Društvo

Počinje suđenje ocu koji je devojčicu držao zatočenu u stanu u Mirijevu, još se ispituje odgovornost institucija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2023

-

19:31

Počinje suđenje ocu koji je devojčicu držao zatočenu u stanu u Mirijevu, još se ispituje odgovornost institucija
Počinje suđenje ocu koji je devojčicu držao zatočenu u stanu u Mirijevu, još se ispituje odgovornost institucija - Copyright MUP Srbije, 24sedam/Katarina Mihajlović, E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu za 28. jul zakazan je početak suđenja Urošu P. zbog zlostavljanja i zanemarivanja osmogodišnje ćerke, koju je policija pronašla u njegovim stanu u Mirijevu u teškom stanju, neuhranjenu i dehidriranu. Zbog ovog slučaja koji je krajem marta potresao Srbiju, Više javno tužilaštvo naložilo je policiji da ispita ima li i eventulanih propusta u radu institucija, a više od tri meseca kasnije, kako je u ovom Tužilaštvu rečeno za Euronews Srbija, i dalje se prikupljaju podaci i vodi predistražni postupak.

Urošu P. sudiće se za dva krivična dela - nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje. On se nalazali u pritvoru od kada je pronađen i uhapšen 28. marta, dan nakon što je objavljeno da je po prijavi partnerke za nasilje u njegovom stanu policija pronašla devojčicu u jako teškom opštem stanju. 

"Optužnicom koja je podneta Prvom osnovnom sudu u Beogradu dana 27.04.2023. godine okrivljenom U.P. je stavljeno na teret da je tokom 2022. godine do 24. marta 2023. godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje maloletne ćerke, čime je učinio krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 КZ u sticaju sa krivičnim delom Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 КZ koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.L. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenom", navedeno je u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu PS Palilula koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana, te je naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola.

Takođe je pribavljena medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne oštećene, preciznije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede.

Dete pronađeno u kadi neuhranjeno i zapušteno

Kada je policija ušla u stan, osmogodišnju devojčicu je pronašla u kadi izgladnelu, neuhranjenu i dezorjentisanu, a sumnja se da je otac često ostavljao u stanu, bez nadzora i roditeljske brige. Prema prvim fotografijama sa lica mesta, videlo se da je situacija u stanu izuzetno loša, videla se prljavština, razbacan nameštaj i garderoba, smeće... Nakon što je pronađena, devojčica je smeštena na lečenje u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Posle oporavka od posledica teškog zanemarivanja, sredinom juna smeštena je u hraniteljsku porodicu.

Komšije koje su govorile za Euronews Srbija rekle su da se dešavalo da je ranije, dok je muškarac bio sa prethodnom partnerkom, dolazila i intervenisala policija.  Jedna od stanarki zgrade u kojoj se nalazio stan u kome je pronađena devojčica rekla je da je ranije bilo mnogo buke i tuče, nasilja i da misli da ga je bivša partnerka par puta prijavljivala, ali i ostale komšije. 

Tokom istrage u javnost su isplivali i brojnji drugi detalji ovog slučaja. Saznalo se da dete nije bilo upisano u predškolsko i školu, sumnja se i da nije redovno vođeno na kontrole kod lekara i bilo je potpuno nevidljivo za sistem. 

Tokom godina koje su prethodile događaju koji je šokirao celu Srbiju, bilo je signala koji su ukazivali da detetu nije pružen adekvatan život. A kako je ranije pisao Euronews Srbija najmanje tri šanse su propuštene za spas devojčice.  

Centar za socijalni rad je 2016. godine podneo tužbu protiv roditelja kojom je traženo je da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično, i devojčici priznao pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. 

Dve godine kasnije doneta je presuda po kojoj je majku delimično lišio roditeljskog prava, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok su odbijeni zahtevi da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično liši roditeljskog prava.

Ovom presudom, kako su naveli, ocu nije povereno samostalno vršenje roditeljskog prava. Precizirali su i da otac nije osuđivan zbog krivičnog dela nasilja u porodici pred tim sudom, te da od donošenja presude hapšenja u martu sud nije dobio nikakav dopis u vezi sa slučajem ove porodice.

Druga šansa bila je 2020. godine, kada su stanari u Mirjevu prijavili policiji da se iz stana čuje plač deteta. Nakon ove prijave, otac je sa detetom došao u Centar za socijalni rad i tada je procenjeno da nema zanemarivanja.

Psihološkinja i supervizorka službe za decu gradskog Centra za socijalni rad Smilja Igić izjavila je ranije za RTS da je njihova služba reagovala ovim povodom.

"Centar za socijalni rad Zvezdara imao je to obaveštenje. Tada je postupano, obavljen razgovor, obavljena terenska poseta. Ono što je specifičnost to je da inače multiproblemske porodice koje imaju različite izazove tu je zastupljena i česta promena adrese, selidbe, tako da u to vreme je i to bio jedan otežavajući faktor za procenu i u trenutku prijave policija nije mogla da stupi u kontakt sa ocem i detetom", rekla je Igrić.

Nakon te 2020, po svemu sudeći, devojčica više nije na radaru institucija. Uprkos zakonskoj obavezi ona nije krenula u predškolsko 2021, a potom ni u školu iduće godine, a niko se nije zapitao zašto. Da je bilo drugačije to je mogla biti treća šansa da se dete spasi. 

Otvorena brojna pitanja o sistemskim propustima

Sve ovo otvorilo je brojna pitanja o odgovornosti i eventualnim propustima institucija. Zaštitnik građana Zoran pašalić krajem marta reagovao je na osnovu objava u medijima pokrenuo je kontrolu nadležnih institucija: MUP-a, Ministarstva za brigu o porodici, nadležnih odeljenja Centara za socijalni rad Palilula i Zvezdara, lokalne samouprave Zvezdara, kao i Doma zdravlja. 

Nakon što je dobio odgovore svih šest nadležnih organa istraga je proširena na još četiri insitucije među kojima su Dom zdravlja Savski venac, Ministarstvo prosvete i Gradska uprava za obrazovanje i zaštitu dece.

I Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju najavilo je da će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Ima li propusta u radu institucija ispituje i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je početkom aprila policiji dalo nalog za prikupljanje podataka i obaveštenja. Više od tri meseca kasnije, kako je u ovom Tužilaštvu rečeno za Euronews Srbija, podaci se i dalje prikupljaju i vodi se predistražni postupak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija