Aktuelno

Otac koji je zlostavljao ćerku u Mirijevu danas pred sudom: Mesecima je držao gladnu i žednu, imala samo deset kilograma

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/09/2023

-

07:14

Otac koji je zlostavljao ćerku u Mirijevu danas pred sudom: Mesecima je držao gladnu i žednu, imala samo deset kilograma
Otac koji je zlostavljao ćerku u Mirijevu danas pred sudom: Mesecima je držao gladnu i žednu, imala samo deset kilograma - Copyright MUP Srbije, 24sedam/Katarina Mihajlović, E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Urošu P. (38), osumnjičen da je ćerku držao zatočenu u stanu u Mirijevu, danas će se ponovo naći pred sudijom u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu. Prvo ročište bilo je zakazano za 28. jul, ali je odloženo pošto je advokar Uroša P. bio na odmoru.

Njemu se na teret stavljaju dva krivična dela - nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje. Optužen je da je ćerku (8) držao u stanu izgladnelu i dehidriranu, ali i da je pretukao svoju partnerku Ivanu L.

U optužnici je navedeno kao i da je tokom 2022. godine do 24. marta ove godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje maloletne ćerke. 

Uroš P. se nalazali u pritvoru od kada je pronađen i uhapšen 28. marta. Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere lečenja od narkomanije i alkoholizma u skladu sa nalazima i mišljenjem sudskog veštaka.

U toku istrage tužilaštvo je ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu Policijske stanice Palilula, koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla devojčicu u kupatilu stana.

Naloženo je neuropsihijatrijsko veštačenje, iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vreme izvršenja krivičnog dela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola.

Pribavljena je i medicinska dokumentacija koja se odnosi na zdravstveno stanje maloletne oštećene, preciznije dokumentacija koja se odnosi na stanje u kom je devojčica primljena na lekarske preglede, kao i u kakvom zdravstvenom stanju se sada nalazi.

Svedočenje policajke

Posebno je potresno svedočenje policijke koja je pronašla dete u stanu 24. marta. Njen iskaz deo je optužnice protiv Uroša P.

Ona je rekla da na ulaznim vratima od stana u Mirijevu nije bilo brave i da su ih policijski službenici otvorili lisicama. Ušli su u prostoriju u kojoj nije bilo svetla, a koja je ličila na dnevnu sobu. U njoj je bilo, kako je rekla, puno smeća.

Vrata kupatila su bila zaključana, a ključ je bio sa spoljne strane. Otključali su ih i iz kade se pomolila devojčica koja nije ustala, već se podigla u sedeći položaj.

24sedam/Katarina Mihajlović

 

"Na sebi je imala roze jaknicu sa kapuljačom na glavi, donji deo trenerke, nogavice dužine do ispod kolena. Kada ju je uzela u naručje odeća je sa devojčice počela da spada, jer je bila jako mršava. Kada u kojoj je ležala nije imala nikakvu posteljinu, već je ispod nje bila ispružena jedna prljava majica", navedeno je u optužnici u koju je Euronews Srbija imao uvid.

Devojčica je normalne visine, ali je bila lagana, osećaj je bio da je teška dva kilograma, sa dugim prstima na rukama koji su jako mršavi. 

U kupatilu nije bilo hrane ni vode, postojao je radijator, ali grejanje nije radilo. Prozor je bio otvoren na kip. Bilo je hladno i osećao se smrad, kao u celom stanu. Policajka je rekla da je u kupatilu videla lavore, prekrivenu wc šolju i puno smeća. 

"Držeći devojčicu sela sam na kadu, a neko od mojih kolega pozvao je hitnu pomoć i radnika Centra za socijalni rad Zvezdara. Devojčica u početku nije govorila, zatim je tražila vodu. Sa njom smo koleginica i ja imale neku komunikaciju u smislu da smo joj puštali da gleda crtani na telefonu, dok smo čekali da dođe radnik Centra za socijalni rad. Dali smo joj vodu, ali kap po kap jer nismo znale kako će reagovati na unošenje tečnosti", rekla je policajka na stoji u optužnici svedočenje policajke. 

Dalje se navodi da je Hitna pomoć nakon sat vremena odvezla dete u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj radi ukazivanja medicinske pomoći. 

Optužnica: Zavisnik od kokaina

U optužnici koje je podiglo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, navodi se da je Uroš P. bio zavistan od kokaina i alkohola, a da je devojčicu ostavljao često samu u stanu bez ikakvog nadzora i roditeljske brige.

Iz optužnice se može videti da je devojčica od 19. marta do 24. marta bila potpuno sama u stanu u Mirijevu, bez osnovnih uslova za život. To potvrđuje izjava njegove partnerke koju je pretukao i koja je navela da je u tom periodu bio sa njom u stanu u Krnjači, gde ju je držao pod ključem i maltretirao.

Euronews Srbija

 

Prema njenom svedočenju malteretiranje je počelo 19. marta zbog navodnog neverstva. Bila je zaključana sa njim u stanu u Krnjači, a ključ je bio kod njega. Tukao je i pretio da će joj pobiti porodicu, jer to najviše boli. Govorio joj je da je veštica jer i da je ona kriva što je njegova ćerka "onemoćala", jer joj nije nosio hranu.

Kada joj je 24. marta dozvolio da izađe iz stana kako bi mu kupila cigarete, oštećena je odmah otišla u policiju i prijavila ga. Tada je policajcima rekla da postoji mogućnost da je dete staro osam godina samo u stanu u Mirijevu.

Devojčica imala samo 10 kilograma

U optužnici je navedeno da je devojčica na prijemu u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj imala samo 10 kilograma, da je bila slabog zdravstvenog stanja, "rđavog izgleda", dehidrirana (nedostatak tečnosti u organizmu). 

"Imajući u vidu iskaze svedoka i konstatovanu težinu maloletne opštećene neposredno nakon izvršenog dela, zaključujemo da bezobzirno ponašanje okrivljenog nije ograničeno na pet dana, već da je trajalo duže. Notorna je činjenica da težina oštećene nije mogla biti svedena na 10 kilograma za tako kratko vreme", navedeno je u mišljenju medicinskog, sudskog veštaka.

Majka devojčice izjavila je da je bila sa Urošem P. u emotivnoj vezi od 2010. do 2015.godine kada je rodila ćerku koja im je odmah oduzeta. Pre nego što su dobili dete, ona je živela sa njim oko godinu dana. Kada je Urošu P. dodeljeno starateljstvo nad devojčicom, odveo ju je da živi kod njega.

Kako se navodi u optužnici a prema rečima majke, ona je imala dogovor sa njim da dete viđa češće, nego što je određeno sudskom odlukom (jedan dan nedeljno), a takođe su imali i dogovor da dete ne pušta ispred zgrade.

Euronews Srbija

 

Pre nego što je devojčica zatečena u kadi izgladnela i izmučena, majka je dugo nije videla jer je otac uvek govorio da nema vremena da je dovede da se vide. Kako je navela svakodnevno ga je zvala telefonom, međutim, on je stalno pronalazio izgovore da je zauzet, da će je pozvati kasnije da se dogovore.

Nestala sa radara institucija

Inače, devojčica je rođena 2015. godine. Tada je porodilište obavestilo Centar za socijalni rad da se roditelji ne brinu adekvatno o njoj - da je majka zavisnik, a otac pasivan kada je u pitanju roditeljstvo. Dete je smešteno u ustanovu socijalne zaštite, a naredne godine Centar za socijalni rad pokrenuo je postupak za lišavanje roditeljskog prava za oba roditelja.

Komisija sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" 2017. godine Uroša P. ocenila je kao "adekvatnog roditelja koji ima uslove da se brine o detetu, a godinu dana kasnije Prvi osnovni sud je na osnovu toga, odbio da oca liši roditeljskog prava. Time je Uroš P. dobio starateljstvo nad detetom, a državne institucije propustile su da dete dalje prate.

Otac dete nije upisao u predškolsko, koje je po zakonu obavezno, a devojčica nije krenula u školu sa svojom generacijom. Dete je potpuno nestalo sa radara svih institucija. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak protiv šest institucija, da se utvrdi ko je napravio propust u radu: MUP, Ministarstvo za brigu o porodici, nadležna odeljenja centara za socijalni rad Palilula i Zvezdara, potom lokalna samouprava Zvezdare, kao i nadležan Dom zdravlja.

Komentari (0)

Srbija