Aktuelno

Akcija specijalaca Kosovske policije na više lokacija u Severnoj Mitrovici i Zvečanu: Priveden Srbin iz Leposavića

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/10/2023

-

11:50

Akcija specijalaca Kosovske policije na više lokacija u Severnoj Mitrovici i Zvečanu: Priveden Srbin iz Leposavića
Akcija specijalaca Kosovske policije na više lokacija u Severnoj Mitrovici i Zvečanu: Priveden Srbin iz Leposavića - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

U svernom delu Mitrovice, tokom prepodnevnih časova je vršen pretres na dve lokacije, rekao je za Euronews Srbija zamenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica – Sever, Veton Eljšani.

Eljšani nije iznosio više detalja.

Kako saznaje Euronews, pretres je vršen u jednoj stambenoj zgradi u naselju Bošnjačka mahala, kao i u jednoj zgradi u blizini ulaska u Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica.

U ulici koja vodi prema KBC-u, bila su dva policijska vozila, jedno civilno vozilo u kome su bili policajci, kao i jedno vozilo Euleksa.

Priveden Srbin iz Leposavića

Specijalci Kosovske policije priveli su ranije danas u Leposaviću još jednog Srbina, M.M. (34), i tom prilikom izvršili pretres njegove porodične kuće. Eljšani je za Euronews Srbija potvrdio da u kući nije pronađeno oru

Kuća M.M, u kojoj živi sa suprugom i petoro dece, nalazi se u delu grada koji lokalni žitelji nazivaju Leposavsko polje.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Privedeni M.M. živi u kući koju je za njegovu porodicu izgradila Kancelarija za KiM, jer on, supruga i petoro dece žive od socijalne pomoći.

Kancelarija za KiM: Jedini cilj tzv. kosovske policije da maltretira Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je tzv. kosovska policija nastavila danas sa maltretiranjem i hapšenjem Srba u severnim opštinama i torturom i da joj je jedini cilj da dovede do novog podizanja tenzija i krize na terenu.

Kako se navodi, jedini i zadatak tzv. kosovske policije jeste da "teroriše srpski narod na severu pokrajine".

"Prvo je u selu nadomak Leposavića priveden Srbin M.M. i to pred suprugom i naočigled petoro dece, a potom je njegov stan detaljno pretresan, uz prisustvo kosovskih specijalaca. Po istom scenariju i diktatu, Kurtijevi specijalci krenuli su u pretres i vršljanje u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije, kako u Kosovskoj Mitrovici nadomak bolnice, tako i u Zvečanu", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Kancelarija je uputila pitanje međunarodnoj zajednici da li Srbi na severu KiM mogu mirno da odu po hleb, u bolnicu, da odvedu dete u vrtić ili školu, a da im put ne prepreče blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu?

"Opsesivna je Kuritjeva želja da podjarmi srpski narod na severu Kosova i Metohije, a tragične događaje u Banjskoj koristi za progon, odmazdu, torturu i arbitrarno privođenje Srba s jednim jedinim ciljem da etnički potpuno očisti sever Kosova i Metohije i to naočigled kompletne međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

Ističe se da ne mogu i ne smeju tragični događaji u Banjskoj da budu izgovor da se srpskom narodu na severu Kosova i Metohije ukinu sva ljudska prava, da postanu taoci Kuritjevog zločinačkog režima koji crta mete na čelu svakome ko nosi srpsko ime i prezime, a da za sve to vreme Zapad i međunarodne misije koje deluju na ovim prostorima okreću glavu od stradanja i progona Srba.

"Zahtevamo da međunarodne misije zaustave Kurtijevo svakodnevno iživljavanje, da prestane svakodnevno privođenje i hapšenje Srba i da daju svoj doprinos smirivanju tenzija i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor Kosova i Metohije, ali i šire, region Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija