Aktuelno

Podignuta optužnica protiv rezerviste zbog dvostrukog ubistva vojnih policajaca tokom "Oluje"

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

12:43

Podignuta optužnica protiv rezerviste zbog dvostrukog ubistva vojnih policajaca tokom "Oluje"
Podignuta optužnica protiv rezerviste zbog dvostrukog ubistva vojnih policajaca tokom "Oluje" - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Radomira R. (63) zbog opravdane sumnje da je 4. avgusta 1995. godine, kao rezervista Vojske Republike Srpske Krajine u mestu Topusko, u Hrvatskoj, lišio života dvojicu pripadnika Vojne policije Đ.K. i J.N. 

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, Radomiru R. se na teret stavlja krivično delo Teško ubistvo, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Kako se navodi, primetno je da je do ovog dvostrukog ubistva došlo na dan početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je poginulo i nestalo blizu 2.000 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Radomir R. je bio u bekstvu do hapšenja 7. maja ove godine u Rumi, a tužilaštvo je predložilo da mu se produži pritvor zbog opasnosti od bekstva. Sumnja se da je Radomir R. 4. avgusta 1995. godine oko 10.00 časova u mastu Topusko, u Hrvatskoj, nakon kraće verbalne rasprave sa J.K, izašao iz kuhinje vojne jedinice 75. mešovito artiljerijske brigade, gde je kao rezervista Vojske Republike Srpske Krajine, radio na poslovima kuvara, ponevši sa sobom automatsku pušku kojom je bio zadužen. 

Došao je do zgrade Vojne policije i iz automatske puške u pravcu D.K. i J.N. ispalio 10 projektila i naneo im povrede usled kojih su obojica preminula na licu mesta.  

Okrivljeni je nakon toga pobegao sa lica mesta, ali su ga uhapsili pripadnici Vojne policije, i pri tome ga, zbog opiranja hapšenju, ranili u predelu stomaka. Nakon što je otpušten sa lečenja, okrivljeni se opet dao u bekstvo. 

 

Komentari (0)

Srbija