Aktuelno

Nastavljeno suđenje za Jovanjicu, iz dokaza izdvojeno više do pola tone već osušenog kanabisa

Komentari

Autor: FoNet, A. Mihaljčić

27/09/2023

-

16:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje vlasniku plantaže marihuane "Jovanjica" Predragu Koluviji i ostalim okrivljenim nastavljeno je danas, i pored izostanka svedoka Slobodana Milenkovića, tadašnjeg načelnika odeljenja za borbu protiv droga, koji je to po peti put opravdao zdravstvenim razlozima. Sudsko veće je na predlog odbrane iz spisa predmeta izuzelo korpus dokaza prikupljenih tokom pretresanja imanja Jovanjica 18. novembra 2019, a koji se odnose na pronalazak 660 kilograma već osušenog kanabisa.

Advokati Koluvije zatražili su izdvajanje dokaza zbog, kako su tvrdili, nezakonitog pretresa "Jovanjice" 18. novembra 2019. godine, jer je urađen suprotno Zakoniku o krivičnom postupku, tvrdeći istovremeno i da svedočenje Milenkovića nije neophodno, nego može da se uradi kasnije.

Tužilac Saša Drecun se protivio predlogu odbrane i navodio da su vršili opstrukciju tog dana jer se vlasnici imanja Jovanjica Koluvija i Aleksandar Anđić, ali i tadašnja advokatica Zora Dobričanin Nikodinović nisu odazivali na mobilni telefon kako bi pristupili pretresu.

Ovaj dokaz je već bio izdvojen iz predmeta, ali je Apelacioni sud, po žalbi postupajućeg tužioca u ovom postupku Saše Drecuna, u februaru ove godine ukinuo odluku Višeg suda o izdvajanju ključnih dokaza i naložio sudu da ponovo razmotri svoju odluku, ali da prethodno sasluša petoricu inspektora koji su učestvovali u akcijama na „Jovanjici“.

Postupajući tužilac Saša Drecun je tražio da se glavni pretres odloži dok se ne ispita Milenković, koji je dostavio lekarske nalaze da ne može da sedi niti stoji, jer trpi jake bolove, i da to neće moći pre druge polovine novembra.

Predsedavajući veća Zoran Ganić je taj predlog odbio, objašnjavajući da su od pet svedoka saslušana četiri i da za ovu fazu postupka nije neophodno ispitivanje Milenkovića.

On je konstatovao da ne postoje prepreke za nastavak glavnog pretresa, i da će Milenković biti ispitan naknadno.

Advokat Vladimir Đukanović je u sudnici izjavio da Milenković tempira dolazak na suđenje kako bi svedočio, kako je rekao, pred izbore.

Vladimir Đukanović, branilac Predraga Koluvije je nakon pretresa, povodom odluke o izdvajanju dokaza, novinarima rekao da je sud doneo odluku koja je u skladu sa zakonom.

"Naravno, tužilaštvo ima pravo na žalbu, ali nedvosmisleno su bar dvojica od ove četvorice ispitanih tvrdila da nisu obavestili Predraga Koluviju 18.novembra 2019. o pretresu. Nisu obavestili ni njegovog partnera, a mogli su. Samim tim je prekršen zakon i tu nema dileme. Ne samo ono što ZKP propisuje, toga ima i upraksi. Tužilaštvo ali i policija očigledno nisu uradili svoj posao kako treba", rekao je Đukanović.

Onje ponovo optužio Milenkovića  da "pravi političku kampanju pred izbore". 

"Ljudi pričaju da ga viđaju, a ne može da dođe na sud. Možemo da spekulišemo, ne bi bilo prvi put. S obzirom na to da se najavljuju izori za decembar, on tempira da dođe nešto pred kraj novembar. To je jako očigledno. Što se nas tiče, on nas ne zanima da svedoči u vezi sa ovim pretresom jer su njegove kolege rekle ono što je činjenice a to je da nisu obavestile Koluviju kao ni Aleksandra Anđića", naveo je Đukanović. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija