Aktuelno

Jedna osoba ispitana u vezi sa skrnavljenjem groblja u Kosovskoj Mitrovici, slučaj u redovnoj proceduri

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2023

-

10:54

Jedna osoba ispitana u vezi sa skrnavljenjem groblja u Kosovskoj Mitrovici, slučaj u redovnoj proceduri
Jedna osoba ispitana u vezi sa skrnavljenjem groblja u Kosovskoj Mitrovici, slučaj u redovnoj proceduri - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Jedna osoba ispitana je u vezi sa slučajem skrnavljenjem starog pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici, a odlukom tužioca predmet ide u redovnu proceduru, saopšteno je iz kosovske policije.

Još jednom je potvrđeno da je juče policiji dostavljena prijava građana da je tokom radova koje je izvodila, kako je navedeno, "jedna kompanija", oštećeno više grobova, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

Kosovska policija navela je da je kao osumnjičeni ispitan muškarac i da odlukom tužioca predmet ide u redovnu proceduru. Teška mehanizacija za sada neimenovanog izvođača radova je prethodnih dana, krčeći put ka napuštenim albanskim kućama, prekopala deo starog Suvodolskog groblja, zbog čega je grupa građana na čelu sa nekadašnjim predsednikom Osnovnog suda u severnoj delu Kosovske Mitrovice Nikolom Kabašićem juče podnela krivičnu prijavu toj pravosudnoj instanci.

Nakon toga su ekipe policije i forenzičari izašli na teren, a opštinska inspekcija je postavila traku i obustavila radove. Put je probijen kako bi se stiglo do napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno počela u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u neselja Brđani i Mikronaselje.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je juče da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na KiM traje intenzivno poslednje 24 godine i da slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca jer prištinske institucije, kako je istaknuto, svojim ponašanjem podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu.

Komentari (0)

Srbija