Aktuelno

RHMZ izdao upozorenje: Noćas stižu ekstremne vremenske prilike - olujni vetar i veća količina padavina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2023

-

12:18

RHMZ izdao upozorenje: Noćas stižu ekstremne vremenske prilike - olujni vetar i veća količina padavina
RHMZ izdao upozorenje: Noćas stižu ekstremne vremenske prilike - olujni vetar i veća količina padavina - Copyright Tanjug/Tanja Valić, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivan hladan front sa severozapada sutra nam donosi naglu promenu vremena i nešto ekstremnije vremenske prilike. Republički hidrometeorološki zavod za sutra je izdao upozorenje na ekstremne vremenske prilike, a na snazi će biti narandžasti i crveni meteoalarm kao upozorenje na veliku količinu padavina i orkanski vetar koji će duvati u košavskom području, ali i u brdsko - planinskim predelima.

"Kiša počinje da pada već sredinom dana, u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a za svega nekoliko sati pašće i preko 30 litra kiše po kvadratnom metru. U poslepodnevnim satima padavinska zona se premešta ka istoku, što će usloviti i jačanje vetra", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama, lokalno i više od 100 km/h, dok će udari košave u Beogradu dostizati 50 do 70 km/h.

"Preporučuje se dodatni oprez u saobraćaju, pogotovo na jugu Banata, ali i na Peštarskoj visoravni. U Beogradu i centralnim predelima vetar će duvati brzinom od 50 do 70 km/h", dodaje Gojković.

Vetar će oslabiti u petak krajem dana, dok za vikend i dalje ostaje nestabilno vreme uz pad temperature. Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju u petak posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni, uz jak i olujni vetar, u količinu od 10 do 20 mm.

"Veća količina padavina u subotu prognozira se za istočne i jugoistočne predele, gde se očekuje od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru", kaže Gojković.

RHMZ je takođe upozorio i na veliku količinu padavina u petak i subotu.

 

Komentari (0)

Srbija