Aktuelno

Izmešten spomenik palim srpskim borcima na pravoslavnom groblju u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2023

-

22:21

Izmešten spomenik palim srpskim borcima na pravoslavnom groblju u Prištini
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine u spomen-parku na prištinskom pravoslavnom groblju, pomeren je sa centralnog mesta. 

Umesto njega postavljena je crna mermerna ploča na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano "Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-18", izmeštena je sa bočne strane parka, nad kojim se vije zastava Francuske. 

Izmeštanje spomenika i postavljanje nove spomen-ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško–prizrenske, javlja RTS.

Izmeštanje spomenika srpskim junacima i postavljanje nove spomen-ploče nije jedina promena na spomen-obeležju na prištinskom pravoslavnom groblju, u delu posvećenom stradalim srpskim i francuskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

Na spomen-ploči zahvalnosti na kojoj na srpskom i francuskom piše "Večita zahvalnost francuskim ratnicima palim 1918" pridodat je i prevod na albanski.

Prištinski paroh Staniša Arsić kaže da je obišao groblje i fotografisao izmeštene spomenike. 

U kosovskoj policiji, gde je prijavio slučaj, rečeno mu je da je izmeštanje uradilo preduzeće "Hortikulutra", po nalogu ambasade Francuske u Prištini.

Premeštanje ploča na spomen-obeležju koje je, uzgred, jedino ostalo nedirnuto mesto među na desetine porušenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika preminulih Srba na pravoslavnom groblju u Prištini, urađeno je uoči obeležavanja Dana primirja.

Nemački i francuski ambasadori u Prištini, Jorn Rode i Oliver Guerot, obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u prisustvu gardista kosovskih bezbednosnih snaga, u subotu su u izmenjenom spomen-parku položili venac na spomenik francuskim žrtvama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija