Aktuelno

Advokatska kancelarija Tomanović: Načelnik Milenković i inspektor Mitić smenjeni sa dosadašnjih pozicija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2023

-

13:39

Advokatska kancelarija Tomanović: Načelnik Milenković i inspektor Mitić smenjeni sa dosadašnjih pozicija
Slobodan Milenković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Slobodan Milenković od danas više nije načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, a inspektor Dušan Mitić više nije na čelu operative, saopštila je advokatska kancelarija Tomanović navodeći da su oni raspoređeni na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droge.

Milenković je, inače, bio načelnik, a Mitić šef operative Četvrtog odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije, čiji su inspektori u novembru 2019. na imanju Jovanjica kod Stare Pazove, poznatom po proizvodnji organske hrane, pronašli oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 600 kilograma marihuane.

"Formalnom odlukom Kabineta MUP-a raspoređeni su na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droge. Odluka političkog vrha policije je u suštini smena inspektora i predstavlja pre svega direktno sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja koja projekat 'Jovanjica' vode do centara moći u našoj državi. Ova smena je i osveta policajcima i pritisak pred dolazeće svedočenje", navodi se u saopštenju.

Smena inspektora je, kako se dodaje, i poruka da ko ne prihvati laži centara moći, gubi profesionalnu i ličnu sigurnost a dobija javne optužbe, uvrede, diskreditacije, skupštinske i tabloidne hajke. 

"To su matrica i obrazac postupanja koji ugrožavaju ceo društveni i pravni sistem. Centri moći smenom pokušavaju da, u vezi kriminalnih delovanja, lažiraju sadašnjost i demontiraju prošlost, ali Milenković i Mitić, zajedno sa velikim brojem poštenih policajaca i lica od integriteta, smeni neće dati budućnost, jer su položili zakletvu da će služiti građanima Srbije i zato će se izboriti sa zloupotrebama struktura koje su okupirale deo naših institucija", stoji u saopštenju.

Iz Advokatske kancelarije Tomanović navode da će preduzeti sva pravna sredstva pred domaćim, ali i međunarodnim institucijama.

Zorić: Inspektori četiri godine žive pod pritiskom

Jelena Zorić, novinarka Vremena i BIRN-a koji se bavila slučajem Jovanjica za Euronews Srbija navodi da  Milenković i Mitić  danas nisu samo smenjeni  već da su "faktički izbačeni sa odeljenja za borbu protiv droga". 

Euronews

"Prema mojim saznanjima oni više neće raditi na Odeljenju za borbu protiv droga i to se dešava ne samo uoči svedočenja, već nepuna dva meseca pošto je inspektor Milenković zahtevao nastavak istrage za Jovanjicu, takozvanu Jovanjicu 3, koja bi trebalo da otrkije ko su bili finasijeri Jovanjice i kako se vršila distrbucija sa tog gazdinstva. Ta istraga za Jovanjicu 3 vodi ka delu političkog vrha, ali  i bezbednosnih struktura i sada je jedna apsurdna situacija da ih smenjuje ministar policije i bivši direktor BIA Bratislav Gašić za kojeg postoje dokazi da je bio u komunikaciji sa Koluvijom, i to neposredno nekoliko dana pošto je Koluvija bio uhapšen", navodi Zorić.

Ona podseća da inspektori pritisak trpe otkako su otkrili Jovanjicu. 

"Oni četiri godine žive pod tim pritiskom, pod pretnjama za njihov život i egzistenciju. Njih svakako pokušavaju da kriminalizuju. Oni časno rade svoj posao, a to se tumači kao pružanje otpora. To što hoće da ih kriminalizuju stvara opasnost za likvidaciju. Mislim da neće da se završi na ovome", kaže Jelena Zorić.

Slučaj "Jovanjica"

Podsetimo, i Milenković i Mitić su svedočili pred sudom u slučaju Jovanjica 1, koje se vodi protiv Predraga Koluvije, vlasnika imanja. Protiv Koluvije su podnete dve optužnice.

Suđenje po prvoj, kojom je obuhvaćeno još devet osoba, počelo je 7. oktobra 2020. godine.

Pored Koluvije, optuženi su Srđan Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović.

Svedočenje Mitića u junu ove godine izazvalo je buru u delu javnosti, budući da je on govorio o "snažnim pritiscima najviših državnih struktura da se okanu Jovanjice". 

Mitić je pod zakletvom rekao da su se nakon ulaska na imanje, koje se često opisuje kao najveća plantaža marihuane u Evropi, suočavali sa problemima. U svedočenju je pomenuo i aktulenog ministra policije i bivšeg direktora BIA Bratislava Gašića i njegovu "blisku komunikaciju sa Koluvijom", dok je Gašić u Skupštini odgovorio da je sa Koluvijom razmenio samo jednu poruku. 

Nastavak glavnog pretresa u ovom slučaju je zakazan za 6.i 8. septembar, kada su zakazana svedočenja dvojice inspektora Milana Isakova i danas smenjenog načelnika Četvrtog odeljenja beogradske policije Slobodana Milenkovića.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija