Aktuelno

Tužilaštvo ispituje ko je kriv za paljenje opasnog otpada u Mladenovcu

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

13:35

Tužilaštvo ispituje ko je kriv za paljenje opasnog otpada u Mladenovcu
Tužilaštvo ispituje ko je kriv za paljenje opasnog otpada u Mladenovcu - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno javno tužilaštvo u Mladenovcu podnelo je nadležnim državnim organima zahteve za prikupljanje potrebnih obaveštenja, nakon što je podneta krivična prijava zbog paljenja otpada nepoznatog sastava, koji stvara opasno zagađenje vazduha na teritoriji Gradske opštine Mladenovac i izaziva opasnost za lokalno stanovništvo.

Krivičnu prijavu je podneo 27. oktobra advokat u svojstvu građanina protiv NN lica zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti i krivičnog dela zagađenje životne sredine.

Kako kažu za Tanjug u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu, prijavom se ukazuje da u dužem vremenskom periodu, a poslednji put u periodu od 11. i 13. oktobra 2023. godine NN lice izazivalo opasnost za život i telo ljudi, na taj način što u ulici Karađorđeva u Mladenovcu u okviru fabričkog kompleksa nekadašnje fabrike "Petar Drapšin", u kome sada delatnost obavlja preduzeće "Homi Harwood", vlasništvo "Meta logistic" doo, palilo pomenuti otpad i izazivalo opasnost za stanovništvo.  

Postupajući po krivičnoj prijavi, Osnovno javno tužilaštvo u Mladenovcu je 30. oktobra podnelo Policijskoj stanici Mladenovac Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.

Sutradan je predsednik opštine Mladenovac, tužilaštvu dostavio Odluku o proglašenju vanredne situacije za deo teritorije Gradske opštine Mladenovac kao i Naredbu štaba za vanredne situacije GO Mladenovac kojom se nalaže hitno obustavljanje svih poslovnih delatnosti prrivrednim privrednim društvima koja posluju u okviru poslovnog prostora bivšeg Koncerna "Petar Drapšin".

Imajući u vidu i navedenu Odluku o proglašenju vanredne situacije za deo teritorije Gradske opštine Mladenovac, Osnovno javno tužilaštvo u Mladenovcu podnelo je 2. novembra Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu unutrašnjih poslova - Služba za suzbijanje kriminala, Odeljenje za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, kao i Zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu za zaštitu životne sredine RS, Sektoru za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini.

 

Komentari (0)

Srbija