koji je osumnjičen za zlostavljanje ćerke u Mirijevu: Advokat se nije pojavio na sudu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2023

-

12:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Urošu P. (38) osumnjičenom da je ćerku držao zatočenu u stanu u Mirijevu je odloženo zbog toga što se njegov branilac nije pojavio. Osumnjičeni je doveden u zgradu Prvog osnovnog suda, i u sudnicu je sproveden sa lisicama. 

Postupajući sudija saopštio je da je advokat osumnjičenog na odmoru i da neće doći na ročište zbog čega je suđenje odloženo. 

Njemu se otužnicom na teret stavljaju dva krivična dela - nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje, kao i da je tokom 2022. godine do 24. marta ove godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje maloletne ćerke. 

Urođ P. se nalazali u pritvoru od kada je pronađen i uhapšen 28. marta. Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti lečenja od narkomanije i alkoholizma u skladu sa nalazim i mišljenjem sudskog veštaka.

U toku istrage tužilaštvo je ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu Policijske stanice Palilula, koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana.

Naloženo je neuropsihijatrijsko veštačenje, iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola.

Pribavljena je i medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne oštećene, preciznije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede, kao i u kakvom zdravstvenom stanju se sada nalazi.

Dete pronađeno u kadi neuhranjeno i zapušteno

Inače, devojčica je pronađena u stanu u Mirijevu izgladnela i neuhranjena. Policija je za nju saznala nakon što je emotivna partnerka Uroša P. prijavila ga za nasilje. Tada je u policijskoj stanici ispričala da se u stanu u Mirijevu nalazi i dete.

Sumnja se da je otac često ostavljao samu u stanu, bez nadzora i roditeljske brige. Prema prvim fotografijama sa lica mesta, videlo se da je situacija u stanu izuzetno loša, videla se prljavština, razbacan nameštaj i garderoba, smeće...

Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović

 

Nakon što je pronađena, devojčica je smeštena na lečenje u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Posle oporavka od posledica teškog zanemarivanja, sredinom juna smeštena je u hraniteljsku porodicu.

Za devojčicu niko nije znao. Ona nije išla u školu, iako ima osam godina, nije imala zdravstveni karton u domu zdravlja, otac je nije vodio na obavezne lekarske preglede, nije primila vakcine. 

Komšije koje su govorile za Euronews Srbija rekle su da se dešavalo da je ranije, dok je muškarac bio sa prethodnom partnerkom, dolazila i intervenisala policija. Jedna od stanarki zgrade u kojoj se nalazio stan u kome je pronađena devojčica rekla je da je ranije bilo mnogo buke i tuče, nasilja i da misli da ga je bivša partnerka par puta prijavljivala, ali i ostale komšije. 

Otvorena brojna pitanja o sistemskim propustima

Sve ovo otvorilo je brojna pitanja o odgovornosti i eventualnim propustima institucija. Zaštitnik građana Zoran pašalić krajem marta reagovao je na osnovu objava u medijima pokrenuo je kontrolu nadležnih institucija: MUP-a, Ministarstva za brigu o porodici, nadležnih odeljenja Centara za socijalni rad Palilula i Zvezdara, lokalne samouprave Zvezdara, kao i Doma zdravlja. 

Euronews Srbija

 

Nakon što je dobio odgovore svih šest nadležnih organa kontrola je proširena na još četiri insitucije među kojima su Dom zdravlja Savski venac, Ministarstvo prosvete i Gradska uprava za obrazovanje i zaštitu dece.

I Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju najavilo je da će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Ima li propusta u radu institucija ispituje i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je početkom aprila policiji dalo nalog za prikupljanje podataka i obaveštenja. Više od tri meseca kasnije, kako je u ovom Tužilaštvu rečeno za Euronews Srbija, podaci se i dalje prikupljaju i vodi se predistražni postupak.

Komentari (0)

Srbija