Aktuelno

Srbija prva u regionu ima sistem "Pronađi me": Kad dete nestane, program se prekida na svakih 30 minuta, šalje se SMS

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/10/2023

-

10:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sistem "Pronađi me"za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe pušten je danas u rad, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema.

Na prezentaciji ovog sistema objašnjeno je da će u prvoj fazi mediji prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama. Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta. 

Predstavnici četiri ministarstva potpisali u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Srbije, Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnih osoba. Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Bratilsava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Jovanovića, između Gašića i ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Gorana Vesića, i između Gašića i državnog sekretara u Ministarstu za rad, boračka i socijalana pitanja Lava Grigorija Pajkića.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i drugi predstavnici ministarstava. Kako je najavljeno, sistem će se razvijati u više faza. 

Jurić: Srbija prva u regionu

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je danas na prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me", da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela ovaj sistem. Jurić, koji je bio i inicijator za pokretanje ovog centra, rekao je za Euronews Srbija da će sistem funkcionisati po ugledu na druge zemlje. 

"Mi smo gledali iskustva iz drugih zemalja i vodili smo računa o njima. Vodili smo računa i o građanima naše zemlje i on će biti u skladu sa potrebama i podneblju Srbije. Sistem će se pokrenuti kada je život deteta u opasnosti i sistem će funkcionisati tako da će se prekidati programi televizijski na svakih pola sata u prvih osam sati od nestanka. Nakon tih osam sati do isteka 48 sati od prijave nestanka će se morati nastaviti emitovanje te objave svakih sat vremena. Nakon toga mediji više nemaju obavezu da objavljuju informaciju, osim ako policija to ne zatraži", objasnio je Jurić za Euronews Srbija.

Tanjug/Rade Prelić

 

On je istakao da su njegov tim i druge nevladine organizacije radile zajedno sa državom na stvaranju ovog sistema.

"Osam godina moj tim i ja smo vukli za rukav i kucali na vrata. Sada smo našli na razumevanje države i samog vrha i sam predsednik je svojim prisustvom pokazao i on je najzaslužniji što smo danas ovde. Zajedno smo pre nekoliko meseci razgovarali na temu bezbednosti dece, ali kao očevi- jedan kao otac troje dece, a jedan kao otac jednog deteta i drugog koje je tu, ali na nekom drugom mestu", dodao je on.

Jurić se osvrnuo i na tragedije koje su se dogodile u maju i istakao da borba za bezbednost dece mora biti sve jača i bolja i da svi u nju morao da se uključimo. 

"Moram da istaknem da smo nažalost prošli kroz jedan težak period, gde smo izgubili u jednoj tragediji, u školi decu. Gde je dete ubilo drugu decu, očigledno je da moramo više raditi, i ne sme da prestanemo. Svi mi imamo obavezu da unapredimo svoj rad i i brugu o deci i moramo biti svesni činjenice da smo kao društvo zakazali. Moramo više da brinemo o deci, da obratimo pažnju na prioritete, a prioritet su deca. To je obaveza  roditelja, svih nas, ne samo škole, policije, moramo prvo kao roditelji da brinemo o deci", istakao je on. 

Jurić se osvrnuo i na podršku ambasade SAD i na podršku ambasadora Kristofera Hila i tima koji je došao u Srbiju da bi radio sa našim ljudima na ovom sistemu. Rekao je i da će i Slobodan Negić, otac male Sofije biti uključen u program koji će raditi sa decom koja imaju problema u ponašanju. 

Vučić: To je najvažniji zadatak u narednom periodu

Na prezentaciji sistema predsednik Srbije je rekao da spašavanje života dece mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu.

"I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem-da tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više. I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Vučić je čestitao svima koji su učestvovali na tom značajnom projektu i istakao da je to veliki uspeh za našu zemlju.

Tanjug/Rade Prelić

 

Gašić: "MUP nije imao dilemu oko uvođenja sistema"

Ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić izjavio je da, nakon konsultacija sa stručnjacima MUP-a, pre osam meseci, policija nije imala nijednu dilemu da je potrebno učiniti sve za pronalaženje načina da sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika, zaživi u Srbiji kako bi bili još efikasniji u pronalaženju nestale dece.

"Deca su najranjivija i najosetljiviji deo našeg društva i na nama je da učinimo sve da im obezbedimo sigurno detinjstvo i omogućimo im još sigurniji put kojim koračaju ka budućnosti", rekao je Gašić prilikom prezentacije i puštanja u rad sistema "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika.

Ministar je istakao podatak da je procena pronalazaka nestale dece u Srbiji  99,2 odsto. Kako je rekao, "sistem "Pronađi me" predstavlja dodatni mehanizam potrage za nestalim licima mlađih od 18 godina i imaće važnu ulogu u slučajevima u kojima bude procenjeno da obaveštavanje javnosti može doprineti bržem pronalasku".

Tanjug/Rade Prelić

 

On je objasnio da postoje situacije kada objavljivanje podataka o nestanku deteta otežava, ometa rad policije i predstavlja opasnost za žrtvu i da će zbog toga, "načelnici policijskih uprava donositi odluku o pokretanju sistema na osnovu jasno definisanih poruka".

Naglasio je da je danas veliki dan za Srbiju i svu našu decu, "pošto znaju da će ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti". Ministar je istakao da će sistem značajno povezati kompletnu zajednicu.

"Naučićemo da više verujemo jedni drugima i da se oslanjamo jedni na druge. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. MUP ima kapacitete, znanje i volju kada je zaštita dece u pitanju", rekao je Gašić.

Sistem Amber alert, po ugledu na koji je urađen "Pronađi me", nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.
 

Komentari (0)

Srbija