Društvo

Ko je sve zakazao: Devojčica koja je propala kroz pukotine sistema koji je trebalo da je zaštiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2023

-

08:24

Ko je sve zakazao: Devojčica koja je propala kroz pukotine sistema koji je trebalo da je zaštiti
Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović - Copyright Euronews Srbija, 24sedam/Katarina Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Devojčica (8) nađena je u ponedeljak u stanu u beogradskom naselju Mirijevo. Izgladnela, zanemarena, neuhranjena, dezorjentisana. Pored kade u kojoj je provodila dane visila je slika nje i njenog oca. Čoveka koji ju je godinama držao u tom zapuštenom prostoru punom đubreta. Iako je od rođenja bilo mnogo signala da joj porodica u kojoj je rođena izgledno neće pružiti adekvatan život, država nije došla u pomoć. Ona je jednostavno propala kroz sve pukotine sistema koji bi trebalo da bude njena poslednja zaštita.

Ironija njene sudbine još je veća utoliko što je ta zaštita sistema bila na dohvat ruke nebrojeno puta - 2016, 2018, 2020. godine. Ali je bi uvek iskliznula. Odmah po rođenju deteta, 2015. godine, Centar za socijalni rad je obavešten od porodilišta da se roditelji ne brinu adekvatno o bebi - da je majka zavisnik, a da je otac pasivan kada je u pitanju roditeljstvo.

"Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, u početku Odeljenje Palilula, a onda i Odeljenje Zvezdara, postupali su u slučaju maloletne devojčice od njenog rođenja, kada je porodilište, gde je rođena, alarmiralo da sumnjaju da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu. GCSR Odeljenje Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišenja roditeljskog prava za oba roditelja", navode iz Gradskog centra za socijalni rad.

Prva šansa 2016: Tužba protiv majke i oca za oduzimanje roditeljskog prava

Euronews Srbija

 

Centar je doneo rešenje kojim se od jula 2016. godine devojčici priznaje pravo na smeštaj u ustanovu za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Iste godine podnosi i tužbu protiv roditelja kojom je traženo je da se majka devojčice potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično. Presuda je doneta dve godine kasnije.

Kako je za Euronews Srbija navedeno u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, presuda je doneta na osnovu mišljenja Кomisije sudskih veštaka Кlinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"  iz maja 2017. godine.

"Iz tog mišljenja proizlazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti, dok je tuženi U.P. ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne dispozicije za preuzimanje samostalne brige nad maloletnom devojčicom, kao i da poseduje uslove za život maloletnog deteta u svom domaćinstvu i da je sposoban da stvori materijalna sredstva za odgajanje deteta", navode u Sudu.

Sud je doneo pravnosnažnu presudu kojom je majku delimično lišio roditeljskog prava, i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok su odbijeni zahtevi da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično liši roditeljskog prava.

"Istovremeno je odbijen i predlog tuženog kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete poverio ocu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava", navode u Sudu.

Kako napominju, ovom presudom ocu nije povereno samostalno vršenje roditeljskog prava i dodaju da otac nije osuđivan zbog krivičnog dela nasilja u porodici pred ovim sudom. Od donošenja presude, kako navode, do danas sud nije dobio nikakav dopis u vezi sa slučajem ove porodice.

Druga šansa 2020: Prijava da se iz stana čuje plač deteta

Dete, za koje je još u porodilištu prijavljeno da roditelji o njemu ne brinu adekvatno, iskliznulo je tako iz zaštite nadležnih institucija. Psihološkinja i supervizorka službe za decu gradskog Centra za socijalni rad Smilja Igić izjavila je za RTS da kada je sud doneo odluku i kada je dete povereno ocu, od te 2018. godine, praćeno je funkcionisanje deteta naredne dve godine.

"U tom periodu otac je pokazao adekvatno angažovanje, procenjen od strane psihijatara kao stabilna osoba, zdravih vrednosti i uverenja, jednog opšteg psihičkog zdravlja i zdravih roditeljskih kompetencija i on u to vreme zaista jeste pokazao angažovanje na roditeljskom planu – štaviše kolege su pratile odnos oca i deteta, pratile dete na uzrastu prilagođen način kroz igru, psiholozi opservirali funkcionisanje oca i deteta i njegove tadašnje partnerke. U svakom slučaju, dve godine praćenja porodice nisu dala nekakve indikatore za zabrinutost za bezbednost, život, zdravlje deteta", kaže Igićeva i navodi da je nakon te dve godine smanjen intenzitet praćenja.

Stanari zgrade u Mirijevu prijavili su policiji 2020. godine da se iz stana čuje plač deteta. Nakon ove prijave, otac je sa detetom došao u Centar za socijalni rad i tada je ponovo procenjeno da nema zanemarivanja.

"Centar za socijalni rad Zvezdara imao je to obaveštenje. Tada je postupano, obavljen razgovor, obavljena terenska poseta. Ono što je specifičnost to je da inače multiproblemske porodice koje imaju različite izazove tu je zastupljena i česta promena adrese, selidbe, tako da u to vreme je i to bio jedan otežavajući faktor za procenu i u trenutku prijave policija nije mogla da stupi u kontakt sa ocem i detetom", dodaje Igrić.

Treća šansa 2021/22: Dete nije krenulo u vrtić niti u školu

Euronews Srbija

 

Po svemu sudeći, poslednjih godina devojčica više nije na radaru institucija. Niko se nije zapitao zašto dete nije krenulo u predškolsko 2021, zatim u školu 2022. godine - iako je to zakonska obaveza. Ne zna se ni da li je otac dete redovno vodio na sistematske preglede. 

Igićeva kaže da ih niko nije obavestio da dete nije išlo u predškolsko, na zdravstvene preglede niti je upisano u školu.

"Svako ko je primetio bilo kakvu sumnju za bilo koju osnovnu potrebu deteta da je u riziku, bio je dužan da prijavi – i komšije, škola, vrtić, zdravstvene ustanove. Ko god od institucija dođe do tih saznanja na primer da je upisano u školu, a da ne ide redovno, Centar za socijalni rad obavezno dobija to obaveštenje od škole, ili da postoje problemi u ponašanju, ili od zdravstvenih ustanova čak i najmanja sumnja u zanemarenost higijensku mi dobijamo prijavu. Međutim, u ovom slučaju čini se da je zapravo dete bilo nevidljivo za sisteme", naglašava Igićeva i poručuje da poslednje tri godine Centar za socijalni rad nema informacije o ovom detetu.

Klupko je počelo da se odmotava kada je sadašnja partnerka prijavila Uroša P. za nasilje. Ona je u policiji rekla da sa njim u stanu u Mirijevu živi i njegova ćerka. Kada je policija, po nalogu Tužilaštva, provalila u stan kako bi ga uhapsili, u kadi su pronašli izgladnelu i dezorjentisanu devojčicu. Dete je upućeno u dečju bolnicu na pregled i lečenje. U međuvremenu, otac je koji je bio u bekstvu je uhapšen.

Kako je moguće da u 2023. dete bude nevidljivo za sistem?

Direktor Mreža organizacija za decu Srbije Saša Stefanović kaže za Euronews Srbija da Centar za socijalni rad nije imao plan praćenja porodice.

"Centar za socijalni rad mora da napravi plan praćenja, ukoliko nema kapacitete da isprati do kraja onda da angažuje dodatno porodičnog saradnika. Imamo puno organizacija koje rade sa porodicama. To Grad mora da prepozna, koristi i finasira. Porodica mora da se prati, da se ide u periodične posete", rekao je Stefanović i naveo da strahuje da devojčica iz Mirijeva nije jedina i da zanemarene i zapuštene dece, koju sistem ne prepoznaje ima još.

I Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra pita se kako je moguće u 2023. godini da dete bude nevidljivo za sistem. 

"Pitanje koliko je još dece potpuno nevidljivo za sistem, gde sistem ne reaguje kako treba. Ako se sada ne izvuku pouke i ne nauči nešto iz ovog primera, ne znam kada će. Moraju bolje da se uvežu centri za socijalni rad, domovi zdravlja, škole, lokalne samouprave", kaže Macanović.

Pašalić kontroliše rad šest organa

Ko je zatajio u lancu nadležnih institucija - odgovor na to pitanje je zatražio i zaštitnik građana Zoran Pašalić. On je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa.

Prvo je zatražio informacije i sudske odluke Prvog osnovnog suda u Beogradu, a zatim od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, čija su dva odeljenja - Palilula i Zvezdara - radila sa porodicom, da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi podatke o aktivnostima tih odeljenja u dosadašnjem radu sa porodicom, imajući u vidu da je porodica na evidenciji centra od rođenja deteta.

Od gradskog centra je zatražio i podatke da li je dete pohađalo predškolski program, da li sada pohađa osnovnu školu i da li je organ starateljstva preduzeo mere kako bi detetu bilo omogućeno ostvarivanje prava na obrazovanje.

Od domova zdravlja Zvezdara i Palilula traži da ga u istom roku obaveste da li je dete lečeno u tim ustanovama, da li su zdravstveni radnici do sada primetili znake nasilja ili roditeljskog zanemarivanja u pogledu zdravstvenog statusa deteta, između ostalog i da li je uredno vakcinisano.

Od Uprave Gradske opštine Zvezdara se traži da obavesti da li dete pohađa osnovnu školu, da li je prethodno pohađalo pripremni predškolski program i da li je u vezi sa tim informacijama Uprava preduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti ukoliko je detetu postupanjem roditelja bilo uskraćeno ostvarivanje prava na obrazovanje i vaspitanje.

Od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da izvrši vanredni stručni nadzor nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu - Odeljenja Palilula i Zvezdara, a od policije da ga obaveste o preduzetim aktivnostima po prijavama u prethodnom periodu, kao i aktivnostima preduzetim od saznanja da je dete žrtva nasilja i roditeljskog zanemarivanja.

Sve navedene ustanove su zapravo tačke gde je mogla da se upali "crvena lampica" da nešto nije u redu. Ali sve su ostale u mraku.

Ministarstvo: Izvršićemo nadzor nad stručnim radom centra za socijalni rad

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu zbog slučaja osmogodišnje devojčice koju je otac držao zatvorenu u stanu u Mirijevu i zanemarivao.

Kako je Tanjugu rečeno u tom minsitartsvu, nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu biće izvršen kako bi utvrdilo da li je u konkretnom slučaju postupano u skladu sa zakonom i propisanim standardima stručnog rada.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je u stalnoj komunikaciji sa Gradskim centrom sa socijalni rad Beograda i odeljenjima koja su postupala u ovom slučaju – Palilula i Zvezdara.

 

Komentari (2)

str

29.03.2023 08:39

Da, da, udri po Centrima za socijalni rad, a sudovi i sudije koji donose presude su unapred amnestirani...Zasto mere nad CZSR, a ne mere i nad sudom koji je izmenio predlog CSR? Jeste njegova nadleznost, ali je tada veca i njegova odgovornost. Na ciju se procenu oslanjao sudija kada je donosio odluku?

Jakov

29.03.2023 11:26

Problem je u korenu truo. Sistem zapošljava preko veze a ne po zaslugama i kompetencijama, tako da je vrlo moguće da sve zakaže jer su svi "poluslepi" i "polugluvi" za ono što treba da obave kao redovan posao!

Srbija