Društvo

Devojčica iz Mirijeva koju je otac držao zatočenu sprema se za školu: Na testovima za upis pokazala izuzetne rezultate

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2023

-

13:32

Devojčica iz Mirijeva koju je otac držao zatočenu sprema se za školu: Na testovima za upis pokazala izuzetne rezultate
Devojčica iz Mirijeva koju je otac držao zatočenu sprema se za školu: Na testovima za upis pokazala izuzetne rezultate - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović, MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Devojčica iz Mirijeva, koju je otac držao u stanu bez hrane i vode, sprema se za polazak u školu, a na testovima je pokazala izuzetne rezultate. Nju je danas u hraniteljskoj porodici posetila ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić.

Devojčica je u hraniteljsku porodicu smeštena polovinom juna, nakon oporavka u zdravstvenoj instituciji, a posle teškog zanemarivanja od strane svojih roditelja.

"Devojčica iz Mirijeva se zdravstveno oporavila, napreduje prema očekivanjima stručnih lica koja prate njen razvoj, a u hraniteljskoj porodici, koja se ovim humanim poslom bavi od 2004. godine, obezbeđeni su joj svi uslovi za dalje odrastanje. Devojčica se sprema za polazak u školu, a na testovima za upis pokazala je izuzetne rezultate", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ministarka Kisić je devojčici poželela srećan polazak u školu, i poželela joj da tamo stekne puno novih prijatelja i uživa u druženju i učenju.

"Puno mi je srce što se devojčica oporavila i što će uskoro da sedi u klupi sa svojim drugarima, da se druži, igra, uči i ima bezbrižno detinjstvo, kao što treba da ima svako dete. To je najvažnija pobeda“,  rekla je Кisić i zahvalila hraniteljima  koji su devojčici pružili ljubav, pažnju, sigurnost i toplinu doma, što je dodatno pomoglo da se ona brzo oporavi od teških momenata kroz koje je nažalost prošla", rekla je ministarka.

Ona je ukazala na veliki značaj hraniteljskih porodica za decu bez roditeljskog staranja.

"Hvala svim hraniteljskim porodicama koje pružaju ljubav ovoj deci, koja im je preko potrebna da bi nastavili svoj život i bila srećna. Osećaj porodičnog okruženja je zaista od velikog značaja za njihov dalji razvoj.  Ta podrška i sigurnost ovoj deci znači sve u veoma teškim momentima kroz koje prolaze", navela je ona.

Pokrenuti disciplinski postupci

Inače, Gradski centar za socijalni rad pokrenuo je disciplinski postupak protiv zaposlenih u centrima za socijalni rad Zvezdara i Palilula, koji su bili nadležni za slučaj devojčice (8) iz Mirijeva.

"Po nalogu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, pokrenut je disciplinski postupak protiv zaposlenih u odeljenjima koja su bila nadležna u ovom slučaju. U toku je postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih", kažu u Gradskom centru za socijalni rad za Euronews Srbija.

Dodaju i da je pred nadležnim sudom pokrenut postupak protiv oba roditelja za lišenje roditeljskog prava.

O disciplinskim postupcima obavestili su Zaštitnik građana Zorana Pašalića, koji je krajem aprila utvrdio propuste u radu tih odeljenja. Naime, propust Centra za socijalni rad Palilula bio je u tome što se nisu žalili na presudu Prvog osnovog suda u Beogradu kojom otac nije lišen prava da se brine o detetu, iako je njihova stručna procena bila da ni otac ni majka nisu u stanju da se brinu o devojčici. Propust Centra za socijalni rad Zvezdara je što nije adekvatno reagovao na dopis policije da je devojčica ugrožena u porodici oca.

Pašalić za Euronews Srbija rekao da je nakon slučaja devojčice iz Mirijeva sproveo nadzor nad deset institucija i upućeno je pet preporuka nadležnim organima.

"Od pet preporuka koje smo uputili, za tri smo dobili odgovor da se postupalo po njima. Zadovoljni smo samo onim što je uradio Gradski centar za socijalni rad. Oni su u potpunosti postupili po našoj preporuci. Pokrenuli su disciplinske postupke da se utvrdi individualna odgovornost, da se tačno utvrdi ko je u ovom slučaju pogrešio. O rezultatima tog disciplinskog postupka će nas izvestiti", naveo je on.

Policija: Ležala je u kadi

Inače, devojčica je rođena 2015. godine. Tada je porodilište obavestilo Centar za socijalni rad da se roditelji ne brinu adekvatno o njoj - da je majka zavisnik, a otac pasivan kada je u pitanju roditeljstvo. Dete je smešteno u ustanovu socijalne zaštite, a naredne godine Centar za socijalni rad pokrenuo je postupak za lišavanje roditeljskog prava za oba roditelja.

Komisija sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" 2017. godine Uroša P. ocenila je kao "adekvatnog roditelja koji ima uslove da se brine o detetu, a godinu dana kasnije Prvi osnovni sud je na osnovu toga, odbio da oca liši roditeljskog prava. Time je Uroš P. dobio starateljstvo nad detetom, a državne institucije propustile su da dete dalje prate.

Devojčica je nestala sa radara državnih institucija, a otac nije adekvatno brinuo o njoj. Nakon što je pronađena zaključana u stanu- izgladnela i dehidrirana, devojčica je smeštena u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Fizički, ali i psihički oporavak trajao je dugo. Po izlasku iz bolnice smeštena je hraniteljsku porodicu.

Posebno je potresno svedočenje policijke koja je pronašla dete u stanu 24. marta. Njen iskaz deo je optužnice protiv Uroša P, a sudski postupak vodi se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Ona je rekla da na ulaznim vratima od stana u Mirijevu nije bilo brave i da su ih policijski službenici otvorili lisicama. Ušli su u prostoriju u kojoj nije bilo svetla, a koja je ličila na dnevnu sobu. U njoj je bilo, kako je navela, puno smeća.

Vrata kupatila su bila zaključana, a ključ je bio sa spoljne strane. Otključali su ih i iz kade se pomolila devojčica koja nije ustala, već se podigla u sedeći položaj.

"Na sebi je imala roze jaknicu sa kapuljačom na glavi, donji deo trenerke, nogavice dužine do ispod kolena. Kada ju je uzela u naručje odeća je sa devojčice počela da spada, jer je bila jako mršava. Kada u kojoj je ležala nije imala nikakvu posteljinu, već je ispod nje bila ispružena jedna prljava majica", navedeno je u optužnici u koju je Euronews Srbija imao uvid.

Devojčica je normalne visine, ali je bila lagana, osećaj je bio da je teška dva kilograma, sa dugim prstima na rukama koji su jako mršavi. 

U kupatilu nije bilo hrane ni vode, postojao je radijator, ali grejanje nije radilo. Prozor je bio otvoren na kip. Bilo je hladno i osećao se smrad, kao u celom stanu. Policajka je rekla da je u kupatilu videla lavore, prekrivenu wc šolju i puno smeća. 

"Držeći devojčicu sela sam na kadu, a neko od mojih kolega pozvao je hitnu pomoć i radnika Centra za socijalni rad Zvezdara. Devojčica u početku nije govorila, zatim je tražila vodu. Sa njom smo koleginica i ja imale neku komunikaciju u smislu da smo joj puštali da gleda crtani na telefonu, dok smo čekali da dođe radnik Centra za socijalni rad. Dali smo joj vodu, ali kap po kap jer nismo znale kako će reagovati na unošenje tečnosti", stoji u optužnici svedočenje policajke. 

Dalje se navodi da je Hitna pomoć nakon sat vremena odvezla dete u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj radi ukazivanja medicinske pomoći. 

Komentari (0)

Srbija